GPU Kullanım Düşüklüğü

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Oyunlarda GPU kullanımının her zaman %99 - %100 ler de mi olması lazımdır? Eğer GPU kullanımı %60 %70 %80 lere düşüyorsa ekran kartının en güncel sürücüsü yüklüyse, anakarttan performans modu düşürülmediyse ekran kartında donanımsal bir arıza mı vardır?

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
İnternette gtx 1080 ile Crysis 3 oynayanlara baktım. Onlar GPU kullanımı %99 larda ve ortalama FPS leri 58 civarlarında bende ise GPU kullanımı %70 lerde geziyor ve ortalama FPS ise 39 civarında. internettekilerle benim oyun ayarlarımız aynı. 3440x1440 ve SMAA Medium(2TX) very high. işlemci ise i7 5930k dar doğaz olma gibi bir durum söz konusu değil

Ekli dosyalar

• crysis 3.jpg
    crysis 3.jpg
    214.4 KB · Görüntüleme: 1,058
Reaksiyon puanı
227
Sen aldığın performansa bak. :) %100 çalışacak diye birşey yok. Fps olarak fark büyük mü? Bir kaç oyunda büyük farklar varsa o zaman sorun olarak sayabiliriz.

Az kullanımda iyi performans veriyorsa buna sevinmek gerek.

Son düzenleme:

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Sen aldığın performansa bak. :) %100 çalışacak diye birşey yok. Fps olarak fark büyük mü? Bir kaç oyunda büyük farklar varsa o zaman sorun olarak sayabiliriz.

Az kullanımda iyi performans veriyorsa buna sevinmek gerek.
5 - 6 tane orjinal oyunda denedim. internetten baktığım videolara göre bende ortalama 20 25 FPS düşüş var. Sıkıntı nedendir sizce?

Reaksiyon puanı
227
Size genel tecrübelerimin şunu diyebilirim.

1-) Ekran kartı ve kullandığın bileşenler önemli. İşlemcide kısmen etkiliyor. %100 çalışması gerek değil bunun için.
2-) Ekran kartın önerilen 2k.
3-) Sisteme yük bindikçe sıfır performansı biraz düşer.
4-) Ekran kartı olsun, Oyun olsun driverler güncellenir bazen iyi bazen kötü olur. Anakart ve Bios güncelleme önemli.

Bunlar dışında temiz formatlı bir tertemiz bir sistem ile denemek gerek. 25 fps demişsin. Başkaları 150 sen 125 alıyorsan sorun yok. Başkası 50 sen 25 alıyorsan sorun olabilir. Buda %50 yapar. O zaman Ekran kartında ara. Sen servise gönderecektin ne oldu?

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Size genel tecrübelerimin şunu diyebilirim.

1-) Ekran kartı ve kullandığın bileşenler önemli. İşlemcide kısmen etkiliyor. %100 çalışması gerek değil bunun için.
2-) Ekran kartın önerilen 2k.
3-) Sisteme yük bindikçe sıfır performansı biraz düşer.
4-) Ekran kartı olsun, Oyun olsun driverler güncellenir bazen iyi bazen kötü olur. Anakart ve Bios güncelleme önemli.

Bunlar dışında temiz formatlı bir tertemiz bir sistem ile denemek gerek. 25 fps demişsin. Başkaları 150 sen 125 alıyorsan sorun yok. Başkası 50 sen 25 alıyorsan sorun olabilir. Buda %50 yapar. O zaman Ekran kartında ara. Sen servise gönderecektin ne oldu?
Aynı oyunu benimle aynı ayarlarda oynayanlarda ortalama 58 fps civarında bende ise 39 fps civarlarında. Gigabyte servisini aradım adam bana oyunlardaki fps düşüşü ekran kartındaki donanımsal bir ağrızadan kaynaklanmaz dedi. Yani senin sisteminde bir sıkıntı vardır gibisinden konuştu. Buna rağmen aldığım yere geri gönderdik. Bi bakacaklar İnşallah ekran kartında bir arıza vardır da değişim olur. Eğer ekran kartında arıza yok derlerse başka neden dolayı kaynaklanabilir bu sorun.
Sistemim:
işlemci -> i7 5930k
PSU -> Evga supernova 1300w 80+
Anakart -> Msi x99a Gaming 9 ACK
RAM -> G-skill 16GB 3333Mhz
SSD -> Kingston HyperX Preadator 240GB
Monitör -> Asus Rog Swift PG348Q
ekran kartı -> Gigabyte xtreme gaming premium pack gtx 1080

