Fedora 12 Deneyimlerim

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
fedora-logo.jpg

Arkadaşlar 12. sürümü daha önceden CD ile deneyip birçok sorun yaşamama rağmen bu sefer de DVD'ye şans vermek istedim.
Fedora biliyorsunuz Ubuntu'dan sonra en popüler dağıtım şu an.
Başarılarını her yerde duyuyor ve gururlarnıyoruz.
Özellikle Hindistan ve Afrika ülkelerinden oluşan komitede üye sayısı fazla, insanlar yardımsever ve kibar.
En son başarıları ise dokunmatik ekranlar için çalışmaya başlamaları ve ATI ekran kartı sorununu gerek mesa-experimantal ile gerek kernel içine gömülü modullerle aşması ve en hızlı çalıştırması(iddiası)

Yükleme yöneticisi Anaconda'yı Sabayon'dan biliyorum. Sorunlu yavaş rezil bir sistem olmasına rağmen kabullendim.:laugh: 11. sürümde de benzer sorunlara alışkın olduğum için bu bölümü pek sorun etmedim ama yaşadıklarımı yazayım.

-Öncelikle disk bölümlemesinde ne yaparsam yapayım swap'ı sda1'e atayamıyorum. Yeni bir partition ürettiğimde swap otomatik sda2 oluyor. Tamam nasıl istersen öyle ol dedim ileride yükleme esnasında kritik hata verdi. Elle bölümlemede ne yaparsanız yapın hata veriyor arkadaşlar.
-Yükleme yöneticisini fazla kurcalamayın, durup dururken hata verip konsola atabiliyor.
-Yükleme süresi uzun geldi bana, DVD ile 30 dakika civarında
-İşin garip tarafı bu hataların bir kısmını Sabayon'da olmasına rağmen bu kadar fazla değil. Sabayon sanırım biraz daha geliştirmiş ayrıca canlı yükleme yapmasanız da o sırada müzik dinleyebilmeniz falan mümkün.

Yükleme bitip masaüstüne geldiğim zaman ise beklemediğim derecede komik durumlar ortaya çıktı, hadi başlayalım.

-KDE o kadar kötüydü ki, yavaşlığı mı dersiniz, sürekli çökmesi mi dersiniz en kötü yanı ise hiçbir dağıtımda görmediğim renk bozukluğu. Sürekli renkler bozuluyor. Bir örnek resim göndereyim.
76469169.jpg

75654468.jpg

Bu durum her yerde geçerli, dosyalar, klasörler, görev yöneticisi herşeyin rengi sürekli bozuluyor.
-Sistem çok takılıyor, dosya açarken bazen müzik sesi bile gidip geliyor ki bu teorikte mümkün değil yani sistem kerneli çökmesine rağmen bile müziğin devam ettiği zamanları bilirim.
-Şimdi buraya kadar KDE'ye suçu atabiliriz.(Her ne kadar 1 yıldır kullandığım Opensuse'de bir kez dahi çökme yaşamayıp hiçbir hata mesajı almayıp ve gnome hızında kullandığımı unutarak) Ancak daha vahim bir durum var ki renk bozukluğu hariç kalanlar gnome'da da geçerli
-Gnome'u ilk kez çökerken görmenin zevkini tattım sayın okuyucular. Hiçbirşey yapmıyordum, müzik dinlerken tak diye gitti:mrgreen:
-Konsol da bir garip, Ctrl+alt+f2 ile ikincil ekrana geçiyorum ve müzik kesiliyor. Başka bir olay ise komut satırı yavaş, valla yavaş billa yavaş abi:ohmy:
-Ben Opensuse'nin paket yönetim sistemine yavaş derken yanlış yaptığımı şimdi anladım. Güncellemeleri bulması 15 dakika sürdü, bakın yüklemesi demiyorum sadece bulması.
-Mesa Experimental olayı bende işe yaramadı, yükledim ama hala normal mesa olarak görünüyor, forumlara baktım ekstra bir iş yapmak gerekiyor mu diye yabancı forumdakiler sadece yüklemek yeter diyorlar.

