Fidye Virüsü Hakkında

muharrem001

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Merhaba arkadaşlar, benim basit bir sorum olacaktı. Öncelikle avast antivirüs son sürüm kullandığımı belirteyim. Muhtemelen çoğunuz torrent aracılığıyla yada başka yolla müzik, film, oyun indiriyorsunuzdur.

Benim merak ettiğim şu; indirdiğimiz rar dosyasını antivirüsle taratttıktan sonra temiz uyarısını alsak bile rarı çıkardığımızda bu virüsün bilgisayara bulaşma ihtimali var mı? Yoksa illa açmak mı gerekiyor?

Birde ben bir film indirdim diyelim mp4 uzantılı. Antivirüs temiz gösterdiğine rağmen bunu açarsam virüs bulaşabilir mi? 2 GB lık filmin içine bir fidye virüsü gizlenebilir mi?

Soru biraz karışık gelebilir umarım anlamışsınızdır. Son zamanlarda iyice paranoyak oldum bu virüslerden dolayı. Uzun lafın kısası dosya bilgisayara inince mi bulaşıyor yoksa tetiklemek için dosyayı açmak mı gerekiyor? Ayrıca fidye virüsünü kolay tespit edebilen bir antivirüs önerirseniz çok iyi olur. Teşekkürler.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Sadece bir çeşit virüs yoktur. Örneğin keylogger, malware, trojan (truva), adware, worm... Kimi virüslü dosyaları çalıştırınca virüs aktif olur. Bazı güvenlik programları örneğin Emsisoft AntiMalware virüslü dosyayı rardan çıkarınca karantinaya atabiliyor. Burada güvenlik programı da önemlidir. Kullanılan güvenlik programının bilgisayarın kasmasına sebep olmadan çalışabilmesi ve virüsleri etkisizleştirebilmesi gerek. Bence sadece antivirüs kullanmak yeterli olmayabilir. Bazen ben hangi güvenlik programı kullanacağıma karar vermede zorlanabiliyorum. Ama bence Avast güzel bir antivirüs. Eğer ki çok fazla indirme yapıyorsanız ve dosyanın boyutu 128 MB'ı geçmiyorsa virustotal.com 'dan dosyayı taratabilirsiniz.
Adware gibi zararlıları tespit ve temizleme amaçlı Adwcleaner adlı programı kullanabilirsiniz.
Fidye virüsü için özel yazılımlar var. Örneğin;
Kaspersky Anti-Ransomware Tool İndir - Fidye Yazılımlarına Karşı Koruma Aracı
Ama bu tür programlar ne kara işe yaradığını bilmiyorum.

Fidye virüsleri, Cryptolocker gibi virüsler bilgisayarlarınızdaki .doc, .pdf, .jpg, .avi gibi uzantılara sahip belge, resim, film gibi dosyaları hedef alırlar.
(Kaynak: uzmanim.net fidye virüslerinden nasıl korunurum)
Demek ki fidye virüsü bulunan bir dosyayı çalıştırınca aktif oluyor.

Bu arada indirme yaptığınız sitelerin güvenli olup olmadığına dikkat etmenizi öneririm.

muharrem001

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Öncelikle bilgi için çok teşekkür ederim. Adwcleaner programını kurdum ve zaten bilgisayarda olan ama farkında olmadığım bir kaç zararlı dosyayı silip attı. Başka bir forumdan yaptığım araştırmalara göre de, Avast ile Malwarebytes birlikte kullanılması gerekmiş. Yani birinin tespit edemediğini diğeri ediyor gibi. Virustotal gerçekten güzel bir site ama ne yazık ki indirdiğim dosyaların boyutu çok yüksek. Neyse ben bu ikiliyle takılayım en iyisi.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@muharrem001 Hitman Pro adlı programı kullanmanızı öneririm. Programı kullanmak için internet bağlantısı gerek. Program bence çok güzel.

muharrem001

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Bahsettiğiniz programı biraz araştırdım, Malwarebytes ile Hitman Pro arasında kalan bir sürü kişi varmış. Hangisinin daha iyi olduğunu söylemek güç. Ben yinede indirip deneyeceğim ve hangisi daha az kasarsa onu kullanacağım. Diğeri de dursun bir kenarda bir gün lazım olur belki. Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Bahsettiğiniz programı biraz araştırdım, Malwarebytes ile Hitman Pro arasında kalan bir sürü kişi varmış. Hangisinin daha iyi olduğunu söylemek güç. Ben yinede indirip deneyeceğim ve hangisi daha az kasarsa onu kullanacağım. Diğeri de dursun bir kenarda bir gün lazım olur belki. Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.
Bence Hitman Pro antivirüs değilde güvenlik programıdır. Online olarak bilgisayarınızı tarayan ve zararlıları tespit edip kaldırmaya yarayan bir program.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,902
Ücretli bir Antivirüs programı tüm diğer güvenlik araçlarını da içerir. İlave bir şeyler kurmaya gerek yok. Ücretsiz olanlarda bazı özellikler iptal edilmiş olur.