Reaksiyon puanı
227
Ben ihtimallerden konuşuyorum sen yinede gönder sorun varsa iade olur. Sadece bundan sonra MSI veya Asus gibi Markaları alın. Servis ve Üründe rahat edersin. Ki ben MSI dışında Ekran kartı almam.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Nvidia en son sürücüde bu sorun var.
375.95 hatta bunu yüklemek üzereyken birçok haber sitesinde ciddi sorun var yüklemeyin uyarısı üzerine yüklemedim.

Reaksiyon puanı
227
Nvidia en son sürücüde bu sorun var.
375.95 hatta bunu yüklemek üzereyken birçok haber sitesinde ciddi sorun var yüklemeyin uyarısı üzerine yüklemedim.
Nvidia umarım sorun güncellemedir böylesi iyi bir kartta AMD gibi seçeneğimizde yok. Değerler ve fiyat iyi.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Nvidia umarım sorun güncellemedir böylesi iyi bir kartta AMD gibi seçeneğimizde yok. Değerler ve fiyat iyi.
Dostum bilmeden konuşup durmuşsun, milletin kafasını bulandırmışsın, gpu ara sıra saniyelik düşüşler olsa da genelde %99 oranında çalışır, bilmediniz konular hakkında en azından yorum yapsanız bile iddialı konuşmayın.

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ben ihtimallerden konuşuyorum sen yinede gönder sorun varsa iade olur. Sadece bundan sonra MSI veya Asus gibi Markaları alın. Servis ve Üründe rahat edersin. Ki ben MSI dışında Ekran kartı almam.
Dostum asus msi bunlar iyi kartlar tabiki ama ben işlemci ve ram hızı en yüksek olan gigabyte ı aldım. asus ve msi ekran kartları gigabyte kadar yüksek değildi

Reaksiyon puanı
227
Dostum asus msi bunlar iyi kartlar tabiki ama ben işlemci ve ram hızı en yüksek olan gigabyte ı aldım. asus ve msi ekran kartları gigabyte kadar yüksek değildi
Sorun bu deniyorum ama. Nvidia demiş ki 1600 çekirdek hızı var. Soğutucu firma bunu alır iyi soğutma ile bu frekansı attırır. Eğer ideal değeri iyi ayarlıyamazsa ısınma yada performans sorunları yaşarsın. Yani yine dediğim gibi en iyi hızı veren değil en iyi kaliteyi veren seçilmeli. Bu arada refesans tasarımda sıvı soğutma takılmıyacaksa alınmamalı.

Reaksiyon puanı
227
Dostum bilmeden konuşup durmuşsun, milletin kafasını bulandırmışsın, gpu ara sıra saniyelik düşüşler olsa da genelde %99 oranında çalışır, bilmediniz konular hakkında en azından yorum yapsanız bile iddialı konuşmayın.
Öyle birşey yok. :) Her oyunda %100 olacak diye bir kayde yok. ;) Klasik ezbere kullanıcı yorumu. Muhtemelen hiç 9xxx Ekran kartınız olmadı.

Sizin dediğiniz farklı bir konu. Her Pc sorun aynı şekilde sorun çıkarmaz.

Yine söylüyorum. Yazılım ile güncelleme ile bu durumlar değişir. Oyun içinde geçerli.

Her oyunda %100 çalışacağını düşünmen bilgisizliğinin kanıtı.

Son düzenleme:

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Öyle birşey yok. :) Her oyunda %100 olacak diye bir kayde yok. ;) Klasik ezbere kullanıcı yorumu. Muhtemelen hiç 9xxx Ekran kartınız olmadı.

Sizin dediğiniz farklı bir konu. Her Pc sorun aynı şekilde sorun çıkarmaz.

Yine söylüyorum. Yazılım ile güncelleme ile bu durumlar değişir. Oyun içinde geçerli.

Her oyunda %100 çalışacağını düşünmen bilgisizliğinin kanıtı.

