- Katılım
- 12 Eylül 2009
- Mesajlar
- 13,907
- Çözümler
- 2
- Reaksiyon puanı
- 17,398
- Puanları
- 4,958
- Yaş
- 40
Google kısa süre önce Chromium'dan Google hizmetleri için desteği kaldıracağını duyurdu. Bu değişiklik sizin için ne anlama geliyor ve özgür bir web'in geleceği için ne anlama geliyor? Öğrenmek için makalemi okuyun.
Google'da Ne Oldu?
Google, kısa bir süre önce, Chromium açık kaynak projesine dayanan bazı tarayıcıların, yalnızca Google Chrome'da mevcut olması "varsayılan" özelliklerden yararlandığını keşfetti. Bu özellikler arasında "Chrome senkronizasyonu ve Tıkla ve Ara" bulunmakta. Esasen, bazı Chromium tabanlı tarayıcıların kullanıcıları yer imlerine, şifrelerine erişebilir ve Google hesaplarına bağlı verileri senkronize edebilir.
Sonuç olarak Google, 15 Mart 2021'den itibaren gerekli Chrome API'lerine erişimi sınırlayacağını duyurdu.
Geliştiriciler yine de bu API'lere erişebilir. Ancak Google, API'lerin üretimde kullanılmadığından emin olmak için kullanabilecekleri kotayı sınırlayacaktır.
Linux Distros Yanıt Vermeye Karıştırılıyor
Google'ın taşınmasıyla ilgili haberler, Linux geliştiricilerini depolarında Chromium'u taşımaya devam edip etmeyeceklerini merak etmelerine neden oldu.
Canonical şu anda Chromium'u, destekledikleri tüm işletim sistemi sürümleri için güncelleme göndermeyi kolaylaştırmak için bir çırpıda sunuyor. Kısırlaştırılmış Chromium'u destekleyip desteklemeyeceklerine karar vermediler. Öte yandan, Linux Mint Chromium'a bağlı kalmaya karar verdi.
Arch geliştiricileri Chromium'u 15 Mart son tarihinden sonra bile tutmaya karar verdi. Fedora ayrıca Chromium'u depolarında tutacak, ancak sorun teşkil eden API'leri derhal kaldıracaktır. Slackware, sakat tarayıcı olarak gördükleri tarayıcıyı artık desteklemeyeceğini duyurdu.
Google Pazar Payını Yeniden Kazanmaya mı Çalışıyor?
Google, bu değişikliği, üçüncü tarafların Google hizmetlerine erişimini sınırlama girişimi olarak belirlemektedir. Ancak bu, Google'ın tarayıcı platformunu kilitlemesinin ilk adımı olabilir.
Şu anda, tarayıcı kullanımının % 60'ından fazlasından Google Chrome sorumludur. (Tam sayı, baktığınız grafiğe göre değişir.) Rakamlara bakarsanız, Edge, Brave, Opera ve Vivaldi gibi Chromium tabanlı tarayıcılar Chrome’un numarasını yemeye başlıyor. Örneğin Microsoft Edge'i ele alalım. İlk önizleme yapıları Nisan 2020'de yayınlandı. O yılın Ekim ayına kadar, % 10 pazar payına ulaştı ve Firefox'u 3. numaraya itti. (Bu pazar payının bir kısmı, şüphesiz Microsoft'un Internet Explorer'ın yerini alacak bir güncellemeyi zorlamasından kaynaklanıyordu. 11 ve yeni Chromium tabanlı sürümle Edge Legacy.) Yıllar boyunca bir şey öğrendiysek, Google'ın hükmetmeyi sevmesidir.
Google'ın tarayıcı rakiplerinin çoğunun, kullanıcı yer işaretlerini ve şifrelerini saklamak için kendi sunucularını kullandığı doğru olsa da, yine de Chrome ile aynı uzantıları kullanıyorlar. Çoğu kişi için, iş veya eğlence amacıyla belirli uzantılara erişimin olması önemlidir. Tanıdık bir metafor ödünç almak gerekirse, tarayıcı platformdur ve uzantılar, kullanıcının ihtiyaç duyduğu veya kullanmak istediği uygulamalardır.
Google, Google Chrome Mağazası'na erişimlerini engellerse bu Chromium tabanlı tarayıcılara ne olur? Tanıdık araçlarına erişimleri olmadan, Brave veya Edge ile kalırlar mı? Bence çoğu kişi Chrome'a geri dönecek çünkü insanlar en az dirençli yolu seçme eğiliminde.
Yeni bir tarayıcı / platform oluşturmanın doğasında olan sorun, insanların bunun için eklentiler / uzantılar oluşturmasını sağlamaktır. Örnek olarak: Microsoft, Chromium'a geçmeden önce, yalnızca birkaç eklentisi mevcuttu. Tarayıcı uzantılarının çoğu insanlar tarafından bir hobi olarak oluşturulmuştur ve iki veya daha fazla kod tabanını korumak hobiden çok bir iş gibi görünür. Sonuç olarak, insanların uzantı oluşturma olasılıkları daha düşüktür, bu da tarayıcının kullanılabilirliğini azaltır ve pazar payı kaybına yol açar.
Google'ın bunu yapabileceğini düşünmüyorsanız, tekrar düşünün. Google'ın Chromium projesinde sağlam bir tutumu var. Steven Vaughan-Nichols'un belirttiği gibi "Google Chromium ile ne yapmak isterse, Google bunu yapabilir ve başkalarının ne istediği önemli değildir. Açık kaynağın böyle çalışması beklenmiyor. Sanırım dışarıdaki tüm Chromium geliştiricilerinin Google ile ciddi bir konuşma yapma zamanı geldi. Açık kaynaklı projelerin büyük çoğunluğunun tüm kararları veren tek bir şirketi yok. Chromium neden olmalı? "
Google, Yalnızca Yarar Sağladığında Açık Kaynağı Destekler
Google'ın pazar payı kazanmak için açık kaynağı kullanma ve ardından onu terk etme geçmişine sahip olduğunu unutmayın. Android bunun en büyük örneğidir. Google ile başladığı zamanın başlangıcından itibaren Android, açık kaynaklı telefon işletim sistemi olarak lanse edildi. Android Açık Kaynak Projesi, çeşitli projeler tarafından kendi Android sürümlerini oluşturmak için kullanıldı. Bu, Android'in popüler olmasına yardımcı oldu.
Sonra belirli bir noktada Google, Google Play Hizmetleri adlı bir uygulamayı tanıttı. Bu uygulama açık kaynak değildir ve Google'ın hizmetlerine erişmek için ihtiyacınız olan her şeyi içerir. Bir çözüm olduğundan eminim, ancak çoğu insan telefonunu çalıştırmak için ek bir sorumluluk almak istemiyor. (Bunu yapmaktan hoşlanan bir azınlık var ve siz kim olduğunuzu biliyorsunuz.)
Bir başka örnek de Metastream destanıdır. 2019'da Samuel Maddock adında bir adam, Metastream adında bir yan proje yarattı. İnternetteki kullanıcıların aynı anda video izlemelerine olanak tanıyan Electron tabanlı bir tarayıcı olacaktı. Videolar, kullanıcıların birlikte deneyimden keyif alması için senkronize edilecek. Tek sorun, Samuel'in, kullanıcılarının Netflix veya Hulu gibi hizmetlerdeki videoları izleyebilmesi için bir DRM sağlayıcısına erişmesi gerektiğiydi.
Electron / Chromium tabanlı tarayıcılar için yalnızca tek bir seçenek Google Widevine vardır. Bu yüzden Samuel, Widevine için bir lisans almaya çalıştı. Dört ay sonra, "Üzgünüm ama bunun gibi açık kaynaklı bir çözümü desteklemiyoruz" şeklinde bir yanıt aldı. Bir takip gönderisinde Samual, Widevine ile sorun yaşayan ve Google tarafından soğukta bırakılan diğer projeleri listeledi. Ayrıca Brave'in Kurucu Ortağı ve CTO'su Brian Bondy'den alıntı yaptı ve “Bu, birada olduğu gibi özgürlüğün neden yeterli olmadığına dair en önemli örnek. Küçük paylaşımlı tarayıcılar Google'ın insafına kaldı ve Google, bize bildirilen bir neden olmaksızın bizi oyalıyor. " (Samual o zamandan beri Metastream projesini bağımsız bir tarayıcı yerine bir tarayıcı uzantısı olarak özetledi.)
:: Sizce Google tarafında neler oluyor? Taşlar yerini değiştirecek mi?