Şu an 800'e yakın güncellemeyi yüklüyorum. + Ati ekran kartı driver'ını yükleyeceğim bakalım düzelecek mi sizi haberdar ederim.

Dipnot: Aslında bu sorunları LiveCD'de de yaşamıştım o zaman bu kadar da olmaz herhalde diyerek suçu CD'ye atmıştım o yüzden paylaşmamıştım.

Ekleme: Konuyla alakasız olsa da Linus Torvalds ve ekibi (bkz:karizmanın pazarlama üzerine etkisi)

you-re-probably-a-linux-user.jpg

---------- saat 11:11 eklendi ---------- önceki mesaj saat 10:55 eklenmişti ----------

Güncelleme 2: Renk bozukluğuyla ilgili yeni bir resim daha ekledim.

Güncelleme 3: Arkadaşlar devamını da kısaca özetleyeyim de eksik kalmasın.
Güncellemeleri yarısına kadar yükledi sonra kalan yarısını yüklemek için yeniden başlatmam gerek dedi, tamamdır dedim bir daha açılmadı sistem.
Nerede benim güvenli modum dedim, o acı gerçeği öğrendim ki Fedora'da güvenli mod yok sadece Other diye birşey var o da hata veriyor.(bu kadar da hata olmaz ki canım:D)

DVD'yi taktım repair installed system dedim, tek yaptığı komut satırına atmak oldu ki bu sanırım hata değil, oradan komutlarla kurtarabilirsiniz veya bilgilerinizi yedekleyebilirsiniz de ben onu yapana kadar takarım bir live cd daha rahat imkanlarla yaparım. Onun ismi GO TO TERMINAL SYSTEM olmalı.
Şimdi de INSTALL WITH BASIC VIDEO DRIVERS dedim çözünürlük 1024x768 üzerine gitmiyor, mesa da experimental'i de yine işe yaramadı ancak renk sorunu gitti, Şu an paket yöneticisinden yükleme yapamıyorum durup durup root parolası istiyor sonra paket doğrulanamadı falan diyor. benden bu kadar, yeteri kadar uğraştım ama olmuyor. :)

Güncelleme 4: Bu arada paket yöneticisinde ne vlc player ne smplayer hatta mplayer bile yok veya ben bulamadım.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Güzel bir yazı olmuş, eline sağlık. :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sen yine kurabilmişsin. Ben bunları da duyduktan sonra asla ana sistemimde denemem yahu. Gerçi güncelleştirmelerden sonra belki düzelir ama.

Everalone

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
Bende fedora 12 yi kurmayı düşünüyorum

hard disklerimden bir tanesini boşaltabilirsem (en yakın zamanda)

direk olarak kurmayı düşünüyorum (Ama kesinlikle KDE ile denemeyi düşünmüyorum) :)

herkesin masaüstü zevki farklı

fedora core 2 den core 4 e iscsi için kaç defa çekirdek derlediğimi düşündükçe
ne bileyim çok kastırmasından sanırım fedoraya kötü gözle bakmıyorum
umarım kurduktan sonra da aynı hisler içerisinde olurum

güzel bir deneyim yaşarsam bende bir yazı ile paylaşırım

bakalım fedora beni ubuntudan vazgeçirebilecek mi :)

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
O zaman uzak dursun Fedora 12 bizden :D

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
KDE'yi severim ama hiç bir işletim sisteminde kullanmaktan zevk almadım. Garip bir durum :)

ahsen2

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
2
bizim güzel pardusumuz dururken fedoradan bize ne abi..ya..

