Fiber Altyapı İle İlgili Bilgiler [Bilgilendirme/Rehber]

En Tercih Edilebilir İnternet Servis Sağlayıcısı Hangisi? En Bilinen Üç Marka (Fiber)

  • Türk Telekom (TTNET)

  • Turkcell (Superonline)

  • Vodafone (Fibermax)


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

Bu konuyu okuyanlar

AlperShal

Müdavim
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
Öncelikle hepinize iyi forumlar dilerim ve uzatmadan gireyim. Yeni yapılan evimize Türk Telekom tarafından altyapı yapıldı, kutu takıldı sadece sisteme tanımlanmasını bekliyoruz. Ve bu sırada internet için boş durmak yerine bu konu ile ilgili her şeyi ve ev içi internet dağıtımı ile ilgili her türlü işime yarayacak bilgiyi almak istiyorum. (Şu ana kadar 30~ kadar forum konusunda bilgi topladım gerek SDN gerek başka platformlar) Ve şimdi bildiklerimi ve öğrenmek istediğim her şeyi buraya yazıcam, hem sorularımı cevaplamanızı hem de yanlışlarımı düzeltmenizi istiyorum. Çok teşekkürler...
*Eğer bu yaptığım listeleme tipi soru sormak forum kurallarına aykırı ise uyarırsanız sevinirim, kalın yazılan numaralar kendi sorularım*
*Soruların sırası çok karışık oldu kusura bakmayın, soruları şimdi aklıma geldikçe yazıyorum*

1.1- Fiber Modem diye birşey var mı? Nasıl birşey?
1.2- Fiber Modem olarak geçen bir aygıt bulunmamakta, varsa da ben bulamadım. ONT adı verilen bir aygıt ile fiber kablonuzdan gelen ışığı veriye (ses oluyor herhalde) çeviren bir aygıt bulunuyor. Bu aygıt sadece FTTH türlerde bulunur.
2.1.1- FTTH Nedir?
2.1.2- FTTB Nedir?
2.2.1- FTTH açılımı Fiber To The Home olan daireye kadar fiber hizmetidir, bildiğim kadarı ile en iyi fiber yöntemi bu oluyor.
2.2.2- FTTB açılımı Fiber To The Building olan binaya kadar fiber hizmetidir. (Daire içinde ONT sistemine gerek duyulmaz.)
3.1- Türk Telekom'un Fiber Altyapısını getirmesi ne kadar sürüyor?
3.2- Bu olayın süresi hiçbir yerde kesin olmamakla birlikte, şu an oturduğum binaya fiber altyapının döşenmesi ve kutunun takılması yaklaşık bir (1) yıl sürdü. Daha altyapı tanımlanmadı.
4.1- Fiber altyapı ile ne kadar hız alabilirim?
4.2- Bu sorunun cevabı bulunduğunuz konum (Santrale mesafe, merkeze yakınlık vs), altyapınızda kullanılan kabloların kalitesi (Gerek bina içi gerek bina dışı), hız testini yaptığınız cihaz, bağlandığınız sunucu vb. değişkenlere bağlı olarak en iyi fiber altyapı ve cihazlar ile 1000Mbit/1000Mbps/1Gbit/1Gbps/125 MBps internet hızına ulaşabilirsiniz.
5.1- Internet operatörleri nasıl seçilmeli? Hangisi daha iyi?
5.2- Bu sorunun cevabını bende şahsen merak ediyorum. Şu an için kendi ihtiyaçlarıma göre Vodafone Evde +99 paketi gayet uygun (Sınırlı süreli). Daha önce Vodafone'dan ADSL/VDSL hizmeti bile almadığım için beni memnun edebilirler mi bilmiyorum. Bunun hakkında yorumlarınızı bekliyorum. (Benim binam için söylüyorum, daha Superonline, Fibermax (Vodafone), TurkNet, KabloNet gibi özel İSS altyapısına sahip değilim. Beklemeli miyim?)
6.1- İSS nedir?
6.2- İSS açılımı "İnternet Sevis Sağlayıcısı" olan kısaltmadır.
7.1- Ev içi Fiber dağıtımı nasıl yapılmalı? Hangi malzemeler kullanılmalı?
7.2- Ben bu soruyu da şahsi olarak soruyorum. Ev yapılırken kendi odam ile salon arasına kablo çektirdim. (Kablo şu an duvarın içinde CAT5 ve ya 6) Yakın zamanda ise kabloları çıkartıp bir usta ile ve ya çakma pensesi alarak RJ45 uç takacağım. Bundan sonrası ise merak uyandırıcı. Mevcut olarak kullandığım modem (Asus DSL-AC51) internet sitesinde ADSL/VDSL/Fiber desteklediği yazıyor. Anladığım kadarı ile fiber hız destekliyor çünkü fiber girişi bulunmuyor. (Yani ONT ile işlendikten sonrasına bakıyor.) İnternette okuduğum birkaç yazıya göre ONT'den işlendikten sonra İSS'nin verdiği modemi ONT'ye bağlayıp onu kendi modemime köprüleme adı verilen bir işlem ile bağlamam lazımmış, bana çok saçma geldi doğru mudur ve ya başka türlü bir yöntemi var mı? Direkt ONT'den kendi modemime bağlayabilir miyim? Bağlantı işine devam edelim... Diyelim ki duvardaki kabloları çıkarttım, modem işini hallettim. Benim odamın duvarından bilgisayarıma olan mesafe iki (2) metre. Duvar içindeki kablonun o kadar uzun olduğunu sanmıyorum. Kabloya ek yapıp bağlantı kalitesini de düşürmek istemiyorum. Duvara priz gibi birşey koyarak duvardaki CAT kablosunu o prize takıp, o prizdeki odanın içine bakan taraftan başka bir ethernet kablosu ile benim bilgisayarıma bağlamak istiyorum. Kroki görüntü olarak paintten çizdim ekliyorum. (Ne kadar anlatıma katkısı olur bilmiyorum.) Bu istediğim imkanlı mı? Ve sorularımın cevabını merak ediyorum. (Hangi malzemeler kullanılmalı onu da yazarsanız çok memnun olurum.)
Adsız.png


