Fıstıkçı Şahap'ı hatırla Demet

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Milyonlarca takipçisi olan Demet Akalın, attığı tweet'lerde dil bilgisi yanlışlarında sınır tanımıyor.

demet-akalin_1012.jpg

Ünlü şarkıcı Demet Akalın'ın Twitter'da milyonlarca takipçisi var. Sosyal medyayı oldukça etkin kullanan Akalın'ın paylaştığı cümlelerde yaptığı dil bilgisi hataları ile Türkçenin kullanımı konusunda hassasiyet göstermediğini fark ettik.

FISTIKÇI ŞAHAP'I ÖĞRENEMEMİŞ

Demet Akalın'ın, "tutmuştu" "bırakmıştı" gibi kelimeleri her defasında, "tutmuşdu", "bırakmışdı" şeklinde yazması, ilkokuldan beri "Fıstıkçı Şahap" kalıbıyla öğretilen ünsüz benzeşmesi kuralını bilmediğini ortaya koydu.
c_4948.jpg

ÜNSÜZ BENZEŞMESİ KURALI NEDİR?

f, s, t, k,ç, ş, h, p harfleri ile biten bir kelimeye c, d, g harfleri ile başlayan bir ek gelirse, ekin başındaki yumuşak harfler sertleşir. Buna göre; c-ç, d-t, g-k olur. Yani, Türkçede sert ünsüzlerden sonra yumuşak ünsüzler gelmez. Sonunda sert ünsüz bulunan kelimelere yumuşak ünsüzle başlayan ek getirilemez. Bu kurala ünsüz benzeşmesi denir.

KAYNAK

Meridian

Dekan
Reaksiyon puanı
761
Böyle insanların yazım kurallarına uyup örnek olması gerekir bence. Her ne kadar biz de hata yapıyor olsakta bu bariz berbat bir hata.

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
Bazılarının cehepe yerine cehape mehepe yerine mehape demesi gibi buda.

Elusive

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
260
Bir de ilginçtir ki insanları bu konu hakkında uyarınca elit falan diyorlar sana. Dilini düzgün kullanmak da elitlik oldu ya. Savunuyorlar bir de bunu. O arkadaşlara sözüm; siz hiç şöyle ingilizce cümle gördünüz mü mesela:
"Hewill come toschool."
Bu yanlışlar da bunun gibi bir şey. Nokta virgül hadi neyse de, ki/de yazılışları önemli. Abartanları uyaralım kendimiz de dikkat edelim mümkün olduğunca.

Mg.

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Zeki Kayahan radyo programında hep dile getirirdi bu konuyu :) ünsüz benzeşmesine tepki olarak doğmuş

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
"Bozokta enayi değil" yerine "Bozok da" yazması gerekirdi. Nerede ayrı yazılır çoğu kişi bilmiyor. [MENTION=261339]Meridian[/MENTION] "olsak da" olacak :wink: Ben olsam da yerine "olsak bile" derdim :D

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
Olsak ta olmayacak mı orası "da" koymam ben.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Bağlaç olan de, da'nın te, ta şekli yoktur.

Çünkü bunlar ek değil kelimedir.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
demet'i izle dinleme yazdığına bak okuma ...

reiis

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Bırak ünlüyü ünsüzu ben twetten bişey anlamadım