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
arkadaşlar devamını da kısaca özetleyeyim de eksik kalmasın.
güncellemeleri yarısına kadar yükledi sonra kalan yarısını yüklemek için yeniden başlatmam gerek dedi, tamamdır dedim bir daha açılmadı sistem
nerede benim güvenli modum dedim, o acı gerçeği öğrendim ki fedora'da güvenli mod yok sadece other diye birşey var o da hata veriyor(bu kadar da hata olmaz ki canım:D)
dvd'yi taktım repair installed system dedim, tek yaptığı komut satırına atmak oldu ki bu sanırım hata değil, oradan komutlarla kurtarabilirsiniz veya bilgilerinizi yedekleyebilirsiniz de ben onu yapana kadar takarım bir live cd daha rahat imkanlarla yaparım. onun ismi go to terminal system olmalı.
şimdi de install with basic video drivers dedim çözünürlük 1024x768 üzerine gitmiyor, mesa da experimental'i de işe yaramadı. ancak renk sorunu gitti, şu an paket yöneticisinden yükleme yapamıyorum durup durup root parolası istiyor sonra paket doğrulanamadı falan diyor. benden bu kadar, yeteri kadar uğraştım ama olmuyor :)

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Aman bu dediklerinden sonra Fedora medora kurmam ben.Yan cebimde kalsın :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
arkadaşlar devamını da kısaca özetleyeyim de eksik kalmasın.
güncellemeleri yarısına kadar yükledi sonra kalan yarısını yüklemek için yeniden başlatmam gerek dedi, tamamdır dedim bir daha açılmadı sistem
nerede benim güvenli modum dedim, o acı gerçeği öğrendim ki fedora'da güvenli mod yok sadece other diye birşey var o da hata veriyor(bu kadar da hata olmaz ki canım:D)
dvd'yi taktım repair installed system dedim, tek yaptığı komut satırına atmak oldu ki bu sanırım hata değil, oradan komutlarla kurtarabilirsiniz veya bilgilerinizi yedekleyebilirsiniz de ben onu yapana kadar takarım bir live cd daha rahat imkanlarla yaparım. onun ismi go to terminal system olmalı.
şimdi de install with basic video drivers dedim çözünürlük 1024x768 üzerine gitmiyor, mesa da experimental'i de işe yaramadı. ancak renk sorunu gitti, şu an paket yöneticisinden yükleme yapamıyorum durup durup root parolası istiyor sonra paket doğrulanamadı falan diyor. benden bu kadar, yeteri kadar uğraştım ama olmuyor :)

Bunları duydum ya, kesinlikle deneyeceğim.

Yarın da sıra bende. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ya o birşey değil de çok umutluydum
ubuntu'nun veliahtı gözüyle bakıyordum fedora'ya

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Bak kimilerini kaçırırken, kimilerini de fedoracı yapacaksın, gördünmü realmanager :D

Fedora Ubuntu'nun değil, Ubuntu Fedora'nın tahtına oturan, ama bir hata var Fedora tahttayken oturdu. :D Anaconda'dan kurtulursa tekrardan öne geçebilir. :D Birde tabi DVD sürümde geliyor ama CD sürümünde de varsa şu SELinux'u kaldırsınlar, daha o tip yazılımlara gerek yok bence. :)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Kalbim sıkıştı buna gülmekten. :unsure: :D

:D yalan değil Jea belki sen o dönemlere yetişemedin ama olay bu :D

Tamam stabil olmayabilir, kabul ediyorum, kullanıcı dostu olmayabilir. Ama şöyle bir araştır, bu işten anlayan çok uzun yıllardır linux kullanan insanlar fedoracıdır, ben sana burada Türkiye'de önde gelen linux kullanıcılarından isimde verebilirim, belki sen isimlerini bile duymamışsındır, bu insanlardan biri de benim hocam, nasıl kullanıyor bilmiyorum ama, ben tanıdım tanıyalı tek kullandığı işletim sistemi fedora, gayette sorunsuz kullanıyor. Hatta bizim okulunsunucularında da fedora kullanılıyor. :)

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
kişisel fikrim;
kde kullanacaksanız opensuse yada mandriva...
gnome kullanacaksanız ubuntu...

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Bizim okulun sunucularındada Fedora kullanılıyor :).