8.1- Başka soru vs. şeyler oldukça listeye eklerim. (Eğer edit yapılıyorsa, yoksa yorum olarak devam eder.)
 

AlperShal

Müdavim
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
8.1- Şu an altyapı en durumda?
8.2- Telefon ve İnternet için çalışanlar geldi. Daha bizim daireye gelmediler. Sırayla bütün daireleri dolaşıyorlar. Büyük ihtimalle pazarlama için geldiler ama her durumda buraya yazıyorum. Ne kadar bilgi o kadar iyi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Edit: Pazarlama için iki çalışan yönlendirmişler. Ama söyledikleri fiyatlar çok fazla idi. 8 Mbit 75 TL dediler. Netspeed'de aynı fiyata 35 Mbit alabildiğim için Netspeed almaya yöneleceğiz, taahhüt olmadığından beğenmezsek artık Türk Telekom zorunlu olarak kullanacağız.
 
Son düzenleme:

AlperShal

Müdavim
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
Dün akşam Türk Telekom kapsama haritası üzerinden yaptığım aramada altyapının tanımlandığını gördüm. Bunun üzerine bilgi almak adına Türk Telekom ve Vodafone'a gittik üstüne Netspeed'i aradık.

Türk Telekom'un sunduğu fiyatlar çok yüksekti. Netspeed'in 89 TLlik hizmetini adamlar 120 TL ye yakın veriyorlar.
Vodafone'a gittiğimizde ise bir tabela gördük. Fiber destekleyen yatırım alanları gibi birşey yazıyordu. Mahallemiz yazıyordu. Sonra detaylı bilgi için personelle görüştük. Personeller biraz bilgisiz kalıyordu herhalde biri yeni başlamıştı. Bizim ilk dediğimiz bize fiber altyapısı geldiği, sizden hizmet alıp alamayacağımızı öğrenebilir miyiz oldu. Ama adam biraz şaşırdı. Fiber olup olmadığını naıdl anladınız gibi şeyler sordu. Ondan sorna bir çalışanla konuştular. Gpon mu vardır fiber mi vs. konuştular aralarında. Ondan sonra sistemden kontrol edelim dediler. Adam dediğim gibi acemiydi yardım alarak kontrol etti. Altyapı tabi ki çıkmadı. (Türk Telekom altyapısı ya) Ondan sonra adam birini arayarak mahallemizi söyledi. Buraya hangi altyapı veriliyor vs. Ondan sonra isim, adres, tel no aldılar. Yarın bilgi alıp size ulaşacağız dediler babam bana birşey demedi aradılar mı bilmiyorum.

Arayarak Netspeed ile görüştük. Türk Telekom altyapısı üzerinden hizmet alabileceğimizi söylediler. Bende mutlu oldum tabii. Mail ile sözleşmeyi gönderiler. Onu inceledik. Onu da kenara aldık.

Son olarak ise Millenicom. Türk Telekom altyapısı üzerinden hizmet verebiliyorlarmış. Onlarla da arayıp konuşacağız.

Son gelişmeleri her zamanki gibi yazacağım. Sorusu olan arkadaşların sorularını severek yanıtlarım. En son tarihe göre bir tablo yapacağım ondan sonra sorulara açık olarak durur konu.
 

AlperShal

Müdavim
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
Bugün yaptığımız Millenicom başvurusu üzerine aynı gün Türk Telekom çalışanı gelip kurulum yaptı, ONT ve modem verdi. Bir saat içinde de internet geldi. 32 Mbit alıyorum, memnunum. :)
 

alisanerkan

Öğrenci
Katılım
17 Ocak 2020
Mesajlar
24
Reaksiyon puanı
7
Puanları
3
Yaş
25
Reis millenicomda hangi paketi kullanıyorsun ?

İnternet hızından memnunmusun hala ? Kopma etme falan var mı ?
 

AlperShal

Müdavim
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
Reis millenicomda hangi paketi kullanıyorsun ?

İnternet hızından memnunmusun hala ? Kopma etme falan var mı ?
Şu anlık memnunum. 8/10 diyebilirim. Düşürme sebebim ise ping oranı biraz fazla. Profesyonel internet bağlantısı için önermem.

Tarifem: 35 Mbps'e kadar Sınırsız İnternet 79 TL
Aldığım Hız: 32 Mbps
 
Üst