Fatih - Harbiye

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
437-023-2.jpg

Fatih-Harbiye / Peyami Safa

Neriman’la Şinasi çocukluk arkadaşlarıdır. Tanıdıkları ilk karşıt cins birbirleridir. İlk başta ikisi de birbirlerini seviyorlardı. Okula beraber gidip geliyorlardı. Üniversite de bile beraberdiler. Neriman’ın babası Faiz Bey’dir ve Şinasi’yi de çok sevmektedir. Bazı geceler Faiz Bey’in evinde saz çalarlar ve sohbet ederlerdi. Herkese bir gün Şinasi ile Neriman’ın evleneceğini düşünüyordu.

Giderek Neriman Şinasi’den soğumaya başladı. Neriman oturduğu mevki olan Fatih'i, sevmemektedir. Çünkü Fatih, doğuyu, gelişmemişliği ve eskiyi temsil ediyordu. Oturduğu mahalle çok eskiydi ve evler de virane gibiydi.

Bir gün Macit denilen yakışıklı, zengin ve kibar birisiyle tanışır. Macit Harbiye’de oturuyordu. Harbiye, gelişmişliği ve batıyı simgeliyordu. Macit ile bir kaç sefer Şinasi’den habersiz buluşurlar.

Bir gün Macit Neriman’a balo davetiyesi verir ve baloya davet eder. Neriman baloya gitmeyi çok istemektedir. Ama gitmesi için babasının iznini almak zorundadır. Tam babasına söyleyecekken babası ona Şinasi ile evlenmesini teklif eder. Hemen reddetmez ve 2-3 ay mühlet ister. Ve baloya Şinasi ile gitmesi koşuluyla da izin alır.

Elbise için vitrinleri gezmeye çıktığında dayısının kızlarına uğrar. Çünkü dayısının kızları bu işlerde oldukça deneyimlilerdir. Eve gittiğinde bir kadının ağlamaktan harap olduğunu görür ve nedenini sorar. Nedeni kızının intiharıdır.

Kızı Rus gitariste aşık olmuştur. İkisi de başta çok mutlulardır ve birbirlerini çok sevmektelerdir. Ancak çok sefil bir hayat sürmektedirler. Bu da kıza tak etmiştir. Günün birinde zengin bir adamla tanışan kız genci terk eder ve adamla yaşamaya başlar. Artık balolara gidebilmekte ve her istediğini yapabilmektedir.

Ancak gerçek mutluluğu bulamamaktadır. Tahsil görmüş bir kız olduğundan hakiki güzelliği aramaktadır. Musiki, mutalaa ve samimiyet… Rus gencinde bunları bulabiliyordu ancak zengin adamda bunları bulamamaktaydı.

Sonunda, gence dönmeye karar verir ve aramaya başlar. Büyük uğraşlar sonucu bulur ama genç kabul etmez. Kız bunun verdiği üzüntü ile evine gider ve tabanca ile kendini öldürür.

Hikayeden çok etkilenen Neriman evden izin alarak ayrılır. Kendi evine gelir ve babasına artık baloya gitmek istemediğini ve Şinasi ile evlenmeyi kabul ettiğini söyler….

Satın almak için TIKLAYINIZ...

Dipnot: Gerçekten günümüz gençliğinin mutlaka okuması gereken bir kitaptır. Doğu ile Batı arasındaki kültür farklılığının gençler üzerindeki etkisini anlatan eşsiz bir romandır.

Tanshaydar

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bir kitap okuma yarışması vesilesiyle elimden geçmişti. Bir solukta bitirdiğim bir kitap. Bana göre herkesin okuması gerek, 100 temel eser içine konulmuş olması tam isabet olmuş.

cheyenemehmet

Asistan
Reaksiyon puanı
0
fatih harbiye gerçekten güzel bir kitap hala anlamayadıgımız batılılaşma üzerine yazılmış olan bir kitap

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
9. Hariciye Koğuşu da bu kitabın akabinde okunabilecek bir eser. Öneririm.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Defalarca okuduğum ve asla sıkılmadığım harika bir kitap.

Özellikle bir bölümdeki bir söz çok önemli kitapta: Bizi bizden daha iyi biliyorlar...

Kültürümüzün önemini biz değil Batılılar daha iyi anlıyor gerçekten.

mart_1

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bız sınıf olarak okumustuk bu kıtabı ama kemal tahırın kıtaplarının yerını tutamaz bana gore

beyrezan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
peyami safanın okuduğum ilk kitabı buydu. çok beğendim. beklediğimin aksine sıkıcı değildi. öle ahım şahım bi konusu yok ama ana fikir çarpıcı. batılaşma!!!!

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Valla şahane bir romandır. Okumayanların mutlaka okuması gerekir.

Barcode

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Zamanında Edebiyat hocamız dönem ödevi olarak bu kitabın özetini çıkarmamı istemişti ve bu vesile ile okumuştum oldum.. Sevdiğim eserler arasında da yerini alan bi kitap oldu.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
bana kalırsa peyamı safa nın dıger kıtaplarınıda oku dıgerlerıde en az onun kadar ıyıdır ..
Birkaç kitabı daha var bende Peyami Safa'nın. Hepsini okudum, hepsi de güzel.

Ama Fatih-Harbiye'nin bendeki yeri ayrıdır. :)

sakallıoğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Pek çok kitap okudum, Kemal Tahir, Fakir Baykutr,Orhan Kemal ilk aklıma gelenleri ki okumaya doyamadım. Peyami Safa nın eserlerinide beğenirim.

lorboloji

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Edebiyat Hocamız bunu okumamızı söylemişti.Aslında pek hevesli değildim ama kitabı okudum ve beğendim.Okuyun tavsiyemdir.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
arkadaşlar bunu okuyabileceğim bi site var mı acaba ? pazartesi bu kitap hakkında sunum vermem gerekiyoda :scared: