Google: Bilgilerinizin gizli kalmasını beklemeyin!

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Arama motoru devi Google'ın bir mahkemeye sunduğu raporda, yüz milyonlarca kullanıcısını şaşırtan bir açıklama ortaya çıktı. Teknoloji devi, Gmail hesabı üzerinden e-posta gönderen kullanıcılarının 'iletişimlerinin gizli tutulduğuna dair makul bir beklentisi olmaması gerektiğini' ifade etti.

130815_gmail.hlarge.jpg

Dünyanın bir numaralı arama motoru Google, yüz milyonlarca internet kullanıcısının hesabı bulunan Gmail e-posta hizmeti hakkında sürpriz bir açıklamada bulundu. Google, ABD'de bir mahkemeye sunduğu raporda, '425 milyon kullanıcısının, bir diğer kullanıcıya e-posta gönderdiği zaman, e-posta içeriğinin gizli kalacağına dair bir beklentide bulunmaması gerektiğini' ifade etti.

Teknoloji dünyasında dün bomba etkisi yapan açıklama, ABD'li Consumer Watchdog adlı denetmele örgütü tarafından ortaya çıkarıldı.

Google'ın mahkemeye yaptığı açıklamanın, Ulusal Güvenlik Dairesi'yle (NSA) olan bağlantıları konusunda açıklama yapması için baskı gördüğü döneme gelmesi de dikkat çekti.

'GOOGLE BAKLAYI AĞZINDAN ÇIKARDI'

Yiz milyonlarca internet kullanıcısının e-posta yazışmalarının gizliliği konusunda büyük şüphe uyandıran gelişme, tüm dikkatleri Google'ın üzerine dikti.

Consumer Watchdog gizlilik projesi müdürü John Simpson, "Google en sonunda gizliliğe saygı göstermediğini kabul etti" ifadesini kullandı. Simpson, "Kullanıcılar bu açıklamaya dikkat etmeli... Eğer e-posta hesabınıdaki kişilerin gizliliğini umursuyorsanız, Gmail kullanmayın" dedi.

GOOGLE'A DAVA AÇILMIŞTI

Google'ın Gmail hakkındaki açıklaması, şirkete yönelik bir dava nedeniyle geçtiğimiz ay mahkemeye gönderdiği raporda ortaya çıktı. Google, kullanıcılarına doğru reklam içeriği göndermek için, Gmail dışındaki hesaplardan gelen e-postaların gizliliğini ihlal etmekle suçlanmış ve grup davası açılmıştı.

Guardian sitesinin verdiği bilgiye göre, Haziran ayında açında açılan davada, Google haksız bir şekilde e-postalara girmek, içeriklerini okumak ve bu içeriklere gizliliği ihlal ederek erişmekle suçlanmıştı.

Davada, Google'ın yıllardır sistematik bir şekilde ve bilinçli olarak insanların özel bilgilerine eriştiği iddia edildi.

GOOGLE'DAN SAVUNMA

Google, savunmasında, 'davacıların Gmail'in sunulmasından bu yana var olan ve günlük rutin kabul edilen hizmetlerini suçlu göstermek istediğini' belirtirken, 'tüm kullanıcıların, e-postalarının otomatik işlemden geçtiğini beklemesi gerektiğini' belirtti.

Google, "Gönderdiğiniz e-posta, gönderilen kişi yerine asistanı tarafından okunabileceği gibi, kullanıcılar e-postalarının ECS (elektronik iletişim hizmeti) taradından işlenmesi karşısında şaşırmamalı" savunmasını yaptı.

Google avukatları ise 'suçlamada, taraflar arasındaki iletişim ve belli iletişim durumları hakkında iddia edilen gizlilik beklentisinin oluşması için çok az şeyin ileri sürüldüğü' belirtildi.

Bir Google sözcüsü de, dün yaptığı açıklamada, "Kullanıcılarımızın güvenliği ve gizliliğini çok ciddiye alıyoruz. Bu durumun aksini iddia eden haberler gerçek dışıdır" dedi.

ntvmsnbc

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
benim etkin olarak kulandığım eposta adresim outlook :)
gmaili sadece yedek olarak kullanıyorum. kulanmamda işte google chromun ayar senkronizasyonu için lazım. :)

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
:D Microsoft kişisel bilgileri paylaşmıyor mu sanıyorsun? Microsoftun sunduğu işletim sistemlerinde resmi açıklar vardır ve kullanıcının bilgisayarına istedikleri gibi müdahale edebilirler.

Güvenlik konusunda paranoya yaşayanlar, Open-Bsd kurup, kullanabilir!

ahmtyks

Asistan
Reaksiyon puanı
2
:D Microsoft kişisel bilgileri paylaşmıyor mu sanıyorsun? Microsoftun sunduğu işletim sistemlerinde resmi açıklar vardır ve kullanıcının bilgisayarına istedikleri gibi müdahale edebilirler.

hocam dediğin Open-Bsd nedir?

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9

yooo. :)
şirketlerin hepsi paylaşıyor :) ama şimdi bende eopsta ile özel bilgileimi vs göndermiyorum ya :)
sadece site üyelikleri, rss abonelikler, bildirimler vs için kullanırım e postamı :)

gmail iyi ama sistemini ve tasarımını sevmiyorum. dediğim chrome kullanmasaydım ve bing daha iyi olsaydı google ı açmazdım bile :)
ama chrome süper :) bir de yedek e posta lazım. ondan gmailde var.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
hocam dediğin Open-Bsd nedir?

Openbsd, güvenli olduğunu iddia eden bir işletim sistemidir. Linux' dan yapı olarak farklıdır.

www.openbsd.org

Düzeltme:

Konu ile alakalı olarak söylemek istediğim, gmail, hotmail, gmx, yandex v.b. hizmetler sizin kişisel bilgilerinizi bir çok yerle paylaşır. Amaç bilgi toplamak zaten, adamın bir çıkarı olmasa, sana onca hizmeti neden ücretsiz versin!?

Lawleds

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Gmail'i isminden dolayı seviyordum halbuki :/..

Lawleds

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
nasıl yani yoksa düşündüğüm şey mi :D :mrgreen:
Abi ne düşündüğünü anlayamadım şahsen ama bu cümleden bir şey çıkarmayı becerdiğin için hayranınım :D. Azıcık da korkuyorum şu an :D. Yani diyorum ki:
"Gmail"in telafuzu güzel diye onu kullanıyordum ama bu haber soğuttu beni.

herry26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
zaten bildiğimiz birşey onlardan beklenende o

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
ben hiçbir firmanın bunu gizli tuttuğuna inanmıyorum zaten oyüzden sorun yok ki gizli tutulacak birşey de yok mail hesabımda :)

webmasder

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Nete bağlanan herkes ve hatta her ev zaten gizliliğini kaybetmiş demektir):

batman53

Asistan
Reaksiyon puanı
0
normal. ben webcamden izlendiğimizi bile düşünüyorum:biggrin:

namelessman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bunu bir arkadaşıma söylediğimde cevap: "Rahatız be oğlum" olmuştu işi özetliyor

Bowen32

Doçent
Reaksiyon puanı
3
ya görülse ne olcak internete yayıp bizi rezil mi edicek :D

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
bu nsa prizma olayından sonra.hepsi gizlilik beklemeyin diyor.işin kötüsü.eskiden bunu illegal olarak yapıyorlardı.bu skandal patlatık tan sonra legal olarak yapılıyor.Hiç kimse de sesini çıkarmıyor bunlara.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Pardon ama bunu bilmeyenmi vardi ev küçük sunucular kurup kendi sunucumuzdan e posta alıp verme zamanı geldi.

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
facebook 'ta çoşmuş.kendi kendine kişisel bilgileri alma hakkı vermiş.

Facebook kişisel bilgilerinizi kullanabilecek

Facebook, dün Hak ve Sorumluluklar Bildirimi'nde değişikliğe giderek, kullanıcıların sosyal ağdaki bilgilerini kullanabilmek adına kendisine yeni yetkiler verdi

Facebook’un şahsi bilgilerinize erişmesine izin verecek.
Değişiklik, Facebook’un sunduğu içeriklerle bağlantılı olan tüm bilgilerinizi kullanmasına izin verecek. Şirketten yapılan açıklamada, üçüncü partilerin de bilgilerinize erişebileceği açık bir şekilde ifade edildi:
“Sosyal medya ağı üzerinde paylaşılan kamu bilgisine veya hizmet sağlayıcıların bilgilere erişim sağlamasına izin verebiliriz. Böylece, bizlere hizmet sunabilirler.”

PROFİL FOTOĞRAFINDAN KULLANICI TESPİTİ
Reuters’ın haberinde verdiği bir örneği göre, Facebook, kamuya açık olan profil fotoğrafınızı ‘yüz tanına teknolojisi’ için kullanabilir.
Söz konusu teknolojinin, fotoğraflarda insanları etiketlemenin ötesinde başka amaçlar için kullanılabileceği öne sürülüyor.
VentureBeat, yüz tanımanın profil fotoğraflarını kapsamaya başlaması halinde, etiketlenmemiş insanların bile tanınabileceğini belirtti.
Egan, yüz tanına teknolojisinin sadece fotoğraf etiketleriyle sınırlı kalacağı konusunda söz veremeyeceğini belirtirken, bu konudaki gelişmelerden kullanıcıları haberdar edeceklerini söyledi.
Bu gelişmenin ardından Facebook kullanıcılarına gizlilik ayarlarını gözden geçirmek düşüyor.

kaynak

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Larry Page 4 Mayıs 2011 yılında tam yetkiyle CEO olarak göreve geldiğinden beri Google iflah olmadı.
Bu tarihten itibaren Google teknik ve etik olarak yüzlerce yanlış karar verdi.
Osmanlı padişahı olsam teknolojinin refahı için Larry Page'e karşı cihat açar ve şeyhülislamdan fetva alırdım.

batman53

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Larry Page 4 Mayıs 2011 yılında tam yetkiyle CEO olarak göreve geldiğinden beri Google iflah olmadı.
Bu tarihten itibaren Google teknik ve etik olarak yüzlerce yanlış karar verdi.
Osmanlı padişahı olsam teknolojinin refahı için Larry Page'e karşı cihat açar ve şeyhülislamdan fetva alırdım.
Katılıyorum. Google olayı abarttı.

narnia

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mail keywordleri üzerinden reklam hadi bir derece de tutup bu bilgilerin üçüncü kişilere verilme olasılığı bile saçmalık bence.

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Google , bilimkurgu filmlerinde tüm teknolojiyi eline geçiren , robot askerleri ,cyborgları olan devasa şirketlere benziyor artık. Her sektörde var. Ayrıca ütopik fikirleri var ve bunu gerçekleştirmeye çalışıyor.

semihx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Geliyoo diye türk arama motorunu deneyeyim dedim ama verimli olmuyor googlela mahkumuz malesef! Adamlar mobil sektörü de ele geçirdi androidle her yerden etrafımızı sardılar. Çin gibi akıllı bi ülke olsaydık baudi gibi bir alternatifimız olurdu en azından