- Katılım
- 17 Mayıs 2017
- Mesajlar
- 3,755
- Çözümler
- 2
- Reaksiyon puanı
- 1,321
- Puanları
- 358
- Konum
- İstanbul/Kartal
Manyetik Kutuplar Nelerdir? Mıknatısın Kuzey ve Güney Kutbu Arasındaki Fark Nedir?
Mıknatısların kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu bulunmaktadır. Bu kutuplar, zıt olarak birbirlerini çekmekte iken, aynı olan kutuplar birbirlerini itmektedirler. Manyetik kutuplar bu şekilde oluşmaktadır. Günümüzde bu durumu ortaya koyan birçok aksesuar ve dekorasyon ürünleri de bulunmaktadır. Tek bir kutba sahip olan mıknatıs çeşidi olduğu gibi bir durum ortaya çıkmamıştır. Bir mıknatıs ikiye ayrıldığında da yine iki kutba sahip olarak bölünmektedir. Bu fikir ilk defa Gauss tarafından ortaya atılmıştır.
Mıknatıs kutupları artı eksi olarak da adlandırılmaktadır. Artı olan uç tarafa anot ve eksi olan uç tarafa da katot adı verilebilmektedir. Bunun dışında en çok kullanılan şekli ile mıknatıs kuzey güney kutupları ile anılmaktadır. Manyetik kutuplar oluşması için iki zıt kutbun bir araya getirilmesi gerekmektedir. Bu kutupların oluşturduğu manyetik alan hayali olarak görünmektedir.
Kuzey ve Güney Kutbu Arasındaki Farklar Nedir?
Kuzey ve güney kutupları arasında birçok farklılık bulunmaktadır. Öncelikle bir mıknatısın başka bir mıknatısla karşılaşması sonucunda gösterdiği davranıştır. Zıt kutuplar bir araya gelirse çeker ve aynı kutuplar bir araya gelirse birbirlerini iterler. Bakıldığında bir mıknatısın kuzey kutbu dünyanın kuzeyini işaret ederken, güney kutbu da ta tersi olan dünyanın güneyini işaret eder.
Manyetik kutuplar aynı zamanda renk olarak da ayrım sağlamaktadırlar. Çoğunlukla kuzey kutbu kırmızı renk ile gösterilmiştir. Güney kutbuna bakıldığında da mavi renk olarak gösterim sağlanmaktadır.
Pusula İçerisinde Manyetik Kutuplar
Pusula içerisinde de manyetik kutuplarbulunmaktadır. İçinde bulunan mıknatıs sayesinde kuzey kutbu kuzeyi, güney kutbu da güneyi göstermektedir. Basit bir mıknatıs düzeneğine sahiptirler. Günümüzde yapılan araştırmalarda dünyanın manyetik alanının da kaymaya başladığı ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni hala araştırılırken, 7 derecelik bir fark olduğu belirtilmiştir.
Kaynak : Magnet Market
Son düzenleme: