GDO tartışması yeniden alevlendi!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda ürünlerinde yüzde 0.9 ve altında genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) bulunan gıdaların üretim ve satışına izin verilmesinin yolunu açtı. Uzmanlar, yönetmeliğin Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı olduğu görüşünde. Yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava hazırlığı yapılıyor.

24588074.jpg

Bakanlığın bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile, "Analiz sonucunda üründe yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir" fıkrası eklendi.

Değişiklik ile eklenen bir başka fıkrada da, "GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir" denilerek, içeriğine yüzde 0.9 ve altında GDO bulunan gıda ürünlerinin üretim ve satışına izin verilmiş oldu.

Yönetmeliğe ayrıca, "GDO Bulaşanı" tanımı da şöyle yapıldı:

"Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ lar."

YÖNETMELİK KANUNA AYKIRI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, yönetmeliğin, kesinlikle Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu işaret etti. Atalık, son günlerde gündeme gelen bebek maması olayını hatırlatarak “Biyogüvenlik Kanunu’nun izin verdiği hiçbir GDO’lu ürün yok. Kanun özetle, bebek maması ve ürünlerinde ve küçük çocuk ek besinlerinde kesinlikle yasaklıyor. Bu yönetmelikle, yediklerimizin tamamında GDO bulunmasına yol açıyor. Üstelik binde 9’luk kriterin de hiçbir bilimsel yanı yok” dedi.

DANIŞTAY’DA DAVA AÇACAĞIZ

Tüketici Hakları Derneği avukatı Emre Baturay Altınok, bu yönetmelikle birlikte ‘GDO var-yok’ analizinin bir hükmünün kalmadığına işaret etti. Av. Altınok, GDO’lu ürün ithalatı yapanlara hapis cezası verildiğini ve bu cezanın paraya çevrilmediğine işaret ederek, yapılan son değişiklikle bu cezada önemli bir yumuşamaya gidilmiş olduğunu işarete etti. “Yönetmelik ithalatçılara nefes aldırmış oldu. Bu yönetmelik, kanun hükmünü aşan bir boyutta” diyen Av. Baturay yönetmeliğin iptaline karşı pazartesi günü Danıştay’da dava açacaklarını kaydetti.

GIDA ÜRÜNLERİNDE DE KULLANILABİLİR

Ekoloji Kolektifi Derneği avukatı M. Fevzi Özlüer ise konu ile ilgili açıklamasında "Bilindiği üzere iki gün önce bir bebek maması üreten firmanın raflardan alınmış ürünlerinden yapılan analizlerde GDO tespit edilmişti. Biyogüvenlik Kanunu’nun yasaklar başlıklı 5. Maddesinde, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanmıştı. Kanun’daki bu açık düzenlemeye rağmen, bugün yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu yasak yönetmelikle delinmiş oldu. Kanun’daki bu yasağı delmek için Bakanlık, Kanunda tanımı olmayan bir kavramı yönetmeliğe işledi. Bu kavram GDO bulaşanı kavramıdır.

Bakanlık; Türkiye’de Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar sadece hayvan yemi ihtiyacına yönelik ürünlerde bulunan GDO’lara izin verdi. Bu GDO’lara biyogüvenlik kurulu izin verdikten sonra, aynı gen insan ürünlerinde de çıkarsa, ürünün piyasada kullanılmasına izin verileceği anlamına gelmekte. Bu düzenleme Biyogüvenlik sistemine tamamen aykırıdır. Biyogüvenlik Kanunu’nu yok saymak demek" dedi.

Öte yandan konu ile ilgili hurriyet.com.tr'nin ulaştığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynakları ise yönetmelikle ilgili daha ayrıntılı bir açıklamanın yapılacağını bildirdi.

Hürriyet

Reaksiyon puanı
10,327
GDO'lu ürünler serbest oluyor!

1401351348_GDO.jpg

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda ürünlerinde yüzde 0.9 ve altında genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) bulunan gıdaların üretim ve satışına izin verilmesinin yolunu açtı. Uzmanlar, yönetmeliğin Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı olduğu görüşünde. Yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava hazırlığı yapılıyor.

