Garip bir yolcu gibi olmak

Bu konuyu okuyanlar

vestanbul

SDN Okuru
Katılım
25 Eylül 2008
Mesajlar
81
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
İbn Ömer (r.a.) anlatıyor.
Resulallah (aleyhissalatu vesselam) omzumdan tuttu ve “Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol. Kendini kabir ehlinden say” buyurdu. İbn Ömer (r.a.) şöyle diyordu:
“Akşama erdin mi sabahı bekleme, sabaha erdin mi akşamı bekleme. Sağlıklı olduğun sırada hastalık halin için hazırlık yap. Hayatta iken de ölüm için hazırlık yap.”(Buharî, Tirmizî) İmam Nevevî Hz. Şöyle demiştir.
“Hadisin manası şudur. Yolcu, vatanına giden, onun peşinde olan kimsedir. Kul, dünyada efendisi tarafından bir ihtiyacı görmek üzere yabancı bir yere gönderilmiş kimse gibidir. Ona düşen, verilen hizmeti bir an önce görüp dönmektir. Kendisine verilen hizmet dışında bir şeye bağlanıp kalmaz. Öyle ise mühim vatan-ı aslîsi olan ahireti düşünmeli, ibadet,kulluk hizmetiyle geldiği dünyada bu hizmetin dışına çıkarak dünyaya bağlanıp kalmamalı, gönlünden, fikrinden döneceği asıl yurdunu çıkarmamaıldır.”

http://www.menakibname.com/web/Menakibname.aspx?Git=Icerik&IcerikID=17
 

llavinya

Dekan
Emektar
Katılım
9 Ekim 2006
Mesajlar
7,781
Reaksiyon puanı
92
Puanları
0
Teşekkür ederim. Sağolasın güzel paylaşımın için.
 

tsewen

Doçent
Katılım
14 Nisan 2008
Mesajlar
876
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
doğru söze ne denir. teşekkürler
 

alanya75

Asistan
Katılım
19 Eylül 2008
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Öyle ise mühim vatan-ı aslîsi olan ahireti düşünmeli, ibadet,kulluk hizmetiyle geldiği dünyada bu hizmetin dışına çıkarak dünyaya bağlanıp kalmamalı, gönlünden, fikrinden döneceği asıl yurdunu çıkarmamaıldır.”
doğru söze ne hacet emeğine sağlık
 

vestanbul

SDN Okuru
Katılım
25 Eylül 2008
Mesajlar
81
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Hadisi yorumlayan İmam Nevevî'nin

Efendimiz'in kavunu nasıl yediğine dair rivayet edinemediği için ömründe hiç kavun yemeyecek kadar sünnete bağlı olduğunu,

Babası tarafından arkadaşlarının yanına oyun için (zorla) gönderildiğinde ağlayarak ve Kuran okuyarak oradan uzaklaştığını

biliyor muydunuz?

Ayrıca İmam Nevevî:
Günde sadece bir defa yemek yerdi. İki yıl yatarak uyumadı. Nevevî 649'da Şam'a gelmiş ve 665'te Eşrefıyye Medresesi mü*derrisliğine başlamıştır. Bu medresede reislik de yapmış ve bu görevine vefa*tına kadar devam etti.

KAYNAK
 
Üst