Google Ertem Eğilmez'i unutmadı

Bu konuyu okuyanlar

BERVA

Doçent
Katılım
24 Nisan 2011
Mesajlar
712
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Kl49Or.jpg

[h=2]Bugün Google Türkiye sitesine girenler Ertem Eğilmez'in 85. Doğum Günü için tasarlanan doodle'ı ile karşılaştı.[/h]Google, Türk yapımcı ve yönetmen Ertem Eğilmez’in doğum gününü unutmadı.
Google Türkiye sayfasında bugün kullanıcıları Ertem Eğilmez’in yönettiği Hababam Sınıfı’nın bir sahnesi karşıladı.



ERTEM EĞİLMEZ KİMDİR?
18 Şubat 1929′da Trabzon’da doğan Ertem Eğilmez, geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturmuş bir yapımcı ve yönetmendir.
1961 yılında Efe ve 1964 yılında Arzu Film şirketini kurarak sinemacılığa başlayan Ertem Eğilmez, Yaman Gazeteci filmiyle yapımcılığa, 1964′te de Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi ile yönetmenliğe adım attı. Bir Millet Uyanıyor’la 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi tarihsel film ödülünü kazandı.
Her türü denediyse de, çoğunlukla kolay izlenen ve geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken güldürüler yönetti. 1960′lı yıllardaki popüler aşk filmlerinin ardından, 1970’li yıllarda sevgi, dostluk ve güncel olayları güldürü öğesiyle kaynaştırdığı duygusal güldürülere yöneldi. 1960 yılların sonuna doğru, genellikle aynı oyuncu kadrosunu kullandığı ve ileride “Arzu Film Güldürüleri” diye adlandırılacak bu filmlerde zaman zaman toplumsal eleştiriye de yer veriyordu. Özellikle 1973′te çektiği Canım Kardeşim, insancıl tavrı, hüzünle güldürüyü kaynaştıran havası ve yer yer ulaştığı şiirsel anlatımıyla dikkati çeker.
Karakter oyuncularına başrol veren, Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi güldürü oyuncularının sinemada başarı kazanmalarında payı olan Eğilmez, filmleştirilmesi oldukça güç sayılan Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı romanını 1975′te beyaz perdeye aktardı. Hababam Sınıfı’nın başarısı üzerine Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde ve son olarak da Hababam Sınıfı Güle Güle adlı dört devam filmi çekti.
1980-81 sezonunda Kanlı Nigar adlı müzikli oyunu sahneye koyan Eğilmez, bir süre uzak kaldığı sinemaya 1984′te Namuslu filmiyle geri döndü. 1980 yılında yaptığı Banker Bilo ve 1984 yılında yaptığı Namuslu filmleriyle, Türkiye’nin temel sorunlarına bakışı açısını kendi mizah anlayışıyla ele aldı. Geniş ilgi gören Namuslu’yu, ticari açıdan başarısız olan Aşık Oldum (1986) ile gişede büyük bir başarı elde eden Arabesk (1988) izledi.
Ertem Eğilmez, 21 Eylül 1989′da İstanbul’da vefat etti.

Kaynak
 

serhat_1379

Asistan
Katılım
13 Aralık 2012
Mesajlar
342
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
unutmaz tabi. halkı ahlaksızlaştıran film yapımcılarını neden unutsun.
 
Üst