FTP Katmanı Ayarları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Rom.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
Joomla’nın ilk kurulumu esnasında girilebilecek olan ayarlar olması ile beraber ftp fonksiyonunu aktif etmeksizin kurulumun diğer aşamalarına geçip sitenizi oluşturduktan sonra yapılabilinecek ayarlardan olan FTP ayarlarını kurulumda yapmamış kullanıcılar için bir makale yazma gereği duydum.

FTP seçeneğini tam ve eksiksiz olarak girdikten sonra aktif etmeniz, olası dosya, resim, mp3 vb… yüklemelerde yaşanacak sorunların önüne geçebileceği gibi yazılabilirlik sorunlarından da etkilenmeden çalışabilmenize olanak tanır. Burada anlatacağımız fonksiyon sadece Linux tabanlı sıunucular üzerindeki hostinglerde geçerlidir, Windows sunucularında bu fonksiyon çalışmaz.

Joomla ayarlarının tutulduğu ve joomla ana dizininde yer alan configuration.php isimli dosyamızın içinde, ftp ile ilgili olan ayarlara karşılık gelen kodları ve burada yapılacak düzenlemeleri anlamamız gerekirse;

var $ftp_enable = ‘1′; FTP fonksiyonunun açık olduğunu “1″ rakamı belirler, kapatmak için “0″ olarak tanımlanır.
var $ftp_host = ‘ftp.mydomainname.org’; FTP sunucusunun adresini bu kısıma giriyoruz
var $ftp_port = ‘21′; Port standart olarak “21″ dir ve bu kısımda bir değişiklik yapmanız gerekmiyor.
var $ftp_user = ‘a12345678′; FTP sunucusuna bağlanmak için gerekli olan kullanıcı adınızı yazmalısınız, bu genellikle sunucu panel girişinde kullandığınız kullanıcı adıdır.
var $ftp_pass = ‘111111.’; FTP şifrenizi yazacaksınız, genellikle sunucu panel şifresi ile aynı olur
var $ftp_root = ‘/joomla_anadizini’; FTP ana dizininin adını buraya yazacaksınız, eğer joomlayı bir alt dizine kurmuşsanız buraya alt dizinin adını yazın.

Böylece FTP ayarlarıyla ilgili olarak configuration.php içinden yapılacak olan düzenlemeleri görmüş olduk, aslında bu düzenlemeler joomla yönetim panelinden Genel Ayarlar kısmından da yapılabilir ancak sizlerin ne yaptığınızı daha iyi bilmeniz ve bu ayarların nereleri, hangi kodlarla olduğunu daha iyi öğretebilmek adına biraz daha zor sayılabilecek yerden gösterdik.

http://img145.imageshack.us/img145/1511/ftpayarlari.jpg" />

İsterseniz bir de aynı şekilde joomla yönetim panelinden bu işlemlerin nasıl yapılabileceğine bakalım; Yönetim Paneli >> Site >> Genel Yapılandırma >> Sunucu sekmesinden ulaşabileceğimiz bu kısımdan FTP ayarlarını aşağıdaki resimde olduğu gibi düzenleye bilirsiniz.

[IMG]http://www.mmcn.org/wp-content/uploads/2009/05/ftp-ayarlari.jpg
Kaynak: mmcn.org - FTP Katmanı Ayarları