Bakanlığın bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile, "Analiz sonucunda üründe yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir" fıkrası eklendi.

Değişiklik ile eklenen bir başka fıkrada da, "GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir" denilerek, içeriğine yüzde 0.9 ve altında GDO bulunan gıda ürünlerinin üretim ve satışına izin verilmiş oldu.
Yönetmeliğe ayrıca, "GDO Bulaşanı" tanımı da şöyle yapıldı:

"Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ lar."

YÖNETMELİK KANUNA AYKIRI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, yönetmeliğin, kesinlikle Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu işaret etti. Atalık, son günlerde gündeme gelen bebek maması olayını hatırlatarak “Biyogüvenlik Kanunu’nun izin verdiği hiçbir GDO’lu ürün yok. Kanun özetle, bebek maması ve ürünlerinde ve küçük çocuk ek besinlerinde kesinlikle yasaklıyor. Bu yönetmelikle, yediklerimizin tamamında GDO bulunmasına yol açıyor. Üstelik binde 9’luk kriterin de hiçbir bilimsel yanı yok” dedi.

DANIŞTAY’DA DAVA AÇACAĞIZ

Tüketici Hakları Derneği avukatı Emre Baturay Altınok, bu yönetmelikle birlikte ‘GDO var-yok’ analizinin bir hükmünün kalmadığına işaret etti. Av. Altınok, GDO’lu ürün ithalatı yapanlara hapis cezası verildiğini ve bu cezanın paraya çevrilmediğine işaret ederek, yapılan son değişiklikle bu cezada önemli bir yumuşamaya gidilmiş olduğunu işarete etti. “Yönetmelik ithalatçılara nefes aldırmış oldu. Bu yönetmelik, kanun hükmünü aşan bir boyutta” diyen Av. Baturay yönetmeliğin iptaline karşı pazartesi günü Danıştay’da dava açacaklarını kaydetti.

GIDA ÜRÜNLERİNDE DE KULLANILABİLİR

Ekoloji Kolektifi Derneği avukatı M. Fevzi Özlüer ise konu ile ilgili açıklamasında "Bilindiği üzere iki gün önce bir bebek maması üreten firmanın raflardan alınmış ürünlerinden yapılan analizlerde GDO tespit edilmişti. Biyogüvenlik Kanunu’nun yasaklar başlıklı 5. Maddesinde, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanmıştı.

Kanun’daki bu açık düzenlemeye rağmen, bugün yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu yasak yönetmelikle delinmiş oldu. Kanun’daki bu yasağı delmek için Bakanlık, Kanunda tanımı olmayan bir kavramı yönetmeliğe işledi. Bu kavram GDO bulaşanı kavramıdır.

Bakanlık; Türkiye’de Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar sadece hayvan yemi ihtiyacına yönelik ürünlerde bulunan GDO’lara izin verdi. Bu GDO’lara biyogüvenlik kurulu izin verdikten sonra, aynı gen insan ürünlerinde de çıkarsa, ürünün piyasada kullanılmasına izin verileceği anlamına gelmekte. Bu düzenleme Biyogüvenlik sistemine tamamen aykırıdır. Biyogüvenlik Kanunu’nu yok saymak demek" dedi.

Öte yandan konu ile ilgili hurriyet.com.tr'nin ulaştığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynakları ise yönetmelikle ilgili daha ayrıntılı bir açıklamanın yapılacağını bildirdi.

KaynaK

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bizim yararımıza mı yoksa zararımıza mı çalışan bir kurum? Ciddi şekilde merak etmeye başladım. Gerçekte kim var buranın başında ve kimler tarafından bu kararlara imza atılıyor? Uzmanlar binde dokuzluk kriterin hiçbir bilimsel dayanağının bulunmadığını ve yapılanın biyogüvenlik kanununa aykırı olduğunu söylüyor. Bundan sonra tüketici olarak kendi başımızın çaresine bakmak ve daha seçici olmak zorundayız.

cagatayz

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Bir Ziraat Mühendisi olarak en azından açıklama yapayım. 0.9 oranında diye bahsettiğiniz GDO bulaşmadır. Örnek veriyorum tohum ithal ediyorsunuz daha önce orada GDO lu bir tohum taşındı ise veya yan yanya tarlalarda yetiştirilen bitkiler ise bu tip bulaşıklık olabilir. Bunu GDO ya izin şekilde yorumlamamak lazım bence.

