Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Felsefe gereklidir.Ama okullarda öğretilen felsefe gereksizdir. Eğer okullarda öğretilen felsefenin amacı bize bir şeyler düşündürmek olsaydı fikrim değişebilirdi. Ama okula gidip onun bunun arkhesini ezberleyip sınava girip yazdığımda bu bana hiçbir şey kazandırmayacaktır. Zaten Türkiye'de öğrencilerin bir şeyler düşünmesini istemezler , istemiyorlar da .
Sorgulamak.. Felsefe basit bir ders değil insana nasıl düşünmesi, nasıl sorgulaması gerektiğini öğreten bir derstir. Aslında ders demek bile istemiyorum. Gereklidir tabii ki
Bence de felsefe gerekli fakat eğitim sistemimiz düşünmeye, mantığa değil de formüle, ezbere dayanıyor. Belkide zevkle öğretmen eşliğinde işlenecek felsefe dersi ezberler ve sınavlar sayesinde öğrenciler için işkence haline geliyor.
Aradığım konu bu
Felsefe GEREKSİZDİR.
Sadece filozofların söylediği şeyleri ezberleyip sınavda onları yazmaktan ibaret. Hele bir de çekilmez bir öğretmen var ise ,genelde öyle olur, berbat bir ders halini alır.
Felsefe iyidir, sorgulamayı öğretir. Özellikle birilerinin sorgulamaya çok ihtiyacı var, onlar önüne konulana inanmayıp sorgulamayı bilselerdi ekonomi batağa sürüklenmezdi örneğin. Felsefe gereklidir.
Felsefe gereklidir kesinlikle ama ben şöyle düşünüyorum ki sınav yapılması yanlış, felsefe bir süreden sonra insanın kendi düşüncelerine gidiyor ve öznel bi hal alıyor. Bunun yanısıra okulda işlenilen yetersiz.
Felsefe ile felsefe bilimi bilgisi farklı şeylerdir.
Felsefe yapmak ise, bilme isteği, kuşku, takıntı ve nesnellik gerektirir.
Adam o kadar kuşkucudur ki var olup olmadığından bile emin değildir. Düşünmeye başlar ve sonunda düşünüyorum o halde varım, der.
Kuşku aslında zihinsel işleyişin çok önemli bir parçasıdır. Her insanda vardır ve her insan kuşku mekanizmasını sürekli kullanır ama felsefecilerde kuşku mekanizması haddinden fazla çalışır ve başka konularda da devreye girer.
Bir araba tamircisinin önüne arızalı bir araç geldiğinde tamircinin arızanın nerede olduğunu düşünmesi kuşku sayesinde olur.
Diğer taraftan kuşkunun fazlası ise zararlıdır.
Neden?
Örneğin Windows'larda siz farkında olmadan arkaplanda pek çok işlem gerçekleşir ve güvenlik yazılımınız bu işlemler için sizden izin istemez ama güvenlik yazılımını Paranoid Mode'a geçirdiğiniz zaman güvenlik yazılımı her işlem için sizden izin istemeye başlar. Yani herşeyden şüphelenir ve sonunda Windows kulanılamaz hale gelir.
Hayatın zorlukları da sizi felsefe yapmaya iter.
Örneğin hayatın yükü altında hergün ezilen bir insanın Tanrı'yı, yaradılışı, adaleti, ahlakı, devleti, siyaseti, dinleri ve kendini sorgulaması gibi.
Merak etmeyin, farkında değilsiniz ama bu ülke sizi az veya çok felsefe yapmaya itecektir...
Konuyu değiştirmekte üstünüze yok, ondan sonra neden mesajım silindi neden uyarı aldım. Biraz da kendinizi kırmamaya ve kutuplaştırmamaya özen gösterin.
Felsefenin sadece eğitim alanlarında değil, hayatın tümünde etkin rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Felsefe ve doğası hakkında yanlış bilinen çok şey olduğu aşikâr. Bunlardan en belirgini insanı inançtan uzaklaştırdığı ve inançsızlığa yönelttiği... Bu tamamen yanlıştır. Eğer siz "Felsefe" adı altında inanmamak için bir bahaneye sığınıyorsanız bu bariz suistimaldir. İnancınız hangi yönde olursa olsun bu kavram sayesinde daha geniş düşünür, yorumlar, işitirsiniz.