Ghost ile Her Bilgisayara Aynı XP İmajı ile Kurulum (Resimli)

MrBilgisayar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ghost herkesin bildiği gibi bir imaj alma yazılımı. Eski olmasına rağmen hala kullanılan bir yazılım. Normalde aynı donanıma sahip bilgisayarlara tek imaj ile yükleme yapılabiliyorken tek imaj ile bütün bilgisayarlara da kurulum yapılabiliyor. İşte bu konuda elimden geldiğince tek imaj ile bütün bilgisayarlara windows kurma konusunu anlatacağım.

İhtiyacımız olan şeyler:

İmaj almak üzere sıfırdan XP kuracağımız bir bilgisayar
Windows XP CD'si
Ghost'un bootable versiyonu. İndirmek için http://www.multiupload.com/I2Z0ODLF6S
Eğer sysprep ve diğer iki dosyayı bulamazsanız indirmek için http://www.multiupload.com/CUM9K25JHX

Ve başlıyoruz

1- Öncelikle temiz bir işletim sistemi olması için Windows XP'yi baştan kuruyoruz

18589326.png

2- Kurulum devam ediyor

94522993.png

3- Windowsumuz kuruldu

41174684.png

4- Şimdi Windows XP CD'mizin içine girerek SUPPORT\TOOLS\DEPLOY.CAB yolunu izliyoruz.

47526358.png

5- setupcl, setupmgr ve sysprep dosyalarını kopyalıyoruz

58775451.png

6- Windows'un kurulu olduğu bölümün root (ana klasörüne) Sysprep isimli bir klasör açıyoruz

93578693.png

7- Kopyaladığımız 3 dosyayı buraya yapıştırıyoruz

92734026.png

8- setupmgr dosyasını açıyoruz ve ileri diyoruz

90521360.png

9- Yeni oluştur seçeneğini işaretleyerek ileri diyoruz

50372151.png

10- Sysprep kurulum seçeneğini işaretleyerek ileri diyoruz

73495077.png

11- Yüklediğimiz Windows sürümünü seçiyoruz ve ileri diyoruz

56944505.png

12- Evet, yüklemeyi tamamen otomatikleştir seçeneğini seçerek ileri diyoruz

35850997.png

13- Burada kullanmak istediğiniz varsayılan ad ve kuruluşu yazıyorsunuz. Dilerseniz boş bırakabilirsiniz. Boş bırakırsanız imaj yüklendikten sonra tekrar soruyor. İleri diyoruz

19681530.png

14- Görüntü ayarlarını değiştirebilir yada varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Ben sadece çözünürlüğü değiştirdim. İleri diyoruz

12793442.png

15- Saat dilimini seçiyoruz ve ileri diyoruz

15864003.png

16- Tüm yüklenecek bilgisayarlar için bir ürün anahtarı giriyoruz. Ben herhangi bir ürün anahtarı girdim. İleri diyoruz

36084285.png

17- Kurulum yapılacak her bilgisayara ad atayabilirsiniz. Ama aynı ağ içerisindeki bilgisayarlarda bu problem olacağı için otomatik seçeneğini işaretliyoruz ve ileri diyoruz

66374087.png

18- Her bilgisayara tek şifre atayabilirsiniz. Ben gereksiz bulduğum için olduğu gibi bıraktım. İleri diyoruz

91160463.png

19- Normal ayarları seçip ileri diyoruz

45904136.png

20- Çalışma grubu veya etki alanını ayarlıyoruz. Eğer etki alanı içerisindeki bilgisayarlara kurulum yapacaksanız kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Değilse ileri diyerek geçiyoruz

89705287.png

21- Telefon ve bölgesel ayarları yapıyoruz. Ben yine gereksiz bulduğum için olduğu gibi bıraktım. İleri diyoruz

19537746.png

22- Bölgesel ayarları seçiyoruz. Bu ayarlar dil, tarih, para birimi gibi şeyleri etkiliyor. Seçimimizi yapıp ileri diyoruz

97744738.png

23- Bilgisayarın web sayfalarını ve diğer öğeleri gösterirken kullanacağı kodlamayı seçiyoruz. İleri diyoruz

40530132.png

24- Eğer bir şirkete kurulum yapıyorsanız ve ağ yazıcısı kullanılıyorsa her bilgisayara tek tek yüklemek yerine bu seçeneği kullanabilirsiniz. Benim ağ yazıcım olmadığı için boş bıraktım. İleri diyoruz

48550165.png

25- Bilgisayar ilk açıldığında otomatik olarak çalıştırılacak komutlar girebilirsiniz. Ben boş bıraktım. İleri diyoruz

30618649.png

26- Kurulumun sonunda otomatik olarak çalıştırılacak komutlar girebilirsiniz. Ben yine boş bıraktım. İleri diyoruz

88045430.png

27- Kayıt defterine sysprep ile kurulum yapıldığını gösteren bir kayıt girebilirsiniz. Ben boş bıraktım. Son diyoruz

96153560.png

28- Şimdi bizden girdiğimiz bilgiler ile oluşturulmuş olan inf dosyasını kaydetmemizi istiyor. Daha önce açmış olduğumuz Sysprep klasörü içerisine kaydediyoruz.

73377914.png

29- Kurulum yöneticisi tamamlanıyor. Pencereyi kapatıyoruz

12361073.png

30- Şimdi Sysprep klasörü içerisindeki sysprep'i çalıştırıyoruz. Bizden lisansı onaylamamızı istiyor. Tamam diyoruz

15424103.png

31- "Mini Kurulum Kullan" seçeneğini işaretleyip "Kapatma modu"'na da kapat diyoruz. "Yeniden Mühürle"'ye basıyoruz.

