Felsefe Dersi Gerekli midir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan K8GERSKY
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

K8GERSKY

Asistan
Reaksiyon puanı
66
Liselerde görülen felsefe dersi sizce gerekli midir? Sınav yapılmalı mıdır.

Dora

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,807
Din kültüründen çok daha önemli bir ders olduğuna emin olabilirsin. Faydasını ilerleyen yıllarda göreceksin. Sana düşünmeyi ve insanı öğretiyor.

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
Felsefe gereklidir.Ama okullarda öğretilen felsefe gereksizdir. Eğer okullarda öğretilen felsefenin amacı bize bir şeyler düşündürmek olsaydı fikrim değişebilirdi. Ama okula gidip onun bunun arkhesini ezberleyip sınava girip yazdığımda bu bana hiçbir şey kazandırmayacaktır. Zaten Türkiye'de öğrencilerin bir şeyler düşünmesini istemezler , istemiyorlar da .

Kennedyt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
26
Şöyle Söyliyeyim Felsefe Düşünme Kabiliyetini Arttırır ve Olaylara Bakış Açını Değiştirir Bunun İçin Şarttır Şarttır

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Felsefe dersinde felsefe değil felsefe kültürü öğretiliyor.

Doğal olarak çocuklar ezberlenmesi gereken kavram ve isinlerden dolayı işin özünden uzaklaşıyorlar.

Oysaki felsefe dersi gerçekten öğrencileri düşünmeye sevk etseydi öğrenciler bu dersi daha çok severlerdi.

Son düzenleyen moderatör:

_Trinity_

Asistan
Reaksiyon puanı
81
Sorgulamak.. Felsefe basit bir ders değil insana nasıl düşünmesi, nasıl sorgulaması gerektiğini öğreten bir derstir. Aslında ders demek bile istemiyorum. Gereklidir tabii ki

K8GERSKY

Asistan
Reaksiyon puanı
66
Bence de felsefe gerekli fakat eğitim sistemimiz düşünmeye, mantığa değil de formüle, ezbere dayanıyor. Belkide zevkle öğretmen eşliğinde işlenecek felsefe dersi ezberler ve sınavlar sayesinde öğrenciler için işkence haline geliyor.

Usain

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,170
Aradığım konu bu:)
Felsefe GEREKSİZDİR.
Sadece filozofların söylediği şeyleri ezberleyip sınavda onları yazmaktan ibaret. Hele bir de çekilmez bir öğretmen var ise ,genelde öyle olur, berbat bir ders halini alır.

Sucrofe

Profesör
Reaksiyon puanı
677
Felsefe iyidir, sorgulamayı öğretir. Özellikle birilerinin sorgulamaya çok ihtiyacı var, onlar önüne konulana inanmayıp sorgulamayı bilselerdi ekonomi batağa sürüklenmezdi örneğin. Felsefe gereklidir.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Felsefe gereklidir.
Gerekli olmayan ve yanlış olan ise her derste ezber temelinde eğitim sistemi.

Emir Timur

Doçent
Reaksiyon puanı
445
Muhteşem Süleyman var ya, onun zamanında medreselerde felsefe yasaklandı. Sonuç; Avrupa gelişirken Osmanlı çürüdü gitti.

Xriyantos

Asistan
Reaksiyon puanı
108
Felsefe gereklidir kesinlikle ama ben şöyle düşünüyorum ki sınav yapılması yanlış, felsefe bir süreden sonra insanın kendi düşüncelerine gidiyor ve öznel bi hal alıyor. Bunun yanısıra okulda işlenilen yetersiz.

Zeus Antonius

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
25
Felsefe ile felsefe bilimi bilgisi farklı şeylerdir.

Felsefe yapmak ise, bilme isteği, kuşku, takıntı ve nesnellik gerektirir.

Adam o kadar kuşkucudur ki var olup olmadığından bile emin değildir. Düşünmeye başlar ve sonunda düşünüyorum o halde varım, der.

