eronis
Dekan
- Katılım
- 25 Mart 2016
- Mesajlar
- 5,389
- Reaksiyon puanı
- 4,382
- Puanları
- 293
Red Hat Linux camiasında saygın, marka olmuş bir isimdir ve GNU/Linux camiasına, kernele, yazılıma katkıları büyüktür. Bugün onların sponsorluğunu yaptıkları, Fedora Linux'un 26. sürümü yayınlandı. Peki yeni sürümde nasıl yenilikler var ?
Fedora 26 GNOME 3.24.2 versiyonu ile gelecek. KDE 5.10 masaüstünü kullanıyor. DNF 2.0 ve OpenSSL1.1.0 versiyonlarını içerecek.
Programcılar için GCC7, Python 3.6 ve Ruby 2.4 ile geliyor.
Donanım desteği açısından 4.11.8 kerneli ile geliyor ve Fedora sürekli kernel'i güncelliyor. Her zaman son kerneli kullanacaksınız. Donanım desteği gayet iyi.
Öncelikle artık LXQT masaüstü ortamı Fedora Linux'a geldi.
Lxde ve KDE takımlarının birleşerek daha hafif bir masaüstü çıkarma çabalarının sonuçları meyvelerini veriyor. Eski donanımı hedef alan modern görünümlü bir masaüstü olma hedefindeler.
Ayrıca yeni i3 masaüstü ortamı da Fedora 26 ile geliyor.
Bu yeni ortam son yıllarda çok popüler olmaya başladı. İ3 bir masaüstü ortamı değildir ! İ3 bir pencere yöneticisidir ve oldukça hızlıdır. Son kullanıcının tercih edeceği bir arayüz olmayıp, kullanmayı bilen kişilerin çok daha rahat çalışmasını ve ekranda hiçbir alanı ziyan etmeden multitasking yapabilmesini sağlayabilecek ve eski bilgisayarlarda bile 200MB ram bile yemeyen yapısıyla oldukça akıcı bir sistem sunabilecektir.
Son sözler: Fedora herkese uygun bir dağıtım değil. Daha çok iş için, belli bir amaç için tasarlanmış bir dağıtım. Günlük kullanımda kullanılabilir, genelde GNU/Linux'ta biraz tecrübeli kullanıcılara tavsiye edilebilecek bir dağıtım. Eğer Fedora yüklerseniz sistemde kodeklerin yüklü olmadığını, hatta VLC'yi bile yükleyemediğinizi göreceksiniz. Fedora Red Hat'e bağlı ve Red Hat ise Amerikan menşeili bir dağıtım. Amerikada yasalar yüzünden kurulum isosunun içinde kodekleri ön yüklü veremiyorlar. Ancak, bunu el altından RPM Fusion adlı kullanıcı depolarına destek vererek kullanıcıya sağlıyorlar.
Unutmadan !
Bir Fedora sürümü çıktığı gün onu kullanmak büyük ihtimalle kararsız bir sistemle sizi karşılaştıracaktır. Tecrübeli bir Fedora Linux kullanıcısı en azından 26 çıkalı 2-3 ay olana kadar 25'te kalmayı tercih edecektir. Bu şekilde siz geçmeden paketlerin test edilmesine ve kararsızlıkların giderilmesine zaman vermiş olursunuz.
Bir Fedora kurulumunda olmazsa olmaz şeyler;
1- Güncellemeleri yapın
Kod:
sudo dnf update
Bunun için kolay yol olarak Fedy kullanmanızı öneririm. Sitesindeki komutu yapıştırırsanız terminale kurulumu kendi yapacaktır.
Fedy - Tweak your Fedora
Kod:
sudo sh -c 'curl https://www.folkswithhats.org/installer | bash'
Ubuntu/Debian tarafında Synaptic ne ise, Arch/Manjaro tarafında Pamac/Octopi ne ise Fedora için Yum Extender o dur. Paket yüklemenizi ve kaldırmanızı bir kaç tıklamaya döken bir grafik arayüz. Kesinlikle tavsiye ederim.
Kod:
sudo dnf install yumex-dnf

Linux kurulumunda yapmanız gereken çok şey yoktur aslında. Sadece favori paketlerinizi yüklersiniz, kodekler yüklü değilse onları yüklersiniz ve kullanmaya başlarsınız. İşletim sistemine format atarken bile bir nebzeye kadar iş halledebilirsiniz. Eğer yeni bir kullanıcı iseniz Fedora Linux size uygun olmayabilir öğrenmek gözünüzü korkutuyorsa.
Fedora Linux'u denediniz mi ?