Rehber Gapps Yüklemeden GPS Konum Hizmetleri Çalıştırma Rehberi (UnGoogled)

Bu konuyu okuyanlar

vigilantemre

Müdavim
Katılım
26 Mayıs 2019
Mesajlar
1,599
Reaksiyon puanı
1,547
Puanları
113
Uzun süredir aynı sorundan şikayetçiydim ve bugün tesadüfen bu çözüm karşıma çıktı, Türkçe kaynak olmadığı için bu konuyu açma gereği duydum.

Bu işlemleri uygularken cihazınıza zarar verme olasılığınız çok düşüktür, ama bir sorun yaşarsanız sorumlusu kesinlikle SDN Forum veya ben değilim. Ayrıca sorun yaşarsanız mesaj atın, çözüm için elimden geleni yaparım ☺️

Android cihazınıza Google hizmetleri olmayan bir ROM kurdunuz, tamamen açık kaynak kullanmak istiyorsunuz, açık kaynaklı F-Droid mağazası üzerinden haritalar için Organic Maps ve OsmAnd+ gibi açık kaynaklı uygulamalar indiriyorsunuz ve o da ne :( uygulamalar konumunuzu bulamıyor! Şimdi anlatacağım bu yöntem ile açık kaynaklı arkaplan konum servislerini cihazımıza yükleyeceğiz. UnifiedNLP ile bu sorunu çok kolay bir şekilde çözeceğiz.

Öncelikle buradan bilgisayarınıza ADB Sürücülerini indirip kurmanız gerekiyor.

Cihazımızda ADB üzerinden işlem yapacağımız için geliştirici seçeneklerini açmamız ve hemen ardından USB üzerinden ADB'yi ve ADB Root iznini açmamız gerekiyor (Genelde Ayarlar>Telefon Hakkında>Derleme Numarası kısmına hızlıca 5 defa dokunarak açılır ve Ayarlar>Sistem>Gelişmiş>Geliştirici Seçenekleri yolunu izleyerek bulunabilir)

Ayrıca dosya uzantılarını görmemiz gerektiği için Windows dosya gezgininde küçük bir ayar yapmamız gerekiyor, Google'dan "Windows dosya uzantılarını gösterme" diye aratırsanız bulabilirsiniz. Bu konuyu okuyan kişi muhtemelen bunu bilir ama yine de bu bilgiyi de paylaşmış olalım.

Cihazınızı bilgisayara bağlayın ve komut satırını açıp (CMD veya PowerShell) tırnaklar olmadan şunu yazın: "adb devices" cihazınıza bir onay penceresi gelecektir her zaman izin veri seçin ve onaylayıp devam edin.

Adım 1: Masaüstünüzde "loc" isminde bir klasör oluşturun (Tırnaklar olmadan :))

Adım 2: Bu linkteki dosyayı masaüstünde oluşturduğumuz loc klasörü içine indirin veya indirip taşıyın.

Adım 3: loc klasörü içine yeni bir metin belgesi oluşturun (sağ tık>yeni>metin belgesi) aşağıdaki kodu eksiksiz olarak içine kopyalayın, kaydedin ve dosyanın ismini
Kod:
privapp-permissions-unifiednlp.xml
yapın (.txt uzantısının değiştiğinden emin olun)

XML:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<permissions>
    <privapp-permissions package="com.google.android.gms">
        <permission name="android.permission.INSTALL_LOCATION_PROVIDER"/>
        <permission name="android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION"/>
        <permission name="android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION"/>
        <permission name="android.permission.ACCESS_COARSE_UPDATES"/>
    </privapp-permissions>
</permissions>

Adım 4: loc klasörü içine bir metin belgesi daha oluşturun aşağıdaki kodu kopyalayıp kaydedin ve dosyanın adını
Kod:
50-UnifiedNLP.sh
olarak değiştirin (uzantıya dikkat :))

Bash:
#!/sbin/sh
#
# /system/addon.d/50-UnifiedNLP.sh
#

. /tmp/backuptool.functions

list_files() {
cat <<EOF
priv-app/UnifiedNLP/NetworkLocation.apk
etc/permissions/privapp-permissions-unifiednlp.xml
EOF
}

case "$1" in
    backup)
        list_files | while read FILE DUMMY; do
            backup_file $S/$FILE
        done
    ;;
    restore)
        list_files | while read FILE REPLACEMENT; do
            R=""
            [ -n "$REPLACEMENT" ] && R="$S/$REPLACEMENT"
            [ -f "$C/$S/$FILE" ] && restore_file $S/$FILE $R
        done
    ;;
esac

Adım 5: Shift tuşunu basılı tutarken loc klasörü içine sağ tıklayın ve komut satırını burada aç seçeneğine tıklayın, karşınıza CMD ekranı veya PowerShell gelmeli. Ardından aşağıdaki komutları sırasıyla yazın ve tek tek enterlayın. (Bu cihazımızda geçici ADB root erişimini açacaktır, daha sonra geri kapatacağız.)

Kod:
adb root

adb remount

Adım 6: Aşağıdaki komutları CMD'ye tek tek sırasıyla kopyala yapıştır yaparak enterlayın (yani 4 kere entera basmanız gerekecek) bu komutlar dosyaları cihazımızın sistem (kök) bölümüne kopyalayacak.

Kod:
adb push NetworkLocation.apk /system/priv-app/UnifiedNLP/NetworkLocation.apk

adb push privapp-permissions-unifiednlp.xml /system/etc/permissions/privapp-permissions-unifiednlp.xml

adb push 50-UnifiedNLP.sh /system/addon.d

adb shell chmod 755 /system/addon.d/50-UnifiedNLP.sh

Adım 7: Aşağıdaki komutları CMD'de yine tek tek enterlayın, ilki geçici olarak aldığımız root erişimini kapatacak diğeri de cihazı yeniden başlatacak. (Bu komutlar çalışmazsa cihazı bilgisayardan ayırın ve manuel olarak yeniden başlatın.)

Kod:
adb unroot

adb reboot

Adım 8: Cihaz açıldıktan sonra ayarlara girin ve Konum>Gelişmiş>UnifiedNLP Settings yolunu izleyin ya da uygulama çekmecesine gelen UnifiedNLP'yi açın.

Adım 9: Self-Check menüsüne girin ve en üstteki tiki onaylayarak tüm uygulama izinlerini verin. (Eğer tik açılmıyorsa ısrarla tekrar tekrar basın uygulamayı kapatıp ayarları tekrar açın ve tekrar deneyin) ve UnifiedNlp is registered in system seçeneğinin de aktifleştiğinden emin olun.

Adım 10: Location backend(s) set up bölümünü aktif hale getirmek için açık kaynaklı bir konum servisi indirmelisiniz, F-Droid üzerinde "Nlp" araması yaparak MozillaNlpBackend, Apple UnifiedNlp Backend, My Location gibi uygulamalar bulabilirsiniz istediğinizi indirebilirsiniz (Birden fazla da kullanabilirsiniz, Mozilla ve Apple'ı birlikte öneririm).

Adım 11: Cihazınıza 10. adımdaki uygulamalardan birini veya birkaçını kurduysanız UnifiedNlp uygulamasını açın ve Configure location backends seçeneğine tıklayın, indirdiğiniz konum servisleri burada görünüyor olmalı, onları aktifleştirin ve çıkın.

Adım 12: Uygulamalar konumunuzu buluyor mu test edebilirsiniz. Artık işimiz bittiğine göre konunun başında açtığımız geliştirici seçeneklerinden ADB yetkilerini sıfırlayıp geliştirici seçeneklerini de kapatabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Üst