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
kişisel fikrim;
kde kullanacaksanız opensuse yada mandriva...
gnome kullanacaksanız ubuntu...
fikrine yenisini gec hatta diger ikisinden open suseyi sil pardus bence her ikisinden de daha iyi
hele su an 2009.1 geliyor ,özelikle normal kullanici olarak pardus bicilmis kaftan ,örnegin bir limewireyi kuramadim mandrivaya onun yerine frost wire kurdum nice ugraslarla ,pardusda gir paket yöneticisine yaz oraya ana ordaki ne limewire yaziyor baz indirsin ,hangi dagitimda bu sey var,sonra bunun yaninda skypede ayni operada ayni yani ne gerekiyorsa normal kullaniciya hepsi hazir,yalan söylemeyi sevmem ,ya ubuntu kullanacaksin ,yada pardus ,su kubuntu bir düzelse oda listede,onuda saten ubuntu kaynakli oldugu icin seciyorum

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
CD sürümünde de varsa şu SELinux'u kaldırsınlar, daha o tip yazılımlara gerek yok bence. :)

evet yaa, onu hatırlattığın iyi oldu, selinux öldürdü beni, hiçbirşey yapmama izin vermiyordu, hatta belki o yüzden çökmüş bile olabilir.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
evet yaa, onu hatırlattığın iyi oldu, selinux öldürdü beni, hiçbirşey yapmama izin vermiyordu, hatta belki o yüzden çökmüş bile olabilir.
Zırttıdı pırttıdı hata raporu, yok güvenlik uyarısı, bilmem nesi verip duruyor o araç, geçen ubuntu software center'da gördüm ıyyy yine mi sen dedim. :D

Fedora da ki en büyük sorunlardan biri bence. :) Zaten kullanan insanlar büyük ihtimal bir şekilde onu kaldırıyordur. :D

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Hani ağzı olan konuşuyor diyorlar ya:
Bir arkadaş bir zaman bir forumda, yok efendim Fedora Red Hat'ın deneme tahtası falan gibi şeyler söylemişti. Bu nedenle o zamandan beri kullanmak istemiyorum.

Nasıl yensem bu düşünceyi acaba?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Hani ağzı olan konuşuyor diyorlar ya:
Bir arkadaş bir zaman bir forumda, yok efendim Fedora Red Hat'ın deneme tahtası falan gibi şeyler söylemişti. Bu nedenle o zamandan beri kullanmak istemiyorum.

Nasıl yensem bu düşünceyi acaba?

İndirip kurarak. :P :D

Everalone

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
Dün bu yazıyı okuduğumda daha önceden indirdiğim cd yerine gaza gelerek bugün dvd sini indirdim
ilk izlenimlerimi aktarmak istiyorum
@RealManager az bile söylemiş

en az 45 dk sürdü yüklemesi

1070 of 1300 küsür filan sayarken bir ara takıldı
dedim herhalde uçtu makine

ctrl + alt + f1 f2 .... f8 gezdim
linux çalışıyor gözüküyor ama f6 grafik ekranda tık yok

sanırım o ara kernel filan derledi :D (disk ışığı ve dvd ışığı hiç yanmadı ya neyse)

uzunca bir bekleme sırasında (ibm r40e makineye bu esnada windows xp kurdum) arada işte yapmış oldum bu sayede
derken fedora kurulmuş oldu,
restart vs derken makine açıldı bu sefer kullanıcı adı aklına geldi :)
neyse o bilgileri de verdikten sonrasında şu an fedora 12 deyim ve size bu satırları yazıyorum

google chrome, opera, vpn rss reader, video playerlara bir göz atayım
bakayım akşama kadar çökertebilecekmiyim :)

Makine Özellikleri
Toshiba 13.3"

islemci.png

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
bu arada paket yöneticisinde ne vlc player ne smplayer hatta mplayer bile yok

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
neden pae sonucta 2 gb ramm var

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
bu arada paket yöneticisinde ne vlc player ne smplayer hatta mplayer bile yok

rpmfusion paketlerini eklemen lazım. :)

O konuda 2 farklı işi basitleştirici araçta var. :)

FedoraTR de autoten ve easyLife diye aratırsanız göreceksiniz. :wink:

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
ben kurmustum sorun olmamisti ,