Fan Temizledikten Sonra İşlemci Aşırı ısınıyor, yardım lütfen

Bu konuyu okuyanlar

ywzckr

Öğrenci
Katılım
21 Mart 2014
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Asus n50vn kullanıyorum laptop yaklaşık 4 yıllık arkadaşlar, fan bi ara hiç çalışmıyor gibiydi bazen 100 rpm ile bazen 2000 le çalışıyordu, servise götürdüm fana hava üflediler kontak sprey sıktılar geçmezse gelin dediler 170 tl para istediler bi fanı değiştirmek için.
Neyse eve geldim 3000 rpm le filan çalışıyodu ama gpu oyunlarda 70 derecelerde gezdiği için birde tıkırtı yapmaya başladı fan, kendim açtım heatsink komple fana işlemciye ve gpu ya bagliydi bende söktüm, içinden fanı çıkarttım temizledim hafif nemli bezle bakırı sildim kuruladım fanı açtım yağladım, 3 tane macun sürülü yer vardı biri nvdia yazdığı için ekran kartı diğeri işlemci 3. Yerin ne olduğunu çozemedim oradaki macuna parmagim degdi kenarı hafif leke oldu gibi.( macun sürmedim ama macunlar şu halde; işlemcinin olduğu bölümde macun kalmamış gibi çok ince ve az orta kısmında bakır gözüküyodu sanki takınca işlemci bakıra değiyor gibi. Ekran kartının olduğu yerde macunun üstüne metal gibi bişey var parlak macun onun altında kalmış ama işlemcininkine gore iyi 3. Bölgede ne var bilmiyorum bakır olan kısıma bağlı değil aleminyum rengindeki kısımda ama onun macunu dün sürülmüş gibiydi kalın diğerlerine göre oraya parmağım geldi.)
sonra herşeyi topladım heatsinki yerine oturttum vida deliklerine baktım doğru yerdeler sonra taktım hepsini bilgisayarı açarken fan uçuyomuş gibi çalıştı ilkinde laptop kendini kapattı sonra tekrar açtım bikaç dakika sonra yine kapattı kendini. 3. Açışımda speed fanı açtım fan 5000 devirle çalışıyo artık hiçbişey yapmazsam 30-40 derece arasında duruyor bilgisayar ama ben herhangi işlemciyi kullanacak ( firefox facebook vb.) uygulama açtığımda core0 ve core1 40 dereceden 70-96 dereceye çıkıyor temp1 40 dan 70-105 dereceye bikaç uygulama açarsam sıcaklıktan kapatıyor aniden, test etmek için facebookta mause ile aşağı kaydırığımda temp1 core 0 ve core 1 70-80 derecelere çıkıyor bırakıyorum fan 5000 devirde 3 sn çalışıyor 40 dereceye indiriyor. Bunun nedeni nedir işlemciye zararmı verdim dokunmadım bile ama nasıl oldu anlamadım şimdi açılırken bile asırı ısındığını farkediyorum işlemcinin ne yaparsam aniden ısınıyor ve kapatıyor bilgisayar kendini. Korktum telefondan yazıyorum mesajı. Ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim?
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
fanı sök tak yaparken termal macunu azaltmış olabilirsin veya soğtucu plakaları yerinden oynatmış olabilirsin. cihazı tekrar açıp bunların yerinde olup olmadığını kontrol et
 

M.Şamil CAN

Müdavim
Katılım
23 Ekim 2009
Mesajlar
5,841
Reaksiyon puanı
105
Puanları
63
Problemini kısa bir şekilde açıklmayı öğrenmelisin. Okumaya üşendim yeminle.
 

cseker

Öğrenci
Katılım
9 Ocak 2014
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
5-10 liraya laptop a uygun termal macun alıp tekrar sür eski macunları temizle kapatırkende dikkatli kapat ki eksik bir şey kalmasın.
 

ywzckr

Öğrenci
Katılım
21 Mart 2014
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Kısaca şöyle açıklayayım:
fan çalışmıyordu(10rpmle çalışıyordu) servis fana sprey sıktı 3000 rpme çıkıyordu ama tıkırtı yapıyodu sorun devam ederse 170 tl değişim istedi. Videodan bakarak heatsinki söktüm ve fanı temizledim yağladım, heatsinkte 3 macunlu yer vardı, biri gpu biri cpu diğeri ne bilmiyorum. İşlemcinin macunu çok az kalmıştı ortada delik var gibi bakır gözüyo işlemci bakıra değiyor gibiydi gpu nunkinde macunun üstüne benzer metal parlak bişey var, diğer macun bakırın üstünde değil alimünyuma benzer yerde ve yeni sürülmüş gibi oraya parmağım geldi hafif leke oldu gibi köşesi. Sonra taktım yerine fan 5000 rpmde bile çalışıyor ama şimdi ne uygulama açarsam açayım core 0 core 1 ve temp1 sıcaklığı(speed fanda) bir anda 40 tan 90 a fırlıyor bilgisayarı bırakınca 5 sn de 40 a geri iniyor. Eğer bikaç bişe açarsam 100 ün üstüne çıkınca kendini kapatıyor. Sorun nedir?
 

ywzckr

Öğrenci
Katılım
21 Mart 2014
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Teşekkürler arkadaşlar, macunu yeniledim problem çözüldü.
 
Üst