GraFitee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Giderek karmaşıklaşan teknoloji ve GDO'lu yiyecekler. Aptallık derecesinin giderek arttığını düşününen bazı bilim adamlarına hak vermek gerek. Hareketten ve düşünmeden yoksun yeni nesıller için çabalayıp duruyoruz.

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Bir Ziraat Mühendisi olarak en azından açıklama yapayım. 0.9 oranında diye bahsettiğiniz GDO bulaşmadır. Örnek veriyorum tohum ithal ediyorsunuz daha önce orada GDO lu bir tohum taşındı ise veya yan yanya tarlalarda yetiştirilen bitkiler ise bu tip bulaşıklık olabilir. Bunu GDO ya izin şekilde yorumlamamak lazım bence.

bilgiyi bilenden almak gibisi yok bu hayatta.. sağol bilgi için :)

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bizi 5 vakit namaz kılanlar yönetiyor değil mi?

"Ekini ve nesli bozacaklar."

Reaksiyon puanı
10,327
Bizi 5 vakit namaz kılanlar yönetiyor değil mi?

"Ekini ve nesli bozacaklar."

ne kadar kolay değil mi?
eline bir koz geçti, fırsat bu fırsattır, giydir o zaman namaz kılanların üstüne.
kardeş, hain haindir, bunun namaz kılanı, kılmayanı olmaz.
eğer ki bile bile bu milletin çocuklarının genetiği bozmak amaçlı, para uğruna, menfaat uğruna hainlik ediliyorsa değil namaz kılan, babam olsa tükürürüm onun suratına...
bak, bende namaz kılan birisiyim ve bu konuyu da açan bu fakirdir, ama senden belki bin kat daha kızgın ve tepkilidir bunu ülkesine reva görenlere.
namaz niyaz işini bırak kardeşcağız, biz buna insan olarak karşı çıkalım, yanlış yapanlara beraber set olalım.
namaz kılıyor diye insanların yaptığı yamuğu önünde secde ettiğim Allah Tealaya yamamaya kalktın mı bu haksızlık olur, işi bulandırmış, işin özünden uzaklaşmış olursun.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
abi biri çeker namaza, biri yobazlığa, birileri gelir ahlaka. biri İslâm ne, Müslüman ne, müslümanlık ne bi anlatsın bu millete

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
ne kadar kolay değil mi?
eline bir koz geçti, fırsat bu fırsattır, giydir o zaman namaz kılanların üstüne.
eğer ki bile bile bu milletin çocuklarının genetiği bozmak amaçlı, para uğruna, menfaat uğruna hainlik ediliyorsa değil namaz kılan, babam olsa tükürürüm onun suratına...
bak, bende namaz kılan birisiyim ve bu konuyu da açan bu fakirdir, ama senden belki bin kat daha kızgın ve tepkilidir bunu ülkesine reva görenlere.
namaz niyaz işini bırak kardeşcağız, biz buna insan olarak karşı çıkalım, yanlış yapanlara beraber set olalım.
namaz kılıyor diye insanların yaptığı yamuğu önünde secde ettiğim Allah Tealaya yamamaya kalktın mı bu haksızlık olur, işi bulandırmış, işin özünden uzaklaşmış olursun.
Sen çok yanlış bir taraftan bakıyorsun olaya. Benim namazla bir derdim olamaz, olsa idi mesajıma Allah'ın sözünü de eklemezdim. Benim derdim bu ülkeye Emevi müslümanlığını reva görenler ve onların peşinden körü körüne koşanlardır. İslâm'a ters düşen onlarca icraatlarına rağmen, ben müslümanım diye gezenlerin hâlâ bu insanları yere göğe sığdıramayışlarını ben anlayamıyorum.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

abi biri çeker namaza, biri yobazlığa, birileri gelir ahlaka. biri İslâm ne, Müslüman ne, müslümanlık ne bi anlatsın bu millete
Bence de anlatsın.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Ayeti tam, öncesi ve sonrasıyla verseydin bari. Emevi müslümanlığı ney yav?

