Merhabalar, bugün bir süredir elimde olan Asusun Memo Pad HD7 isimli tabletini inceleyeceğiz. Oldukça iyi bir Fiyat/Performans tableti olan Memo Pad HD7, adından da anlaşılacağı üzere HD çözünürlüklü ekranı ile öne çıkıyor. 150-200TL bandında bulunan Çin menşeili no name tabletler etrafımızı sarmışken Asus bu piyasayı fark etti ve gayet uygun fiyata yeterli bir donanım ve arkasına da markasını koyarak giriş yaptı. Bakalım o ucuz tabletlere karşı Memo Pad neler vaat ediyor?

Tasarım

Öncelikle şunu söylemeliyim ki tablet gayet kalın tasarlanmış, iPad Mini 7.2, Yeni Nexus 7 8.6mm seviyesindeyken Memo Pad HD7 1CMden daha fazla bir kalınlığa sahip. Fakat elinizde tutarken bunu çok hissetmiyorsunuz ve 302gr ağırlığı ile de gayet dengeli duruyor. Çok büyük ellere sahip olmama karşın tek elimle tutabiliyorum ve 7 tabletlerin en sevdiğim kısımlarından biri bu tek elle tutuş özelliği.
Tabletin ön tarafında sadece 1.2mp çözünürlüğündeki kamera ve alt taraftaki Asus logosu bulunuyor. Sol tarafta microSD girişi haricinde hiçbir tuş veya giriş bulunmazken sağ tarafta arkaya doğru meyil verilmiş şekilde duran açma/kapa ve ses tuşları bulunuyor. Arka tarafa geçtiğimizde ise 5mp çözünürlüğünde kamera, ortada kasaya oyulmuş şekilde yerleştirilmiş Asus logosu ve altta gerekli damgalar ile birlikte stereo hoparlör kısmı gözümüze çarpıyor. Arka kamera biraz çıkıntılı bir şekilde duruyor.
Hazır tasarım başlığındayken şunu da belirtmeden edemeyeceğim, tableti asla yere koymamama ve sadece masanın üzerinde bulundurmama rağmen arka taraf çizik içinde kaldı. Bana sıfır kutulu halde gelen bir cihazın bu kadar çizilmesine gerçekten şaşırdım, sanırım maliyeti dengelemek için Asus daha yumuşak bir plastik kullanmış.
Tasarıma genel olarak yorumum ise, tutuşu ve ağırlığı gayet güzel. Sadece biraz daha ince olmasını yeğlerdim.
Donanım

Asus Memo Pad HD7 gayet mütevazı donanımsal özelliklere sahip. 800x1280 çözünürlüğünde oyun oynamamızı sağlayan Media Tekin dört çekirdekli 1.2GHz Cortex A7 işlemcisi, 5MP kamera, BlueTooth 4.0, Wi-Fi b/g/n, 8/16+32GB hafıza, ve 1GB RAM ile dengeli bir profil çizen Memo Pad,fiyatına göre gayet iyi bir donanıma sahip.
Bu arada donanım kısmına kutunun içinden çıkan bir aparatı da dahil etmek istiyorum. Bu aparat yardımı ile tablet çok güzel bir açıda dik duruyor ve siz böylece dik tutmak için bin bir takla atmıyorsunuz. Telefonu falan da koyunca gayet güzel duruyor, ne yalan söyleyeyim benim gördüğüm en güzel kutu içeriği olmuş.
Performans

