Google 10 Dil Daha rendi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan snra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

snra

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Google'ın çeviri hizmeti Google Translate, işlem yapabildiği diller arasına on dil daha kattı. Bununla birlikte birkaç yeniliğe daha kavuştu, peki Türkçeden ne haber?

Kötü haberi baştan verelim: Eklenen 10 dil arasında Türkçe bulunmuyor. Bu diller Bulgarca, Hırvatça, Çekce, Danca, Fince, Hintçe, Norveçce, Polonyaca, Rumence ve İsveçce. Böylece çeviri yapılabilen dil sayısı 23'e çıkmış oldu.

Diğer Gelişmeler

Bir başka yenilik, çeviri yapılabilme yönüyle ilgili. Artık tüm diller birbirine çevrilebiliyor. Önceden sistemdeki birçok dil yalnızca İngilizceye/İngilizceden çevrilebiliyordu. Ayrıca "dil tanıma" özelliği de eklenmiş. Bunun anlamı şu: Çeviri yaparken kaynak dili belirttiğiniz kutuda "Detect language" öğesini seçerseniz Google o dili otomatik olarak tanıyıp ona göre çeviri yapıyor. Bu özelliği kullanırken çevrilecek metnin uzun olması, dilin daha kolay tanınmasını sağlıyor.

Bilgi İçin: Google Translate
Yazan: Saner Apaydın
SDN - http://shiftdelete.net

GurenGursel

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Tabii ki Türkçe desteği de olacaktır. Ama Türkçe'nin çevirimi zor ve kullanım oranlarına göre sıraladıkları için, biz bu 10 dilin ardındaki 10 dilde mutlaka bulunuyoruzdur diye düşünüyorum...

dragonfly

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Google çok kaliteli çeviri yapıyor. Umarım bir gün türkçeyide eklerler

lincoln4ever

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
GurenGursel dedi ki:
Tabii ki Türkçe desteği de olacaktır. Ama Türkçe'nin çevirimi zor ve kullanım oranlarına göre sıraladıkları için, biz bu 10 dilin ardındaki 10 dilde mutlaka bulunuyoruzdur diye düşünüyorum...

Türkçe ural-altay dil ailesine bağlı.
Bu dil ailesinin ön önemli özellikleri bol ekli, sonradan eklemeli, genellikle özne başta yüklem sonda yer alır ve bol bol türemeye elverişli kelimeler yapılabilir. Bu dil grubu yazması kolay, öğrenmesi ve konuşması zor dillerdir.

Şimdi google ın dillerine baktım direk gözüme ilişen korece oldu.

Korece ve Türkçe aynı dil grubundadır aynen sonradan eklemeli, yüklemi sonda kelimelerde oluştuğu gibi ortak birçok kelimede vardır

baba > uppa
su > bu
abi > abbi
anne > umma

gibi. Korecede farklı olan 2 li harfler çok yani bizden örnek verecek olursam aklıma gelen "kubbe" gibi.

Baktım google koreceyi çok mükemmel çeviriyor. O zaman Türkçeninde çevrilmemesinin hiçbir sakıncası yok.

Korece ile Türkçeyi rahatlıkla karşılaştırabilrisiniz, onların alfabesi daha kolay hungıl alfabesini kullanıyorlar ama bizim latin alfabeside ingilizce ile ortak.

Google çeviri olayında dilbilgisi databsesi ile güzel şeyler yapıyorlar sanırım çünkü korece neredeyse kusursuz çeviriliyor.

Tğrkçeyide bekliyorum kendilerindne umarım yaprlar.

GurenGursel

Profesör
Reaksiyon puanı
3
lincoln4ever dedi ki:
GurenGursel dedi ki:

Türkçe ural-altay dil ailesine bağlı.
Bu dil ailesinin ön önemli özellikleri bol ekli, sonradan eklemeli, genellikle özne başta yüklem sonda yer alır ve bol bol türemeye elverişli kelimeler yapılabilir. Bu dil grubu yazması kolay, öğrenmesi ve konuşması zor dillerdir.

Şimdi google ın dillerine baktım direk gözüme ilişen korece oldu.

Korece ve Türkçe aynı dil grubundadır aynen sonradan eklemeli, yüklemi sonda kelimelerde oluştuğu gibi ortak birçok kelimede vardır

baba > uppa
su > bu
abi > abbi
anne > umma

gibi. Korecede farklı olan 2 li harfler çok yani bizden örnek verecek olursam aklıma gelen "kubbe" gibi.

Baktım google koreceyi çok mükemmel çeviriyor. O zaman Türkçeninde çevrilmemesinin hiçbir sakıncası yok.

Korece ile Türkçeyi rahatlıkla karşılaştırabilrisiniz, onların alfabesi daha kolay hungıl alfabesini kullanıyorlar ama bizim latin alfabeside ingilizce ile ortak.

Google çeviri olayında dilbilgisi databsesi ile güzel şeyler yapıyorlar sanırım çünkü korece neredeyse kusursuz çeviriliyor.

Tğrkçeyide bekliyorum kendilerindne umarım yaprlar.
Şöyle bir şey var. Sadece çevirisi zor demedim, "ve kullanım oranları" dedim. Bizim uluslararası çapta okunacak ve çevrilmesi gerekecek hangi sitemiz var da onu çevirsin? Korelilerin olacak tabii Samsung ve LG korenin ve sadece onların sayfalarını anlayabilmek için bile Google çevirileri sunulacaktır. Türkçe'yi mutlaka yapacaklar ama sırası gelince...

lincoln4ever

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Türkçe dünyada kullanılan ilk 5 dil arasında yer alıyor. En sonn sıralama böyle mi hatırlamıyorum ama şöyleydi en son

1. Çince
2. Hintçe
3. Slavca (rusça, ukrayna özbek vs)
4. ingilizce
5. Türkçe

Türkçenin kullanımı internette oldukça fazla, bilgisayar sayısı ve internet çeşitli istaitki verilere göre gelişmiş ülkelere nazaran az gözüküyor ama internete kullanımı ciddi oranda fazla ülkemizde n( örneğin korede internete bağlı olmayan evlere ciddi c ezalar var)

Örneğin istaitsklere baktığımızda

googleda en çok arama yapan ülke
youtube u en çok kullanan ülke
facebook a en çok üye olan müillet vss hep ilk 5 içindeyiz dünya genelinde.

Samsung ve LG gerçekten dünya markaları ama bunlar o kadar büyük marka ki, her ülkede her dilde samsung ve LG anasayfası var zaten. Türkçe samsung ve LG sayfası olduğu için yani büyük marka olayı kriter olamaz.

Sadece google bizi biraz gerilerde bırakmış bu konuda inşallah yakında Türkçe çeviri seçeneğinide görürz.

dragonfly

Asistan
Reaksiyon puanı
1
lincoln4ever dedi ki:
Türkçe dünyada kullanılan ilk 5 dil arasında yer alıyor. En sonn sıralama böyle mi hatırlamıyorum ama şöyleydi en son

1. Çince
2. Hintçe
3. Slavca (rusça, ukrayna özbek vs)
4. ingilizce
5. Türkçe

Türkçenin kullanımı internette oldukça fazla, bilgisayar sayısı ve internet çeşitli istaitki verilere göre gelişmiş ülkelere nazaran az gözüküyor ama internete kullanımı ciddi oranda fazla ülkemizde n( örneğin korede internete bağlı olmayan evlere ciddi c ezalar var)

Örneğin istaitsklere baktığımızda

googleda en çok arama yapan ülke
youtube u en çok kullanan ülke
facebook a en çok üye olan müillet vss hep ilk 5 içindeyiz dünya genelinde.

Samsung ve LG gerçekten dünya markaları ama bunlar o kadar büyük marka ki, her ülkede her dilde samsung ve LG anasayfası var zaten. Türkçe samsung ve LG sayfası olduğu için yani büyük marka olayı kriter olamaz.

Sadece google bizi biraz gerilerde bırakmış bu konuda inşallah yakında Türkçe çeviri seçeneğinide görürz.

Arkadaşım şakamı yapıyorsun. Dünyanın yarısının konuştuğu ispanyolcayı resmen çöpe attın.

lincoln4ever

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yukarıda söylediğim gibi unutmuş olabilirm diye dediğin gibi çok önemli bir dil ispanyolca ve portekiz çünkü ispanya ve portekiz in dışında tam 8 ülkeninde resmi dili bunlar.

dragonfly

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Dediğini tam anlamadım ama ispantolca ve portekizce farklı dilleri. Ayrıca Portekizce sadece Portekiz ve Brezilya ülkelerinde kullanılır. İspanyolca ise Andorra ve İspanya dahil olmak üzere brezilya dışında tüm güney amerika ülkelerinde kullanıır.

lincoln4ever

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dragonfly dedi ki:
Dediğini tam anlamadım ama ispantolca ve portekizce farklı dilleri. Ayrıca Portekizce sadece Portekiz ve Brezilya ülkelerinde kullanılır. İspanyolca ise Andorra ve İspanya dahil olmak üzere brezilya dışında tüm güney amerika ülkelerinde kullanıır.
Yukarıdaki mesajımda ispanyolca ve portekizce aynı lisanlar demedim.

selimoloji

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bir sonraki sefer Türkçe'nin de geleceğini zannediyorum. Hadi Google göreyim seni :)

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
En biz googleyi kullanıyoruz adamlar bir türkçeyi koymadılar...

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
Google en iyi yapmak için uğraşır her zaman. İngilizcede bir çok terimin Türkçe karşılığı olmadığı için ona göre uygun kelimeler bulunur ve Türkçe yakında gelir yoksa normal çeviri programları gibi yarım yamalak bir çeviri olmuş olur.