Kuşku aslında zihinsel işleyişin çok önemli bir parçasıdır. Her insanda vardır ve her insan kuşku mekanizmasını sürekli kullanır ama felsefecilerde kuşku mekanizması haddinden fazla çalışır ve başka konularda da devreye girer.

Bir araba tamircisinin önüne arızalı bir araç geldiğinde tamircinin arızanın nerede olduğunu düşünmesi kuşku sayesinde olur.

Diğer taraftan kuşkunun fazlası ise zararlıdır.

Neden?

Örneğin Windows'larda siz farkında olmadan arkaplanda pek çok işlem gerçekleşir ve güvenlik yazılımınız bu işlemler için sizden izin istemez ama güvenlik yazılımını Paranoid Mode'a geçirdiğiniz zaman güvenlik yazılımı her işlem için sizden izin istemeye başlar. Yani herşeyden şüphelenir ve sonunda Windows kulanılamaz hale gelir.

Hayatın zorlukları da sizi felsefe yapmaya iter.

Örneğin hayatın yükü altında hergün ezilen bir insanın Tanrı'yı, yaradılışı, adaleti, ahlakı, devleti, siyaseti, dinleri ve kendini sorgulaması gibi.

Merak etmeyin, farkında değilsiniz ama bu ülke sizi az veya çok felsefe yapmaya itecektir...

Zeus Antonius

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
25
Bir de kuşkunun en üst seviyesi vardır: Emin olma hissinin yok olması.

İnsan düşünür, doğruyu bulur ama emin olma hissi yoktur, emin olamaz, kuşku ortadan kalkmaz.

Çünkü kuşku mekanizması tamamen bozulmuş ve kontrolden çıkmıştır.

İşte asıl septik tanımına giren grup bu gruptur.

Bu grubun derhal bir psikiyatriste başvurması ve ilaç tedavisine başlaması gerekir.

Bu noktaya ulaşmamış septiklerin de önleyici tedavi için psikiyatriste başvurmaları gerekir.

Doktorun vereceği çok düşük dozlu bir ilaç örneğin 1-2 mg Ris ve iyi bir yeme içme planı sizi her türlü sorundan koruyacaktır.

Aslında her insanıın koruyucu ilaçlar almasında fayda vardır; çünkü hayat şartları çok kötü ve herkes an bir rahatsızığa yakalanabilir...

DKN NZY

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10,183
Bütün dersler öüretmenlere bağlı onlar iyi işlerse iyi gider işlemeyi bilmiyorsa derste herkes horlayarak uyur

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
17,387
Konuyu değiştirmekte üstünüze yok, ondan sonra neden mesajım silindi neden uyarı aldım. Biraz da kendinizi kırmamaya ve kutuplaştırmamaya özen gösterin.

mutahhar

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Lisedeyken geometri ile birlikte en sevdiğim dersti. Düşündüren felsefe önemlidir ama ezberciliğe yönlendiren değil.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,128
din kültürü de felsefe dersi de olması gereken önemli dersler onlar olmadan olmaz.

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Felsefenin sadece eğitim alanlarında değil, hayatın tümünde etkin rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Felsefe ve doğası hakkında yanlış bilinen çok şey olduğu aşikâr. Bunlardan en belirgini insanı inançtan uzaklaştırdığı ve inançsızlığa yönelttiği... Bu tamamen yanlıştır. Eğer siz "Felsefe" adı altında inanmamak için bir bahaneye sığınıyorsanız bu bariz suistimaldir. İnancınız hangi yönde olursa olsun bu kavram sayesinde daha geniş düşünür, yorumlar, işitirsiniz.

The Judge

Profesör
Reaksiyon puanı
5,180
Felsefe hayatın her noktasında kişi için gerekli olabilir yalnız günümüz ezberci eğitim sistemiyle beraber öğrencilere faydası ne olur tartışılır ...