Öncelikle şunu belirteyim ki artık bu başlık altında BenchMark sonuçlarını paylaşmayı düşünmüyorum. Zira destekliyor mu bilmiyorum ama Snapdragon 800 kullanan 8K çözünürlüklü bir cihaz Snapdragon 600 kullanan HD ekranı bulunan bir cihazdan daha yüksek puan alabiliyor. Önemli olan kullanıcı deneyimi diyorum ve başlığı alt başlıklara ayırıyorum
Oyun
Memo Pad size kesinlikle mükemmel bir oyun deneyimi vaat etmiyor fakat oyunları da aşırı takılmadan oynatıyor. Zaten shooter tarzı oyunlarda kendinizi oyuna ve hedef almaya çalışmaya kaptırmışken frame atlamalarını fark etmiyorsunuz. Real Racing 3e ise tablet oyunu açamadı, kendi attığım data dosyasında yükleme ekranından attı ve normal yolla çektiğim data dosyasında ise yükleme ekranında tablet her defasında kitlendi. Umarım yazılımsal bir hatadır ve en kısa zamanda güncellenir.
İnternet
Tabletlerde bana göre en eğlenceli iş olan internette gezinmek ve gazete okumaktır. Memo Pad HD7de bu işin altından kalkıyor ve canınızı sıkmadan ortalama bir internet deneyimi sunabiliyor. HD ekranı ve keskin yazılar ile işinizi güzelce halledebiliyorsunuz.
Menü

Arayüz her ne kadar sade olsa da ve Android sürümü her ne kadar 4.2.2 olsa da geçişlerde bazı frame atlamaları oluyor. Özellikle ben ana ekranı iOS gibi kullandığımdan ve neredeyse bütün uygulamaları yığdığımdan dolayı biraz daha fazla kare atlaması oluyor.
Ekran

Asusun Memo Pad HD7de en çok öne çıkarttığı noktalardan biri ise 800x1280 çözünürlüğündeki ekran. Standart 16 milyon renk gösterme kapasitesine sahip IPS LCD ekranın görüş açıları doğal olarak çok güzel. Girişte bahsettiğim Çin malı tabletlerin en zayıf özelliklerinden biri olan ekranı Asus çok güzel görmüş ve bu açığı kapatmış. Fakat ekran hakkında yapmam gereken bazı yorumlar var. Ekranın renk dengesini beğenmedim. Tablet ile yüklü olarak gelen Asus Splendid uygulaması ile renk dengeleri ile biraz oynadım ve özellikle kırmızılar bana göre daha iyi bir hale geldi. Ayrıca tableti ilk kullanmaya başladığımda ekranda bir adet ölü piksel keşfettim. Sadece siyah renklerde kendini belli eden bu piksel siyah renkli görüntülerde kırmızı olarak yanıyor. Son olarak, ekran kapalı haldeyken adeta bir ayna gibi yansıyor.
Hafıza

Asus Memo Pad HD7nin 8 ve 16GB hafıza seçenekleri bulunuyor. Ben 16GB olan modeli kullandım ve kesinlikle bu modeli tavsiye ediyorum zira 8GB modelde çok sıkıntı çekebilirsiniz. Bu tableti kullanırken tablete telefonu kurduğumuz kadar uygulama kurmadığımızı fark ettim. Onun için 16GBın yeteceğini düşünüyorum, zaten film ve müziklerinizi microSD karta atabilirsiniz.
Pil

Üzerinde ne kadar büyüklükte bir batarya var bilmiyorum fakat pilin standart bir kullanımda yettiğini söyleyebilirim. Benim pil konusunda tek sorunum sadece Wi-Fi açıkken stand by konumda çok pil tüketmesi. Tamamen dolu pil stand by konumda sadece 1-1.5 gün falan gidiyor, bazen bu gerçekten sinir bozucu bir durum oluyor.
Yazılım

