Evlatlık çocuk alırmısınız?

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandan beri aklımda olan bir konu var ve bunu sizlerle paylaşmak istiyorum ve sizlerinde bu konu hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum.Ben ilerde çocuk esirdeme yurdundan bir çocuk evlatlık edinmek istiyorum çünkü okadar çok ilgiye sevgiye muhtaç bebekler varki inanın onlara bir şekilde sahip çıkılması gerek diye düşünüyorum.Tabi bu benim şahsi düşüncem bide şöyle bir sorun var bu tek taraflı olmuyo eşlerin ikisininde bunu istemesi gerekiyor.Evet şimdi size soruyorum baylar ve bayanlar siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı günler arkadaşar;

Hellish arkadaşım,gerçekten düşünceniz için sizleri ayakta alkışlıyorum.

Ama ortada bir mahremlik söz konusu.
Eğer erkek bir çocuk alırsanız;büyüyünce size haram olur.
Kız çocuk alırsanız;eşinize haram olur.

Bunu nasıl çözeceksiniz?

Saygılar

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Bende bunu hep merak etmişimdir Mehmet dile getirdiğin için teşekkür ederm.

Not: Şimdiden uyarımı yapayım konuyu saptırıcı ve ortam gerici mesajlara kesinlikle izin vermeyeceğim.

?Handsome?

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bilmiyorum Ama İlerisi İçin İyi Şeyler Olmaya Bilir

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Mehmet arkadaşım konuyu çok güzel bir şekilde dile getirmiş...

Fakat ben şunu söylemek istiyorum, Sayısını bilmediğim bir sürü yetim çocuk var ailesi terk eden veya bir şekilde tüm ailesini kaybeden türlü türlü...

Neden bu çocuklara sahip çıkıp onlara güzel bir gelecek sunamayalım ki...!
Neden aile ortamının sıcaklığını sevgisini onlara da yaşatmayalım...!

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Mehmet dedi ki:

Bunu nasıl çözeceksiniz?

Saygılar
rica edrim mehmet arkadaşım aslında bunun böyle mahremlik bir konu olduğunu bilmiyodum peki ama ben onu daha küçücük bir bebekken alıcam ona karşı nasıl böle bişi düşünebiliriz yani böyle bişi ne kadar mantıklı anlamadım.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
*SiRiNe* dedi ki:
Mehmet arkadaşım konuyu çok güzel bir şekilde dile getirmiş...

Fakat ben şunu söylemek istiyorum, Sayısını bilmediğim bir sürü yetim çocuk var ailesi terk eden veya bir şekilde tüm ailesini kaybeden türlü türlü...

Neden bu çocuklara sahip çıkıp onlara güzel bir gelecek sunamayalım ki...!
Neden aile ortamının sıcaklığını sevgisini onlara da yaşatmayalım...!

Elbette onlara devletimiz elinden geldiği kadar sahip çıkmak zorunda.
Bunda hakikaten devletimizin mesuliyeti çok büyük.
Yerine getiriliyor mu diyeceksiniz?
O ayrı bir mesele.
Devletimiz elinden geldiği kadar onlara aile ortamını ve sıcaklığını yaşatmak zorunda .
Yaşatamıyorsa bize bundan dolayı bir sorumluluk binmez.Onun sorumluları o kurumun yöneticileri ve kurumun başındakilerdir.

Edit:Hellish arkadaşım.Sözümüz bebek haline değil.Büyüyünce (yani ergenlik çağına girince) mesele ortaya çıkıyor.

Saygılarımla

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
Mehmet dedi ki:

Bunu nasıl çözeceksiniz?

Saygılar

Bilgine ve düşüncene saygım sonsuz Mehmet Bey
Ancak büyünce size haram olur kız çocuksada eşinizie haram olur bu nasıl bir şeydir ??? Gerçek midir bu ??? Eğer öleyse benim amcam da erkek evlat edindiler ne yani yengeme haram mı olucak büyünce :S :S ??? ??? ??? Ben bunu anlamadığım için sizden bunu açıklamanızı istiyorum. Yanlışım varsa lütfen düzeltin...

Heliiscim ben bu yaşta (17) yaşımda bile evlatlık (ilerde) almayı kesinlikle istiyorum. Ve bu Allah kısmet ederse eşimle birlikle almayı şuan için (erken de olsa) kendi adıma düşünüyorum. Çünkü ordaki çocukları görmeye içim elvermedeği için bir türlü gidememişimdir ama hep duymuşumdur onlarım sevgiye ne kadar muhtaç olduklarını ve bu yüzden Allah kısmet ederse ilerde bir evlat edinmeyi isterim .. ama buna ilerde eşim ne der bilmiyorum ???

eozulu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
1- Evlat edindiğimiz çocuk kız olursa babalığa, erkek olursa analığa mahrem olacağı için beraber yalnız kalma ihtimaline göre caiz değildir. Bu konu süt emzirmekle çözülebilir. Annalık süet anne, babalık da süt baba olacağından dini açıdan da bir sakınca kalmaz.

2- Evlatlık alanlar, çocuğun esas anne ve babasının vereceği şefkat ve göstereceği merhameti gösteremeyebilirler. Bu açıdan çocuğun gerçek anne ve babasından mahrum bırakma sorumluluğu vardır. Bu da çocuk açısından önemli bir durumdur. Ancak kimsesiz çocuklar için bu sakınca olmayabilir.

3- Evlat edinen ailelerin kalacak mirasları bu çocuğun olacaktır. Halbuki, o miraslar akrabalara kalması gerekirdi. Bu da başkasının hakkının evlatlığa verilmesi demektir ki caiz değildir. Bu konuda bir çözüm olarak gerçek mirasçılarla helalleşilir ya da evlatlık mirastan kanunen mahrum bırakılarak çözüm aranabilir.

bir islam sitesinde buldum.Sadece sonuc bölümü bu. Bundan önce Peygamber efendimizinde evlatlık edindiğini okudum ama bukonu ile ilgili ayet inmeden önce.

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
evet canım ama melesef erkekler nedense bu konuya pek ılımlı bakmıyorlar ama ben çok isterim onu kendi öz evladım gibi sevmek yani nebileyim ayırt edemem yani ona karşı asla farklı düşünmem yani !!!

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Ya nasıl sorumlu hissetmiyeyim Mehmet yurtlarda olan olayları okuyup dinliyoruz biliyoruz ki çok sağlıklı koşullarda yetişmiyorlar....

Bunlara karşı kayıtsız kalmak ne kadar doğru ki...? Yardıma muhtaç olan herkese yardım eli uzatılmalı öyle değil mi....!

Ayrıca şunu da düşünüyorum evet devlete vergimizi ödüyoruz fakat yine de baktığımız da bazı şeylerin olması gerektiği gibi olamadığını görüyorum, devlet herşeyi tam olarak yerine getiremeye biliyor...
Bu da beni rahatsız ediyor. Bu durumda bize düşen görev yok mu...?

Amacım kimseyi sorgulamak değil sadece merakımdan soruyorum ve öğrenmek istiyorum...?

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
eozulu dedi ki:
3- Evlat edinen ailelerin kalacak mirasları bu çocuğun olacaktır. Halbuki, o miraslar akrabalara kalması gerekirdi. Bu da başkasının hakkının evlatlığa verilmesi demektir ki caiz değildir. Bu konuda bir çözüm olarak gerçek mirasçılarla helalleşilir ya da evlatlık mirastan kanunen mahrum bırakılarak çözüm aranabilir.

Bu bence doğru değil hatta saçma bence ;)

hellish dedi ki:
evet canım ama melesef erkekler nedense bu konuya pek ılımlı bakmıyorlar ama ben çok isterim onu kendi öz evladım gibi sevmek yani nebileyim ayırt edemem yani ona karşı asla farklı düşünmem yani !!!

Kesinlikle bu da neyden kaynaklanıyor erkekler bayanlar kadar duygusal değiller ve annelik bambaşka bir duygu kızlar anne olmadan bile daha inca varlıklar oldukları için bu duruma duygusal yaklaşıyorlar. Erkeklerde böle özelliklerden genelde olmadığı için ters açıdan farklı boyutlardan bakabiliyorlar o yüzdewn onlarıda anlamak gerektiğini düşünüyorum ;)

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
*SiRiNe* dedi ki:
Ya nasıl sorumlu hissetmiyeyim Mehmet yurtlarda olan olayları okuyup dinliyoruz biliyoruz ki çok sağlıklı koşullarda yetişmiyorlar....

Bunlara karşı kayıtsız kalmak ne kadar doğru ki...? Yardıma muhtaç olan herkese yardım eli uzatılmalı öyle değil mi....!

Ayrıca şunu da düşünüyorum evet devlete vergimizi ödüyoruz fakat yine de baktığımız da bazı şeylerin olması gerektiği gibi olamadığını görüyorum, devlet herşeyi tam olarak yerine getiremeye biliyor...
Bu da beni rahatsız ediyor. Bu durumda bize düşen görev yok mu...?

Amacım kimseyi sorgulamak değil sadece merakımdan soruyorum ve öğrenmek istiyorum...?

Değerli arkadaşım.
Sizin söylediğinizin hepsine katılıyorum.
Elbette dinimiz yardımlaşmayı ve yardıma muhtaç olanlara yardım emretmeyi emrediyor.
Bu konuda yetimin,öksüzün başını okşamayı bile çok büyük bir ibadet sayıyor.

Ama şunu bilmenizi istirham ediyorum.
Belki inanır belki inanmazsınız.

Televizyonlara çıkan 3-5 haberlere göre karar vermemenizi istirham edeceğim.

Çünkü benim bulunduğum yerde bir yetimhanede çalışan bir kimseyle tanıştık.
Şartları o kadar mükemmel ki;(Hiçbir yerde yemin etmemişim,bunda ediyorum)Çok kısa bir zaman önce bürokrasiyi kullanarak çocuklarını yetimhaneye sokmaya çalışan insanların olduğunu o arkadaş bana söylemişti.İnanamadım.

Neden diye sordum?

Çünkü onlara devlet bizzat kendisi iş veriyor.İşsiz kalma gibi bir durum söz konusu değil.Dersleriyle okuluyla bizzat ilgileniliyor.
Dayak mı?Asla öyle birşey yok diyordu.

Ama son zamanlarda 3-5 adi insanın yaptıkları maalesef tüm yurdlarda aynısı yapılıyor anlamına geliyor.

Ben devletimizin elinden geldiği kadar onları koruma ve himaye etmeye çalıştığına inanıyorum.
Bunda müsterih olunuz.

Eğer yardım nasıl yaparım diyorsanız,etrafınızda mutlaka annesi veya babası vefat etmiş,evlerinde fakr-ı zaruret halinde yaşayan insanlar mevcuttur.
Siz onlara yardımcı olabilirsiniz.
Gerçekten onların,yurdlarda kalanlara nazaran daha fazla yardıma ihtiyaçları olabilir.

Ama işin fıkhi yönü ise;ergenlik çağına girince size veya eşinize haram oluyor.
Süt annesi olursanız o başka bir mesele.

Saygılarımla

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
Mehmet dedi ki:
Be5tE dedi ki:
Mehmet dedi ki:
*SiRiNe* dedi ki:
Ama işin fıkhi yönü ise;ergenlik çağına girince size veya eşinize haram oluyor.
Süt annesi olursanız o başka bir mesele.

Bu nerde yazıyor ??? Kur'an-ı Kerim de mi ???

http://www.ahmet-bulut.com/site/omernasuhi/index.html

Teşekkür ederim ama ben ''Haram'' olacağına inanmıyorum. Bir can evlat ediniyoruz ve ilerde o bize haram oluyor bence saçma :S
Ben ilerde inş evlat da edinicem o çocuk bana haram olacaksa da olsun ben onu o yurttan kurturdım mı o bana yeter ;) İnşallah böle hayırlı bir işi yapmamı Allah bana nasip eder hellisscim :)

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Burada , süt anneliği harici, evlat edinme hakkında ayet ile sabit çeşitli uyarılarda bulunulmuş. Bence iyilik yapiyim derken dikkatli olmak en iyisi.(sözüm inananlar için)
Her anlayamadığımız veya inanamadığımız konuyu 'saçma!' diyerek kestirip atmamayı bi öğrenebilsek.

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Sevgili hellish, eminim tertemiz bi' niyetle böyle bi' şeyin uğraşını veriyorsun ama forumlara konu açmak yerine profesyonel destek almalısın. Bu oldukça ciddi bi' mesele.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
@Be5tE'ya atfen;

İnanıp inanmamanız tamamen size kalmış.
Kimse size karışamaz.
Siz aranızda hiçbir kan bağı olmayan bir kimseyi evlat ediniyorsunuz.
Bunun neresi saçma.
Eğer helal olur dense idi o zaman saçma olurdu.

Yukarıdaki 12 nolu yazımda yurdlarla ilgili ufak bir açıklama yapmıştım

Eğer amacınız Allah rızası ise;Cenab-ı hak böyle birşeye müsade etmiyor.
Eğer yardım yapacağım diyorsanız yine 12 nolu mesajımda ufak bir açıklama yapmıştım.

Saygılarımla

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Jerusalem dedi ki:
Sevgili hellish, eminim tertemiz bi' niyetle böyle bi' şeyin uğraşını veriyorsun ama forumlara konu açmak yerine profesyonel destek almalısın. Bu oldukça ciddi bi' mesele.
profesyonel destek derken neyi kastetdin anlamadım açıklarmısın?

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
Mehmet dedi ki:
@Be5tE'ya atfen;

İnanıp inanmamanız tamamen size kalmış.
Kimse size karışamaz.
Siz aranızda hiçbir kan bağı olmayan bir kimseyi evlat ediniyorsunuz.
Bunun neresi saçma.
Eğer helal olur dense idi o zaman saçma olurdu.

Yukarıdaki 12 nolu yazımda yurdlarla ilgili ufak bir açıklama yapmıştım

Eğer amacınız Allah rızası ise;Cenab-ı hak böyle birşeye müsade etmiyor.
Eğer yardım yapacağım diyorsanız yine 12 nolu mesajımda ufak bir açıklama yapmıştım.

Saygılarımla

Ben evlat edinmek saçama demedim helal densin de demedim ama direk sonradan helal gelmesi benim düşüncelerime yanlış geldiğini söyledim.
Bütün yazdıklarınızı tek tek okudum emin olabilirsiniz.Ancak o yurtta öle olabilir çok güzel keşke hepsinde öyle oalbilse bende biliyorum görüyorum (haberlerde de ) oldukça kötü ...

ordaki bütün çocukların yardıma sevgiye ilgiye ihtiyacının olması... Ve oralara bildiğimiz gibi genellikle çocuklarına bakamayıp yada o çocuğu terk eden annelerin (hemen hemen ikiside aynı şeye denk geliyor) oraya bırakıp gitmesi sonucu bizim onlara yardım etmemiz gerektiğini ... onların bizimle ilgili kan bağlarının olup olmaması önemli olmamalı diye düşünüyorum .. Teşekkürler...

Ve helliscim öncelikle oraları biraz git gör derim ben ablacım ;) ayrıca bildiğim kadarıyla bir çocuğun var bu durum ona olumsuz yönde olabilir.. yada ileride onun (evlat edineceğin çocuğun) öğrenmesine neden olabilir. Bence çok zor bir olay helede bir çocuğun varsa ...

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
elbette çok zor bir olay bu bestecim ama buna zten karar vermedim emin ol böyle bir şeye karar verdiğim zaman herşeyi en iyi şekilde düşünüp ve ona göre hareket edeceğimden emin olun arkadaşlar yorumlarınız için tekrar tekrar tşk ^^

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
hellish dedi ki:
Jerusalem dedi ki:
Bilirsin, psikolojik destek, kafandaki soru işaretlerini gidermek adına.

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Jerusalem dedi ki:
hellish dedi ki:
Jerusalem dedi ki:
Bence istersen sen al çünkü senin ihtiyacın var gibi görünüyo ^^

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Arkadaşlar konu dağılıyo bence siz birbirinizi yanlış anlıyorsunuz.

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
hellish dedi ki:
Jerusalem dedi ki:
hellish dedi ki:
Jerusalem dedi ki:
Bence istersen sen al çünkü senin ihtiyacın var gibi görünüyo ^^

helliscim psikolojik destek kötü birşey değil ayrıca sen bence yanlış anladın canım ;) bende katılıyorum o arkadaşa kesinlikle bir destek alınmalı böle birşey söz konusu olduğunda ...
örneğin ilk önce sizin yaşamınız için
sonra çocuğunuz için
ve evlatlık edineceğiniz çocuğun ilerki dönemlerinde oluşabilecek herhangi bir sorunu önlemek için ;) yanlış anlama canım :)

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
tamam arkadaşlar ya gerçekten çok sıkıldım bu konudan açtığıma açacağım apişman oldum