Haftada bir hızlı tarama ve ayda bir tama tarama öneririm. Program bunu zaten yapıyor olabilir ama o esnada siz cihazı kapatıyor olabilirsiniz.

Bu da tam güven sağlamaz, çünkü yeni bir virüsün bir virüs olduğu önce tesbit edilmesi ve de güncelleme ile güvenlik yazılımlarına eklenmesi gerekiyor. Bu işin süresi bazı durumlarda uzayabilir. Bazı zararlı yazılımlar yeterince yayılıncaya kadar beklerler ve topluca faaliyete geçerler. Bu kuluçka süresi bir kaç sene olabilir ve bu bekleme süresi içinde bu yazılımı tesbit etmek imkansız.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Ücretli bir Antivirüs programı tüm diğer güvenlik araçlarını da içerir. İlave bir şeyler kurmaya gerek yok.
Bence en iyi antivirüs bile en fazla %99 koruma sağlayabilir.
Güvenlik konusunda kullanıcı da önemli rol oynar. Eğer ki kullanıcı dikkatli olursa yani girdiği sitelere dikkat ederse, güvenli sitelerden indirme yaparsa ve indirdiği dosyaları açmadan önce antivirüsle ya da virustotal.com'dan taratırsa güvenlik sorunu çıkma ihtimali daha düşük olur. Ama bir önceki cümlede söylediklerimin tersi yapılırsa güvenlik sorunu yaşanabilir.
Ayrıca antivirüslere ek olarak güvenilir yardımcı güvenlik programları da kullanılabilir.

tarik1968

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Merhaba arkadaşlar, benim basit bir sorum olacaktı. Öncelikle avast antivirüs son sürüm kullandığımı belirteyim. Muhtemelen çoğunuz torrent aracılığıyla yada başka yolla müzik, film, oyun indiriyorsunuzdur.

Benim merak ettiğim şu; indirdiğimiz rar dosyasını antivirüsle taratttıktan sonra temiz uyarısını alsak bile rarı çıkardığımızda bu virüsün bilgisayara bulaşma ihtimali var mı? Yoksa illa açmak mı gerekiyor?

Birde ben bir film indirdim diyelim mp4 uzantılı. Antivirüs temiz gösterdiğine rağmen bunu açarsam virüs bulaşabilir mi? 2 GB lık filmin içine bir fidye virüsü gizlenebilir mi?

Soru biraz karışık gelebilir umarım anlamışsınızdır. Son zamanlarda iyice paranoyak oldum bu virüslerden dolayı. Uzun lafın kısası dosya bilgisayara inince mi bulaşıyor yoksa tetiklemek için dosyayı açmak mı gerekiyor? Ayrıca fidye virüsünü kolay tespit edebilen bir antivirüs önerirseniz çok iyi olur. Teşekkürler.
Öncelikle sorduğun sorunun cevabı Avast değil hele de bu Avast Free ise hiç değil sana tavsiyem fidye virüsünde en etkili olan ücretli bir Bitdefender, Kaspersky, Norton veya Trend Micro(şu an itibariyle fiyat olarak en uygunu Trend Micro) satınalman bu konuda uzman firmalar bu saydıklarım torrent den dosyayı indirdiğin an bu saydığım antivirüs firmaları virüslü dosyayı açmadan engeller ayrıca bildiğim kadarıyla ransomware yani fidye yazılımı herhangi bir şirketin sahte maili ile bulaşıyor(örneğin türk telekom faturası,Gsm operatörünün faturası vb. gibi)bu mailleri farkında olmadan açarsan fidye virüsü bulaşıyor tabi film indirme sitelerinden film indirirken de virüs bulaşabilir ama dediğim gibi saydığım firmalar bu virüsleri mutlaka yakalar.