AMD kartım olmadı, Nvidia'nın 9xxx serisi 2008 yılında üretildi, yoksa 9xx mi demek istediniz.
Dikkat ederseniz %100 demedim, %99 dedim, %100'e getirdiğinde ekran kartı mavi ekran hatası verir çünkü %1'lik kısmı quantum zamanlayıcısı için ayrılmıştır.
Ara sıra düşüşler olabilir, tabi ki normal, bununla birlikte ekran kartı P3 modunda değilse GPU Utilization değerleri düşük olabilir, bu da normal.
Ancak P3 modunda, ekran kartları %99'a limitlenir yani ona ulaşmaya çalışır.
Eğer ki ulaşamıyorsa bu bir sorun kaynağıdır, en iyi ihtimalle batarya modunda çalıştığı için veya oyunun GFlop gereksinimi düşük olduğundan ulaşamıyordur.
Bunun dışında ise darboğaz kaynaklı sorunlardır, misal düşük çözünürlükte oynamak bu duruma sebep olabilir çünkü çözünürlük düştükçe CPU GPU'ya yetişmekte zorlanır.
Ya da en uç ihtimalle oyunda düşük Poligonlu çok fazla Mesh vardır, bunlar GPU Instancing ile değil CPU Duplication ile oluşturulmuştur yani kendine özgü UVleri falan vardır dolayısıyla her biri için ayrı ayrı Stack oluşturulur, yani kısaca oyun optimize değildir en uç ihtimalle.

Google'a "GPU Utilization Low" yazarsanız ve yabancı forumlardaki cevapları araştırırsanız 2016 yılında verilen cevaplar da dahil, hiçkimsenin bu durumun normal olduğunu söylemediğini görürsünüz.
Eğer ki benim bilmediğim bir durum mevcut ise ben de elbet öğrenmeye açığım, demek ki son yıllarda durum değişmiş der geçerim.
O yüzden teknik şeyler dışında söylecekleriniz bittiyse daha fazla rezil olmamak adına saçmalamayın artık.

Reaksiyon puanı
227
AMD kartım olmadı, Nvidia'nın 9xxx serisi 2008 yılında üretildi, yoksa 9xx mi demek istediniz.
Dikkat ederseniz %100 demedim, %99 dedim, %100'e getirdiğinde ekran kartı mavi ekran hatası verir çünkü %1'lik kısmı quantum zamanlayıcısı için ayrılmıştır.
Ara sıra düşüşler olabilir, tabi ki normal, bununla birlikte ekran kartı P3 modunda değilse GPU utilization değerleri düşük olabilir, bu da normal.
Eğer ki ulaşamıyorsa bu bir sorun kaynağıdır, en iyi ihtimalle batarya modunda çalıştığı için veya oyunun gflop gereksinimi düşük olduğundan ulaşamıyordur.
Bunun dışında ise darboğaz kaynaklı sorunlardır, misal düşük çözünürlükte oynamak bu duruma sebep olur çünkü çözünürlük düştükçe CPU GPU'ya yetişmekte zorlanır.
Ya da en uç ihtimalle oyunda düşük poligonlu çok fazla mesh vardır, bunlar gpu instancing ile değil cpu duplication ile oluşturulmuştur yani kendine özgü UVleri falan vardır dolayısıyla her biri için ayrı ayrı Stack oluşturulur, yani kısaca oyun optimize değildir en uç ihtimalle.

Google'a "GPU utilization low" yazarsanız ve yabancı forumlardaki cevapları araştırırsanız 2016 yılında verilen cevaplar da dahil, hiçkimsenin bu durumun normal olduğunu söylemediğini görürsünüz.
Eğer ki benim bilmediğim bir durum mevcut ise ben de elbet öğrenmeye açığım, demek ki son yıllarda durum değişmiş der geçerim.
O yüzden teknik şeyler dışında söylecekleriniz bittiyse daha fazla rezil olmamak adına saçmalamayın artık.
**** Dediğim gibi her oyunda %100 99 70 70 çalışacak diye konuşmanızda bilgisinizliğinizin kanıtı oluyor. :( ****Neye ihtiyacı varsa o kadar kullanır.

Gta 1 oynarken %99 kullanım bekler kartım bozuk diye yazarsanız şaşırmam. :D Zihniyet işte.

Dediğim sözü çarpıtmanızda yeterince cahil biri olduğunuza yeterki. Bırakın 1xxx'i siz 9xxx bile kullanmamışsınızdır ima ettiğim sözü anlamayan birine anlatacak sözüm yok.