Reaksiyon puanı
10,327
Benim derdim bu ülkeye Emevi müslümanlığını reva görenler ve onların peşinden körü körüne koşanlardır. İslâm'a ters düşen onlarca icraatlarına rağmen, ben müslümanım diye gezenlerin hâlâ bu insanları yere göğe sığdıramayışlarını ben anlayamıyorum.

Emevi müslümanlığı mı?
yahu kardeş, sen bir şeyleri karıştırıyorsun galiba.
adına her ne müslümanlığı dersen de... de, bunu bu millete bu hükümet mi getirmiş oluyor yani?
ben mezhep seçimini bu hükümete sorarak yapmadım.
sanırım senin kasdettiğin sünnilik olsa gerek.
iyi ama bu, bu topraklarda 1000 küsur yıldan beri var zaten.
tıpkı aleviliğin de var olduğu gibi.

sen onu seçmişsin ben de bunu.
faraza şimdi ben kalkıp aleviliği seçiyorum diyecek olsam hükümet bana müdahale mi edecek?

yahu ben de kalkmış ciddi ciddi neler söylüyorum! :)

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
onu bunu bırakın gdo olayı Allah'a şirk koşmak değil mi? en doğru şekilde yaratmış niye değiştiriyon? hayvanları bile değiştirdiler buldog köpeğini karıştıra karıştıra pitbool yaptılar eğlence için şimdi sokakta polis sahibinin yanında vuruyor onu...
http://t.co/qJdNVsL85P

AneztesiPardusu

Asistan
Reaksiyon puanı
1
ne kadar kolay değil mi?

oğlum yolsuzluk hırsızlık yapsa onu evlatlıktan red ederim diyipte Red edmeyen insan yorumu

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
seninki de edepsiz insan yorumu mu oluyor şimdi?

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
bu paralellerin yatacak yeri olmayacak sırf bu milletin diline yolsuzluk lafını dolamalalarından ötürü.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
sonra millet böyle işkembeden yorum yapıyor

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Emevi müslümanlığı mı?
yahu kardeş, sen bir şeyleri karıştırıyorsun galiba.
adına her ne müslümanlığı dersen de... de, bunu bu millete bu hükümet mi getirmiş oluyor yani?
ben mezhep seçimini bu hükümete sorarak yapmadım.
sanırım senin kasdettiğin sünnilik olsa gerek.
iyi ama bu, bu topraklarda 1000 küsur yıldan beri var zaten.
tıpkı aleviliğin de var olduğu gibi.

sen onu seçmişsin ben de bunu.
faraza şimdi ben kalkıp aleviliği seçiyorum diyecek olsam hükümet bana müdahale mi edecek?

yahu ben de kalkmış ciddi ciddi neler söylüyorum! :)
Benim gibi cahile lâf anlatmaya çalışmandan dolayı özür dilerim. Kıymetli vaktini aldım; ancak söylediğim şeyin ne Sünnilikle ne de Alevilikle ilgisi yoktu. Burada anlatmaya çalışmayacağım; çünkü aşağıdaki iletiye bakınca son derece anlamsız.

bu paralellerin yatacak yeri olmayacak sırf bu milletin diline yolsuzluk lafını dolamalalarından ötürü.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
anlatma yani, madem aşağıdaki ileti vazgeçirdi, kalsın. lafım pardusaydı. sana emevi müslümanlığı ne diye sordum sadece. zaten bildiğim birşey olacağını da düşünüyorum