Asus yazılım konusunda arayüz geliştirmeye çok eğilmemiş ve stok sürüme yakın bir Android sunmuş. Açıkçası direkt stok görünüm sunsaymış daha da iyi olabilirmiş. Bunun yanında bazı ek uygulamacıklar tabletle birlikte geliyor, bunları sıralayacak olursak
Takvim
Mail adresleriniz ile senkron çalışan bir takvim uygulaması. Ben tasarımını beğendim hiç yoktan iyidir diyorum.
Asus To-Do
Not defteri şeklinde tasarlanan bir yapılacaklar listesi uygulaması. Takvim ve mail adresi ile ortak çalışabiliyor. Benim çok hoşuma giden bir uygulama oldu.
Story
Ana menüsü kütüphane rafı gibi tasarlanmış bu uygulamada seçtiğimiz fotoğrafları ve resimleri gruplandırıyoruz ve Asus Story uygulaması bunu kitap haline getirip bize bir arada sunuyor. Sayfaları parmak hareketleri ile kaydırıyoruz ve güzel bir albüm görüntüsü yakalıyoruz.
Asus Artist
Bu uygulama ile birlikte basit resimler çizebilir, tebrik kartı, yılbaşı kartı gibi bazı ufak hediyeler hazırlayabilirsiniz.
Güç Tasarrufu
İçerisinde Smart Save tabirinin Akıllı Kaydetme olarak çevrildiği bu uygulama ile güç tasarrufunu ayarlamanın yanı sıra webde, oyunda, videoda, müzikte ekran parlaklığının yüzde kaç olacağını ayarlayabiliyorsunuz.
Dosya Yöneticisi
Hala Androidin içinde gömülü olarak gelmemesine anlam veremediğim dosya yöneticisine Asus kendi bir çözüm üretmiş ve bunu tablete eklemiş. Fakat ben alışkanlıklarım gereği File Explorer kullanmaya devam ettim.
Uygulama Yedekleme
Bu uygulama ile birlikte bilgilerinizi ve verilerinizi Asus Web Storagea yedekleyebilirsiniz ve olası bir format durumunda veya ürün değişiminde tabletinizi aynen kullanma devam edebilirsiniz.
App Locker
Harici uygulama kullanmak istemeyenlere Asus güzel bir çözüm sunmuş. App Locker ile birlikte uygulamalarınızı ayrı ayrı şifreleyebilirsiniz.
Asus Splendid
Splendid ile birlikte ekranınızın renk dengesini, ton ayarlarını veya soğuk/sıcaklığını ayarlayabilirsiniz
Audio Wizard
Bu uygulama ile birlikte müzik, film ve oyun gibi farklı ses profillerine geçebilir ve daha uygun bir ses deneyimi yaşayabilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak elimizde tam bir fiyat/performans cihazı duruyor. Çok para ödemek istemeyip temel işlerini gerçekleştirmek isteyenler; çocuğuna, eşine, dostuna uygun fiyatlı teknolojik bir hediye almak isteyenler veya sadece Android deneyimini yaşamak isteyenler için gayet uygun bir cihaz olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca o ucuz ne düğü belirsiz fason tabletler yerine arkasında Asus güvencesinin olduğu Memo Pad HD7yi almalarını tavsiye ederim. Hem kalite, hem garanti, hem performans, hem de sağlık açısından daha iyi olduğu kanısındayım.
Değerlendirme
Tasarım:7/10
Donanım: 6/10
Performans: 6/10
İnternet Deneyimi: 8/10
Multi Tasking: 7/10
Ses: 6/10
Kamera: 4/10
Pil: 8/10
Hafıza: 8/10
Ergonomi: 8/10
Fiyat: 10/10
Fiyat/Performans: 10/10
Teknik Özellik Tablosu
İşlemci | Media Tek 8125, Dört çekirdek, 1.2GHz, Cortex A7 |
[TD="width: 130"] Ekran [/TD]
[TD="width: 484"] 7 800x1280 IPS LCD [/TD]
[TD="width: 130"] Hafıza [/TD]
[TD="width: 484"] 8/16GB [/TD]
[TD="width: 130"] Ram [/TD]
[TD="width: 484"] 1GB [/TD]
[TD="width: 130"] Kamera [/TD]
[TD="width: 484"] Arka:5MP Ön:1.2MP [/TD]
[TD="width: 130"] Sensör ve Bağlanılabilirlik [/TD]
[TD="width: 484"] Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, Micro USB, İvme Ölçer, Gyro, Pusula [/TD]
[TD="width: 130"] Ağırlık [/TD]
[TD="width: 484"] 302gr [/TD]
[TD="width: 130"] Boyutlar [/TD]
[TD="width: 484"] 196.8 x 120.6 x 10.8 mm [/TD]
Fotoğraf Galerisi
##Foto Galeri İçin Tıklayın##
..::KAYNAK::..