Yazılarımızdan Dx12 ve Windows 10 hakkındaki güncellemelerdende bi habersiniz buda belirğin birşey. :)

Ben okulunu okumuş ve senelerdir işin içinde olan biri olarak sizinle bu konuyu tartışacak değilim. :)

Ezbere bilgilerle burada insanlarla boş boş tartışma. Allah bilir kaç yaşındasın Ceday seni. :)

Son düzenleme:

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
**** Dediğim gibi her oyunda %100 99 70 70 çalışacak diye konuşmanızda bilgisinizliğinizin kanıtı oluyor. :( ****Neye ihtiyacı varsa o kadar kullanır.

Gta 1 oynarken %99 kullanım bekler kartım bozuk diye yazarsanız şaşırmam. :D Zihniyet işte.

Dediğim sözü çarpıtmanızda yeterince cahil biri olduğunuza yeterki. Bırakın 1xxx'i siz 9xxx bile kullanmamışsınızdır ima ettiğim sözü anlamayan birine anlatacak sözüm yok.

Yazılarımızdan Dx12 ve Windows 10 hakkındaki güncellemelerdende bi habersiniz buda belirğin birşey. :)

Ben okulunu okumuş ve senelerdir işin içinde olan biri olarak sizinle bu konuyu tartışacak değilim. :)

Teknik hiçbirşey yok yazıda.
Bir wiki makalesi yok, bir yabancı forum yazısı yok.
Sahip olduğunuz donanım üzerinden ezme çabası.
Sahip olduğunuz meslek üzerinde ezme çabası.
Benim mesleğim üzerinden veya sahip olduğum donanım üzerinden sizinle güç yarışına girecek değilim.
Sadece bu kadar kakaladığınız ve kibirlendiğiniz için söylüyorum, i7 işlemci 16GB Ram Nvidia 870 GTX ekran kartı kullanıyorum çok şükür.
Mesleğimi de şu sayfa söylesin size.
TOOLSEQ UD (Autodesk Maya)
Ben size zaman ayırıp cevap yazdım, öğrenmeye açığım diye de belirttim, buna rağmen tek bir kayda değer cümle yok.
Ne denir ki artık.
tumblr_mh1fp16dFV1rqiy78o1_400.gif

Ekleme : GTA 1'de Gflop gereksinimleri farklı, onu zaten belirttim ama okudunuz mu emin değilim.

Reaksiyon puanı
227
Bak sorun çıkarmak yerine okumuş olsanız anladınız. Okumadığınıza emin oldum artık. Haliyle anlamanız mümkün değil. :)

Sistemin ile sizi ezmeye çalışmıyorum. Kullandığından biliyorum. Gtx 970 980ti 1080 kullanmış biri olarak diyorum.

Nickini izlediği filimden alan birinden ne bekliyorsam artık. "Yaw he he" demiş bide. :D Oldu o zaman. :)

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar peki benim sorunum ne oldu. Nasıl düzeltecez bu gpu kullanımını

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
375.95 sürümünü yüklediniz mi ?

Reaksiyon puanı
227
Arkadaşlar peki benim sorunum ne oldu. Nasıl düzeltecez bu gpu kullanımını
Yazdığım şeyler geçerli arkadaşın dediği Driver sorunu bir inceleyin haklı olabilir.
Bir farklı bir sürüm deneyebilirsin. Yada yeni sürücü bekleyebilirsin.

Son düzenleme:

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Tamam işte ben de onu diyorum.
Bu sürümü yükleyenler bu sorun ile karşılaşıyor.
Ve kullanıcılar eski sürücüye clean install ile dönseler bile sorunun geçmediklerini raporlamış.
Önünüzde iki seçenek var.
Ya Nvidia'nın yeni sürücüsü ile sorunu düzeltmesini bekleyeceksiniz ki tahminimce 2 haftaya yeni sürücü çıkabilir.
Ya da format atacaksınız.

Reaksiyon puanı
227
Tamam işte ben de onu diyorum.
Bu sürümü yükleyenler bu sorun ile karşılaşıyor.
Ve kullanıcılar eski sürücüye clean install ile dönseler bile sorunun geçmediklerini raporlamış.
Önünüzde iki seçenek var.
Ya Nvidia'nın yeni sürücüsü ile sorunu düzeltmesini bekleyeceksiniz ki tahminimce 2 haftaya yeni sürücü çıkabilir.
Ya da format atacaksınız.
Yiğidi öldür hakkını yeme. :) Bakış açılarımız farklı. Bence boş yere tartışıyoruz.

