Gittigidiyor ve maliye elele

brokenxxl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Satıcıların artık Allah yardımcısı olsun,

son zamanlarda nette sık sık göze gelen bi konuyla karşılaştım 'gittigidiyor kullanıcı işlemleri bilgilerini maliyeye açmıştır dikkatli olun şeklinde' ilk başlarda malum siteyi sevmeyen arkadaşların karalamasıdır diye düşünerek pek ehemmiyet vermedim fakat artık gittigidiyor lafı geçen her yerde maliye kelimesini okumaktan 70 e yakın işlemi olan biri olarak dikkat etmek zorunda kaldım

GG_Kurucu_Ortaklar.jpg

Konuyu biraz açarsa bildiğiniz açık arttırma sitesi ürün başına ortalama 2,5-5 TL arası listeleme ücreti ve satış üzerinden %10 kesinti alarak ticari faaliyetine devam etmekteydi kullanıcılardan gelen %10 çok fazla mesajlarına (aralarında bende varım) cevap olarakta bu komisyon bedelinin içerisinde kanuni kesintilerinde olduğu sadece gg ye kesinti olarak kalmadığınıda belirtmekteydiler.

Bu şekilde günler aylar geçiyor site gittikçe büyüyor ebayle ortak olup zamanla en büyük alışveriş sitesi oluyorlar.

Yıl 2010 u gösterdiğinde maliye gittigidiyor üzerinden yapılan alışverişler üzerine eğilince site tanıdık bir manevrayla (abi biz yiyiciyiz satıcı değiliz) biz sadece yer sağlayıcıyız biz işlemlerin faturalandırılmasından sorumlu değiliz diyerek kendini geriye atarken, buyrun bunlar kullanıcı işlemlerinin hepsi diyerek maliyenin incelemesine açan gg kendisini bugüne getiren kullanıcılarınıda bir anda milyarlarca liralık cezaya mazur bırakarak bize bürütüsü tekrar tekrar andırıyor.

Bugün aynı konuda gelen yüzlerce soruya oluşturduğu taslak metinle cevap vermekle yetinen gittigidiyor kendini kurtarırken düştüğü durumu apaçık ortaya seriyor. Malum sorulara hazırlanan taslak cevap

"Gitti Gidiyor Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. (“GittiGidiyor A.Ş.”) www.gittigidiyor.com isimli alan adından ve bu alan adına bağlı alt alan adlarından oluşan web sitesi ile, kullanıcılarına, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da tanımlandığı şekilde, “Yer Sağlayıcı Faaliyet Belgesi” ile hizmet vermektedir.

GittiGidiyor A.Ş. sadece kullanıcıların kendi aralarında alış veriş yapmaları için gerekli teknik altyapıyı ve iletişim platformunu oluşturmaktadır. GittiGidiyor A.Ş. Kullanıcı Sözleşmesinin 7.1.b bendinde belirtilen “Kullanıcı'lar, Güvenli Ticaret ve Ödeme Sistemi'nden ve Hizmet'lerinden faydalanılarak alınıp satılan ürünlerin satışından veya satışa bağlı işlemlerinden kaynaklanacak her türlü vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerin hepsinden, doğrudan ve/veya dolaylı olarak sorumludurlar. Satış ve işlemlerden doğabilecek her türlü vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden doğacak sorumlulukların hiçbirisi Gittigidiyor'a ait değildir.” hükmü doğrultusunda, GittiGidiyor A.Ş.’ye ait web sitesi kullanıcıları, site üzerinden yaptıkları satışlar ile ilgili düzenlemeleri gereken belge ve doğacak vergilerden, yürürlükte olan Vergi Kanunları çerçevesinde, kendileri sorumludurlar."

ve bir kullanıcının bir hukuk sitesindeki feryadı

"Selamlar, umarım faydalı olabilirsiniz, şu anda çok çaresizim, sanırım hayatımın sonu geldi, gittigidiyorda yıllardır elimde kalmış olan takı malzemelerini satıyordum, fakat bugün izmir maliyeden bir telefon aldım, görüşmeye çağırıyorlar beni, netten küçük bir araştırma ile başıma çok kötü şeyler geleceğini öğrendim, 2009 da toplam satışım 3000 lira, ceza ödemem imkansız beş parasızım, son 50 lira paramı dün GG deki biten dükkanımı açmaya verdim, bilsem açarmıydım yeniden SİTELERDE EN AZ 1 MİLYAR CEZALARDAN BAHSEDİLİYOR) benim bu parayı ödeyebilmem imkansız, ödemediğim taktirde ne kadar bir sürede icra işlemi başlar, hapis cezası ne kadar zamanda çıkar? Ne kadar ceza alırım? Değerli cevaplarınıza şimdiden teşekkür ederim..."

Allah iki kuruş kazanayımda evimi döndüreyim diyen satıcıların yanında olsun
geçmiş olsun...

ahmtzya

Doçent
Reaksiyon puanı
19
Hem merak ediyordum buradaki satıcılar vergi ödüyor mu? diye artık ödüyecekler gibi.
bir de Avon markası var ( umarım reklama girmez ) onların seyyar satıcı gibi dolaşan müşteri temsilcileri ve o satılan ürünler vergi ye dahil mi? acaba

brokenxxl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Hep merak ediyordum buradaki satıcılar vergi ödüyor mu? diye artık ödüyecekler gibi.

o satıcılar %10kesinti+listeleme ücreti verdikleri için vergi ödedimiş gibi hissettirildi site tarafından yıllarca ama iş sıkıya gelince ben sadece komisyon alıyorum vergiye ben bakmam deyip işin içinden sıyrılmaya çalışıyor.

ahmtzya

Doçent
Reaksiyon puanı
19
o satıcılar %10kesinti+listeleme ücreti verdikleri için vergi ödedimiş gibi hissettirildi site tarafından yıllarca ama iş sıkıya gelince ben sadece komisyon alıyorum vergiye ben bakmam deyip işin içinden sıyrılmaya çalışıyor.

GG'nin burada ki karı %10 luk dilim + listeleme ücreti oluyor o zaman + kdv si vardır umarım

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
GG'nni kestiği para içinde vergi yok mu zaten

teknikerali

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bence işletme sahibi olup gg den faturasız satış yapanlara kesilir. Vergi mükellefi olmayan birine nasıl sen satamazsın diyebilirsiniz. Burda lakırtı değilde kanunda madde gösterilmesi gerek. Hanginiz araba vs satarken fatura kesiyorsunuz. Bir pazarlarında halkpazarlarında hangi pazarcı fatura kesiyor.

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
Gittigidiyor'un da işi gücü yok milletin faturasını kesip vergisini mi verecek? Adamlar haklı. Neyi tartışıyorsunuz ki? Gayet normal bir durum.