realmanager
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 99

Arkadaşlar 12. sürümü daha önceden CD ile deneyip birçok sorun yaşamama rağmen bu sefer de DVD'ye şans vermek istedim.
Fedora biliyorsunuz Ubuntu'dan sonra en popüler dağıtım şu an.
Başarılarını her yerde duyuyor ve gururlarnıyoruz.
Özellikle Hindistan ve Afrika ülkelerinden oluşan komitede üye sayısı fazla, insanlar yardımsever ve kibar.
En son başarıları ise dokunmatik ekranlar için çalışmaya başlamaları ve ATI ekran kartı sorununu gerek mesa-experimantal ile gerek kernel içine gömülü modullerle aşması ve en hızlı çalıştırması(iddiası)
Yükleme yöneticisi Anaconda'yı Sabayon'dan biliyorum. Sorunlu yavaş rezil bir sistem olmasına rağmen kabullendim.:laugh: 11. sürümde de benzer sorunlara alışkın olduğum için bu bölümü pek sorun etmedim ama yaşadıklarımı yazayım.
-Öncelikle disk bölümlemesinde ne yaparsam yapayım swap'ı sda1'e atayamıyorum. Yeni bir partition ürettiğimde swap otomatik sda2 oluyor. Tamam nasıl istersen öyle ol dedim ileride yükleme esnasında kritik hata verdi. Elle bölümlemede ne yaparsanız yapın hata veriyor arkadaşlar.
-Yükleme yöneticisini fazla kurcalamayın, durup dururken hata verip konsola atabiliyor.
-Yükleme süresi uzun geldi bana, DVD ile 30 dakika civarında
-İşin garip tarafı bu hataların bir kısmını Sabayon'da olmasına rağmen bu kadar fazla değil. Sabayon sanırım biraz daha geliştirmiş ayrıca canlı yükleme yapmasanız da o sırada müzik dinleyebilmeniz falan mümkün.
Yükleme bitip masaüstüne geldiğim zaman ise beklemediğim derecede komik durumlar ortaya çıktı, hadi başlayalım.
-KDE o kadar kötüydü ki, yavaşlığı mı dersiniz, sürekli çökmesi mi dersiniz en kötü yanı ise hiçbir dağıtımda görmediğim renk bozukluğu. Sürekli renkler bozuluyor. Bir örnek resim göndereyim.

Bu durum her yerde geçerli, dosyalar, klasörler, görev yöneticisi herşeyin rengi sürekli bozuluyor.
-Sistem çok takılıyor, dosya açarken bazen müzik sesi bile gidip geliyor ki bu teorikte mümkün değil yani sistem kerneli çökmesine rağmen bile müziğin devam ettiği zamanları bilirim.
-Şimdi buraya kadar KDE'ye suçu atabiliriz.(Her ne kadar 1 yıldır kullandığım Opensuse'de bir kez dahi çökme yaşamayıp hiçbir hata mesajı almayıp ve gnome hızında kullandığımı unutarak) Ancak daha vahim bir durum var ki renk bozukluğu hariç kalanlar gnome'da da geçerli
-Gnome'u ilk kez çökerken görmenin zevkini tattım sayın okuyucular. Hiçbirşey yapmıyordum, müzik dinlerken tak diye gitti:mrgreen:
-Konsol da bir garip, Ctrl+alt+f2 ile ikincil ekrana geçiyorum ve müzik kesiliyor. Başka bir olay ise komut satırı yavaş, valla yavaş billa yavaş abi

-Ben Opensuse'nin paket yönetim sistemine yavaş derken yanlış yaptığımı şimdi anladım. Güncellemeleri bulması 15 dakika sürdü, bakın yüklemesi demiyorum sadece bulması.
-Mesa Experimental olayı bende işe yaramadı, yükledim ama hala normal mesa olarak görünüyor, forumlara baktım ekstra bir iş yapmak gerekiyor mu diye yabancı forumdakiler sadece yüklemek yeter diyorlar.
Şu an 800'e yakın güncellemeyi yüklüyorum. + Ati ekran kartı driver'ını yükleyeceğim bakalım düzelecek mi sizi haberdar ederim.
Dipnot: Aslında bu sorunları LiveCD'de de yaşamıştım o zaman bu kadar da olmaz herhalde diyerek suçu CD'ye atmıştım o yüzden paylaşmamıştım.
Ekleme: Konuyla alakasız olsa da Linus Torvalds ve ekibi (bkz:karizmanın pazarlama üzerine etkisi)

---------- saat 11:11 eklendi ---------- önceki mesaj saat 10:55 eklenmişti ----------
Güncelleme 2: Renk bozukluğuyla ilgili yeni bir resim daha ekledim.
Güncelleme 3: Arkadaşlar devamını da kısaca özetleyeyim de eksik kalmasın.
Güncellemeleri yarısına kadar yükledi sonra kalan yarısını yüklemek için yeniden başlatmam gerek dedi, tamamdır dedim bir daha açılmadı sistem.
Nerede benim güvenli modum dedim, o acı gerçeği öğrendim ki Fedora'da güvenli mod yok sadece Other diye birşey var o da hata veriyor.(bu kadar da hata olmaz ki canım

DVD'yi taktım repair installed system dedim, tek yaptığı komut satırına atmak oldu ki bu sanırım hata değil, oradan komutlarla kurtarabilirsiniz veya bilgilerinizi yedekleyebilirsiniz de ben onu yapana kadar takarım bir live cd daha rahat imkanlarla yaparım. Onun ismi GO TO TERMINAL SYSTEM olmalı.
Şimdi de INSTALL WITH BASIC VIDEO DRIVERS dedim çözünürlük 1024x768 üzerine gitmiyor, mesa da experimental'i de yine işe yaramadı ancak renk sorunu gitti, Şu an paket yöneticisinden yükleme yapamıyorum durup durup root parolası istiyor sonra paket doğrulanamadı falan diyor. benden bu kadar, yeteri kadar uğraştım ama olmuyor.

Güncelleme 4: Bu arada paket yöneticisinde ne vlc player ne smplayer hatta mplayer bile yok veya ben bulamadım.