Guguk Kuşu-One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

senar1st

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Guguk-Kusu-1283644325.jpg

SÜRÜ PSİKOLOJİSİ

Filmde, deli kılığına girerek hapishaneden yırtan ve akıl hastanesine sevk edilen Mcmurphy'(Jack Nicholson) nin dramatik öyküsü anlatılıyor. Hapishaneden kurtulduğunu sanan ÇILGIN RUHLU MCmurph, kanı uyuşmuş(daha doğrusu UYUŞTURULMUŞ ) insanların olduğu akıl hastanesine düşer ve hemşire Ratched' a karşı amansız bir mücadeleye girer. Mücadelenin galibi ise...

Filmden iki tür mesaj aldım: Görünmeyen mesaj: Bu film düzene bir tepkidir. Aslında orası bir akıl hastanesi değil, orası hayatın ta kendisi. Sürü psikolojisinin olduğu yer... Mcmurphy deli değil. O sadece farklı... Hayatımızda mcmurphy gibileri gördüğümüzde "bu adam deli" diyoruz da neyin normal neyin anormal olduğunu kim belirliyor? İnsanların çoğu, akıl hastanesinde(mecazi anlamda), HAPLARI YUTUYOR, KAFALARI UYUŞUYOR . Ama mcmurphy öyle değil. O düzene karşı tepkisini koyuyor, ne isterse onu yapıyor, KURALLARI YIKIYOR, SÜRÜDEN AYRILIYOR . Görünen mesaj; film akıl hastanelerindeki KURALLARI eleştiriyor. Hastalara davranış şeklinin yanlış olduğunu anlatıyor.. Billy ile hemşire arasında geçen son sahnede DİKKATLİCE , tehditten önceki billy ile ve tehditten sonraki billy' e bakın. Bu sahne filmin en etkili sahnelerinden biri...

Jack amcayla ilk tanıştığım ve "en beğendiğim aktör" sıfatını aldığı film bu filmdir. Onun filmdeki rolü deli dolu, özgür ruhlu, çılgın, sürü psikolojisinden nefret eden,asla pes etmeyen,sürekli yenilik arayan ve en önemlisi toplumda HARCANAN bir kişi.Jack amcadan başka birisi bu rolü bu denli oynayabilir miydi? Ders vermiş. Jest ve mimikleri, durduk yere çılgınca şeyler yapması harika. Bunun haricinde hemşire ve diğer oyuncuların tamamı mükemmel oynamış. Deli insanları gözlemleyip oynamak kolay değil.

Filmde gördüğüm olumlu yanlar; dikkat ettiniz mi? Müziğin az kullanıldığı bir film ve buna rağmen başarılı olan bir film. Filmin yapım yılı 1975 ve hala yeni gibi. Var mi böyle iki örnek? Başka olumlu yan, kitabın yazarının gözlem yeteneğinin harika olması. Her yiğidin harcı değil böyle bir senaryo ve gözlem. Serimlemenin doğal yapılması, diyalogların komik, ders verici ve mizahi olması.

Olumsuz hiç bir yan göremiyorum. O denli mükemmel.

En beğendiğim sahneler ise; musluk sahnesinde "en azından ben denedim, hiç değilse bunu yaptım" demesi. Bunu haricinde final sahnesi, Billy ile hemşire arasındaki sahne ve Chef' in mcmurphy' e babasını anlattığı sahne.

Defalarca izlerim; çünkü bu film ders veriyor. Asla da sıkılmam.Çok seviyorum; bu filmi, filmin konusunu, filmin oyuncularını, bu filmin her parçasını... Herkesin film zevkine saygı duyarım ama "ben bu filmi beğenmedim" derse biri bir daha film izlemesin!

ŞİDDETLE TAVSİYE EDİLİR

BU FİLM BİR EFSANE VE EFSANELER ASLA ÖLMEZ!

SİNEMALAR
IMDB

prisoner

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Kesinlikle Katılıyorum. Çok Eski Filmlerden ve Benim için kült olmuş filmlerden birisi. Gerek Jack Nicholson ve diğerlerinin oyunculuğu Gerekse zamanın mükemmel konusu,kurgusu ile birleşmiş Mükemmel bir Dram Filmi. Teşekkürler hatırlattığın için.

senar1st

Profesör
Reaksiyon puanı
14
İzlemeyen varsa kesin izlesin:)

Bu arada prison bana yine dedektif diceksin ama "hatırlatma" lafını yine kullandın:P:P

prisoner

Asistan
Reaksiyon puanı
2
İzlemeyen varsa kesin izlesin:)

Bu arada prison bana yine dedektif diceksin ama "hatırlatma" lafını yine kullandın:P:P

Yani senarist gerçekten müthişssin Sharlock Holmes gibisin :)
Dedektif olayı 1 hafta önceydi vede ölesine arada bir yerde söyledim karşılıkda vermedin sanırım ta ordan buraya getirdin. Artık Benim gözümde tescillendi senin gözünden birşey kaçmıyor Benim için Dedektifsin Hayırlı Olsun "Hatırlatta" Plaketini Kargolayayım :)

senar1st

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Yani senarist gerçekten müthişssin Sharlock Holmes gibisin :)
Dedektif olayı 1 hafta önceydi vede ölesine arada bir yerde söyledim karşılıkda vermedin sanırım ta ordan buraya getirdin. Artık Benim gözümde tescillendi senin gözünden birşey kaçmıyor Benim için Dedektifsin Hayırlı Olsun "Hatırlatta" Plaketini Kargolayayım :)

Yok estağfirullah:):)

Hatırlatma lafı sanırım karışıklık oldu ya da ben yanlış anladım. Az önceki ay tutulması konusunda
Evet sonunda geçde olsa geçtiler Canlı Yayına. Bu arada saolasın senarist Ben Unutmuş bunu ya
yorum yazmışsın. Buna ithafen demiştim:D

Hatırlat lafını bir de tırnağa almış ya:D:D

Plaketi yolla hemen :P

ayrıca 1 hafta da olmadı 2 hafta oldu:P:P:P

prisoner

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Yok yok anladım ben zaten canım :)
Ay'da tutuldu yanlız ben geç kalmışım biraz ilk anlarını kaçırdım .
Plaket tamam sorun yok Altın Kaplama gider sana Dedektif.
Bundan sonra takipçinim Haberin olsun..:)

senar1st

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Yok yok anladım ben zaten canım :)
Ay'da tutuldu yanlız ben geç kalmışım biraz ilk anlarını kaçırdım .
Plaket tamam sorun yok Altın Kaplama gider sana Dedektif.
Bundan sonra takipçinim Haberin olsun..:)

Dedektif benim ben takip ederim :P

Konuyu kirletmeyeyim yorumlarımla:) Laf etmesinler şimdi canım sıkılır

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
160
Jack Nicholson nasıl bir adamdır.Hemen hemen tüm filmlerinin izlenmesi gerek.Bu filmi ise çok önceleri izlemiştim şimdi hd si var oturup orjinal diliyle izlemek gerek

senar1st

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Jack Nicholson nasıl bir adamdır.Hemen hemen tüm filmlerinin izlenmesi gerek.Bu filmi ise çok önceleri izlemiştim şimdi hd si var oturup orjinal diliyle izlemek gerek

Açıkçası dubaljlı hali daha iyi sanki. Türkçe dublaj genelde izlemem ama bu film bir istisna sanırım:)

Jack Nickholson bana göre dünyanın en iyi 5 oyuncusundan biri :)