48897202.png

32- Bizden emin olup olmadığımız konusunda onay vermemizi istiyor. Tamam diyoruz

77989947.png

33- Ve birkaç işlemden sonra bilgisayar kapanıyor. Burada dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi de bilgisayarı tekrar açmadan imaj almanız gerektiği. Çünkü SID bir sonraki açılışta tekrar oluşturulacağı için imaj almadan bilgisayarı açarsanız aynı işlemleri baştan yapmanız gerekebilir.

58528150.png

34- Bilgisayarımızı Ghost ile açıyoruz (Burada Ghost çok bilinen bir yazılım olduğu için kullanılmıştır. Başka boot edilebilir imaj alma yazılımlarını da kullanabilirsiniz.)

83335575.png

35- OK dedikten sonra solda çıkan menüden Local\Partition\To Image yolunu izliyoruz

40695609.png

36- Sabit Diskimizi seçiyoruz

94986459.png

37- Windows'un kurulu olduğu bölümü seçiyoruz

36611594.png

38- Ve çıkan ekranda imajımıza bir isim vererek kopyalama işlemini yaptığımız bölümden başka bir bölüme kaydediyoruz. Ben ekran görüntüsü almak için VMware kullandım. Sabit diski ikiye bölmeyi unutmuşum. [:)]

70189780.png

Ve hayırlı olsun. Her bilgisayarda kullanabileceğiniz bir ghost imajınız oldu. Geri yükleme yapmak için ghost açıldıktan sonra Local\Partition\From Image yolunu izleyerek sabit diskinizi ve daha sonra windows'un kurulacağı bölümü seçerek kurulum yapabilirsiniz.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Faydalı konu teşekkürler. Bu yöntemle XP kurulamayan bilgisayarlara XP kurulur mu?

salak adam

Doçent
Reaksiyon puanı
1
ya ben hala neden xpyi seviyosunuz anlamadım kurun bi w7 w8 filan gitsin

MrBilgisayar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sata olayı windows cdsi içerisindeki sürücü eksikliğinden kaynaklanıyor. XP eski bir işletim sistemi. Fakat bu şekilde kurulum yaparsanız öyle bir problemle karşılaşmazsınız. Ayrıca beta döneminden beri bende windows 7 kullanıyorum.

serdarmeydan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ghost güzel bir yazılımdır ama birden fazla pc ye kurma fikri aklıma yatmadı... Neden; diyeceksiniz... Bildiğim kadarı ile ghost ile yedek alındığı zaman bilgisayardaki driver vb. tüm yazılımlarla birlikte alır ve bir bilgisayara daha kurmak isterseniz aynı donanımların takılı olması gerekmektedir diye biliyorum.

MrBilgisayar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sysprep nedir başlıklı konuda açıkladım. Cevap için teşekkürler

intricate

Profesör
Reaksiyon puanı
12
serdarmeydan dedi ki:
Ghost güzel bir yazılımdır ama birden fazla pc ye kurma fikri aklıma yatmadı... Neden; diyeceksiniz... Bildiğim kadarı ile ghost ile yedek alındığı zaman bilgisayardaki driver vb. tüm yazılımlarla birlikte alır ve bir bilgisayara daha kurmak isterseniz aynı donanımların takılı olması gerekmektedir diye biliyorum.

Ben de katılıyorum diğer bilgisayarlara kurulduğu zaman sürücü çakışması oluşması yüksek ihtimal zira her bilgisayarın anakartı, işlemcisi Ekran Kartı Eth. Kartı vs. farklıdır. Birebir Aynı konfigürasyon bilgisayarlar için olabilir. (Ram, PSU, klavye, fare hariç)

MrBilgisayar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben de katılıyorum diğer bilgisayarlara kurulduğu zaman sürücü çakışması oluşması yüksek ihtimal zira her bilgisayarın anakartı, işlemcisi Ekran Kartı Eth. Kartı vs. farklıdır. Birebir Aynı konfigürasyon bilgisayarlar için olabilir. (Ram, PSU, klavye, fare hariç)

Bu problem sysprep ile ortadan kalkıyor. Sysprep in ne olduğunu öğrenmek isterseniz http://forum.shiftdelete.net/isletim-sistemleri/234683-sysprep-nedir.html

imarator

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar beni mazur görün şimdi anlamadığım nokta bunların hepsini yaptık diyelim bnm pc çöktü tekrar nasıl bu imajladığım windows geri yüklüyeceğim yada başka pc kurmak istiyorum mesala nerde bulacağım bu dosyayı nasıl kurulumu başlatacağım bu konudada bilgi verirseniz sevinirim ...

pcnetcafe

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Peki win7 icin aldıgımız imajı donanımları farklı bir pc atmak istersek ne yapabiliriz

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Peki win7 icin aldıgımız imajı donanımları farklı bir pc atmak istersek ne yapabiliriz

Sistemi kurduktan sonra driver ları yükleme diğer istediklerini yükle driver sız bi imaj al sorun çıkacağını sanmıyorum böylelikle diğer pc lerdede sadece driverlarını yüklersin diğer imaj atıığın pc nin saygılar... Yada Windows 7 otomatik tanıyabiliyo sürücüleri o zaman imajı attığn pc deki
sürücüleri kaldırıp tekrar o pc nin kendi driverlarını yüklersin en kötü ihtimal..

S

SDN Okuru

SDN Okuru
merhaba bi sorum olacak benim. denilenleri yaptıktan sonra ghost ile nasıl başlatıyoruz pc yi bilen bi arkadaş yardımcı olabilir mi