Sonuçta yüzyüze bakıcaz şu forumda.

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
kartı servise gönderdim şimdi format atabilme şansım yok ama adamlar bi sorun yok deyip geri gönderirlerse kartı dediğinizi deniyecem ve 5 - 6 tane farklı sürücü yükledim sorun yine aynı idi. hatta sürücüleri yüklemeden önce DDU ile eski driverları sildim ve öyle yükledim ama sonuç yine aynıydı

Reaksiyon puanı
227
kartı servise gönderdim şimdi format atabilme şansım yok ama adamlar bi sorun yok deyip geri gönderirlerse kartı dediğinizi deniyecem ve 5 - 6 tane farklı sürücü yükledim sorun yine aynı idi. hatta sürücüleri yüklemeden önce DDU ile eski driverları sildim ve öyle yükledim ama sonuç yine aynıydı
İyi bir not yazdın umarım her oyun için Fps sonuçlarını ve kaç çözünürlükte oynadığınız yazsaydın.

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
İyi bir not yazdın umarım her oyun için Fps sonuçlarını ve kaç çözünürlükte oynadığınız yazsaydın.
GPU kullanımının %70 %80 civarlarında olduğunu yazdım. bir de inernetten baktığım kadarıyla milletin 90 fps aldığı yerlerden benim 50 60 civarında fps aldığımı belirttim

Reaksiyon puanı
227
GPU kullanımının %70 %80 civarlarında olduğunu yazdım. bir de inernetten baktığım kadarıyla milletin 90 fps aldığı yerlerden benim 50 60 civarında fps aldığımı belirttim
Onlar iyi bir sistemde dener zaten. Sonuç belli olurca buraya yaz unutma.

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Birde merak ettiğim şey şu. Nvidia denetim masasında "3D ayarlarının yönetilmesinde", "Güç Yönetim Modu" seçeneği "Maksimum Performansı Tercih Et" şeklindemi olmalı

ihsan güldü

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ara sıra düşüşler olabilir, tabi ki normal, bununla birlikte ekran kartı P3 modunda değilse GPU Utilization değerleri düşük olabilir, bu da normal.
Eğer ki ulaşamıyorsa bu bir sorun kaynağıdır, en iyi ihtimalle batarya modunda çalıştığı için veya oyunun GFlop gereksinimi düşük olduğundan ulaşamıyordur.
Bunun dışında ise darboğaz kaynaklı sorunlardır, misal düşük çözünürlükte oynamak bu duruma sebep olabilir çünkü çözünürlük düştükçe CPU GPU'ya yetişmekte zorlanır.
Ya da en uç ihtimalle oyunda düşük Poligonlu çok fazla Mesh vardır, bunlar GPU Instancing ile değil CPU Duplication ile oluşturulmuştur yani kendine özgü UVleri falan vardır dolayısıyla her biri için ayrı ayrı Stack oluşturulur, yani kısaca oyun optimize değildir en uç ihtimalle.

Google'a "GPU Utilization Low" yazarsanız ve yabancı forumlardaki cevapları araştırırsanız 2016 yılında verilen cevaplar da dahil, hiçkimsenin bu durumun normal olduğunu söylemediğini görürsünüz.
dostum benim kullandığım cihaz laptop ve aynı sorun var istisnasız her oyunda gp kullanımı %50 %60 oluyor ve fps çok düşüyor oyun oynayamıyorum ne yaptıysam düzeltemedim ddu la sıfır kurulum yaptım pc yi formatladım güç modu yüksek performans ne varsa yaptım bir türlü düzelmiyor ama furmark test ettiğim zaman kullanım %99 görünüyor ancak oda format atmadan önce düşüyodu 99 la başlayıp şuan yaptığımda 99 da sabit kalıyor bir türlü bulamadım msi servisinede gönderdim sorun yok deyip temizleyip geri yolladılar kafam almıyo gerçekten yardımcı olurmusun dostum büyük hevesle aldım gönül rahatlıyla tadını çıkartamadım sistem özellikleri 1050ti i7 8750 h 8gb ddr 4 2400mhz ram