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Eee be [MENTION=34511]7.42[/MENTION] şu konuları nasıl laçkalaştırıyorsunuz, [MENTION=308616]cagatayz[/MENTION] duruma tutarlı bi açıklık getirmiş, sen al konuyu olmayacak yerlere çek. Ben daha ne diyeyim size. Valla bu ne düşmanlıktır arkadaş.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Eee be @7.42 şu konuları nasıl laçkalaştırıyorsunuz, @cagatayz duruma tutarlı bi açıklık getirmiş, sen al konuyu olmayacak yerlere çek. Ben daha ne diyeyim size. Valla bu ne düşmanlıktır arkadaş.
Siz istediğinizi görüp, istemediğinizi görmezden geldiğiniz sürece bu tip ülkeye-millete zarar icraatlar hep olacak. Ben düşmanım, evet; bu millete, bu ülkeye zarar verenlere düşmanım.

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Siz istediğinizi görüp, istemediğinizi görmezden geldiğiniz sürece bu tip ülkeye-millete zarar icraatlar hep olacak. Ben düşmanım, evet; bu millete, bu ülkeye zarar verenlere düşmanım.

Kardeşim ben sana düşmansın demedim, yaptığın haksız ve yersiz bir söylem = siyasallara düşanlık. Konuyu aldın gittin olmayacak yerlere vurdun.
[MENTION=81135]Ahbârî[/MENTION] nin dediği gibi "abi biri çeker namaza, biri yobazlığa, birileri gelir ahlaka."

Böle şeylere gerek yok arkadaşım. ;)

Reaksiyon puanı
10,327
Zaman'dan GDO'lu yalan

zamandan-gdolu-yalan-h1401393478.jpg

17 Aralık darbe operasyonu ile birlikte hükümet aleyhine her iftiraya haber süsü vererek okurlarına sunan Zaman gazetesi bugün bir yalan habere daha imza attı. Paralel gazete, haberine yalanlama gelince ise iftirasını gizledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan “Bakanlık GDO’ya izin verdi” başlıklı haberler üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, dünyada birçok ülkede ve AB'de onaylanmış GDO ve ürünlerinin insan gıdası olarak tüketilmesi serbest olmasına rağmen, Türkiye'de GDO içeren gıda üretimine ve ithalatına izin verilmediği anımsatılarak, "Türkiye'de GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması ve GDO'lu üretim yapılması da tamamen yasaktır" denildi.

Türkiye'de GDO ile ilgili işlemlerin, Biyogüvenlik Kanunu ve bu Kanun kapsamında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu'nun aldığı kararlar çerçevesinde yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, söz konusu yönetmelik değişikliğinin, Biyogüvenlik Kurulu'nun önerisiyle üniversiteler, bakanlıklar ve ilgili meslek kuruluşlarından alınan görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlandığı bildirildi.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerin nedenlerine de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Biyogüvenlik Kurulu, geçtiğimiz yıllarda 'sadece yem amaçlı olarak' kullanılmak üzere 3 soya ve 14 mısır geninin ithalatına izin vermiştir. Ancak sadece yem amaçlı ithal edilen bazı ürünlerde, mer'i mevzuatımızda bulaşma ve bulaşma miktarının ne olduğu hususu yer almadığından, GDO'lu olmadığı halde, bulaşmadan kaynaklanan mağduriyetler yaşanmıştır. Yapılan bu değişiklik ile 'bulaşma' kavramına açıklık getirilerek bu tereddüt, eksiklik ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu yeni düzenleme, hukuki sorunları bertaraf etmek ve tereddütleri gidermek amacıyla hazırlanmış olup GDO'nun gıdada kullanımına izin vermeye yönelik değildir."

ZAMAN YALANINI GİZLEDİ

Destekçisi olduğu her iktidarı arkadan hançerlemesi ile meşhur Okyanus Medyası'nın amiral gemisi Zaman ise "Bakanlık'tan GDO'ya izin!" başlığı ile metni okurlarına 'özel haber' olarak sundu.

KaynaK

- - - Mesaj Güncellendi - - -

evet, huzurlarınızda paralel fitne...
bizi de alet ettiler ya, yuh olsun diyorum.