Etliekmek !!

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,956
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Tarifini yazıcam şimdi ama bu iş Konya'ya gelmeden olmaz. :D :D Olsa da yesek :drool::drool:

Etli Ekmek - Malzemeler - İçindekiler
5 su bardağı un
2.5 su bardağı su
Tuz

İç Malzemesi:
Yarım kg. kıyma
2 adet soğan
1 çorba kaşığı margarin
Karabiber
Tuz

Etli Ekmek - Pişirme Talimatları - Hazırlanışı - Yapılışı - Nasıl Yapılır ?
Derin bir kapta unu, tuzu ve suyu koyup yoğurarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Yumruk büyüklüğünde 20 küçük parça koparın. Her parçayı tek tek açın. İnce ince kıydığımız soğanı ve kıymayı kavurun. Tuz ve karabiberinide ekleyin. hazırladığımız içi açtığımız hamurlara eşit şekilde dağıtın. İç malzemesini koyduktan sonra yarım ay şeklinde kapatıp tavada iki tarafınıda kızartın.Tüm hamur ve iç malzemesi bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

28696_117424424944893_110808965606439_197571_2989251_n.jpg


etliekmek.jpg


1229116113pic_0106.jpg


etliekmek.jpg
 

Mirack1907

Dekan
Emektar
Katılım
3 Mayıs 2007
Mesajlar
5,371
Reaksiyon puanı
57
Puanları
48
Yaş
36
Cuma cuma ne gider yahu :) Sanayide işim var bugün kesin yerim :D
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,956
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Hocam cumadan sonra yenecek en güzel yemek :D

Kapı Camii'nden çıkıp hemen oturmalı bi yere. 1,5 etliekmek 2 ayranla mideye bayram yaptırmalı, tam da müslümanın bayram gününde :)
 

yumluanarsist

Rektör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Konuyu kim hazırladıysa ruhuna bir güzel sövdüm. :D

Ben bunu nereden bulurum? :( Pideye benziyor bu ama çok güzel. Bir ucundan bir başlasam, off... Canım çekti ya!
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,956
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Konuyu ben hazırladım. Ruha sövülmez, rahmet okunur.

Canın çektiyse atla gel Konya'ya ısmarlayım
 

Mirack1907

Dekan
Emektar
Katılım
3 Mayıs 2007
Mesajlar
5,371
Reaksiyon puanı
57
Puanları
48
Yaş
36
Konya'ya gelirseniz haber verinde ısmarlayalım o günden sonraki hergün dua okursunuz bi güzelde söversiniz başka yerde bulamadığınız için :D
 

bohongtw

Doçent
Katılım
5 Haziran 2009
Mesajlar
829
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
geliyorum konya , geliyorum etli ekmek , savunun ulen 5-6 tane cakacam yanin da tursu ile
 

yumluanarsist

Rektör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Konuyu ben hazırladım. Ruha sövülmez, rahmet okunur.

Canın çektiyse atla gel Konya'ya ısmarlayım

Valla kalkıp gelebilirim. Sabah sabah hiç iyi olmadı bu konu. :D Yedirirsen rahmet de okurum ruhuna ama dışarıda bulamazsam kötü olur. :D

Konya'dan başka bir yerde yapılmıyor mu bu?
 

guman

Asistan
Katılım
20 Haziran 2008
Mesajlar
192
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
fırınlarda kıymalı pide diye yapıyolar ama konya etli etmeğin tadını tutmaz . kıymalı pideyle idare edecez artık bugün.:)
 

Mirack1907

Dekan
Emektar
Katılım
3 Mayıs 2007
Mesajlar
5,371
Reaksiyon puanı
57
Puanları
48
Yaş
36
Valla kalkıp gelebilirim. Sabah sabah hiç iyi olmadı bu konu. :D Yedirirsen rahmet de okurum ruhuna ama dışarıda bulamazsam kötü olur. :D

Konya'dan başka bir yerde yapılmıyor mu bu?

Yapılan yerler var tabii de hiç birisi burdaki lezzete ortak olamıyorlar.
 

yumluanarsist

Rektör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Ben geçen yıl Konya'ya gezi ile gelmiştim. Et fiyatları çok ucuzdu. Adamlar şaşkınlığımızı görünce şaşırmışlardı. :) Ve mükemmel bir yerde yemek yemiştim, adını hatırlamıyorum ama yöresel etli bir yemekti. Ben çok etobur bir insanım ve kesinlikle Konya'da yaşayacağım. :D

Ama sütlü tatlı satan bir yer bile bulamamıştık. :(
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,956
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Valla kalkıp gelebilirim. Sabah sabah hiç iyi olmadı bu konu. :D Yedirirsen rahmet de okurum ruhuna ama dışarıda bulamazsam kötü olur. :D

Konya'dan başka bir yerde yapılmıyor mu bu?

Ustaları Konya'da bunu ama Ankara ve İstanbul'a transfer olmuş ustalar da var. Bulabilirsen sen ala :)
 

0ReiS0

Dekan
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
Yanlış Var Burda Etli Ekmek bu Değil buna kıymalı pide derler etli ekmek mardin Yörtesine ait bir Yemektir.

ETLİ EKMEK

MALZEMELER (6 -8 kişilik)
etliekmek.jpg


  • 1 kg kıyma
  • 4 dinlenmiş ekmek hamuru
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • kırmızı pul biber
  • karabiber
  • tuz




Gene Söylüyorum Etli Ekmek Mardin Yöresine Aittir Ve bu Şekilde Yapılır Arkadaşın Paylaştığı Kıymalı Pidedir.



sembusek.jpg


ETLİ EKMEK

etli-ekmek.jpg
Sembusek
Yöreye özgü saç böreği. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanozda katılmaktadır.
icli-kofte.jpg

İçli Köfte
4 Kişilik
Hazırlama süresi: 2 saat 15 dakika
Pişme süresi: 40 dakika
İÇ MALZEMESİ
250 gr kıyma
2 soğan
2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı reyhan
2 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
KÖFTE MALZEMESİ
2 su bardağı bulgur
2 su bardağı kaynar su
1 su bardağı dövülmüş bulgur
İÇİN HAZIRLANIŞI
Soğanları rendeleyerek altın rengi olana kadar tereyağında kavurun. İçine kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Kıyma kavrulduktan sonra, diğer iç malzemelerini de ilave edip, 10 dakika daha ateşte çevirin.
Daha sonra buzdolabında soğumaya bırakın.
KÖFTENİN HAZIRLANIŞI
Köftenizi hazırlamak için kaynar suyun içinde bulgurları iki saat bırakın. Bulgurlar kabarmaya başlayınca, sakızlaşıncaya kadar yoğurun.
Bulgurdan elde ettiğiniz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.
Minik parçaların ortasını başparmağınızla çukurlaştırıp içine harcı ilave edin. Sonra köfteleri tekrar yuvarlak hale getirin.
Derin bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurun.
Su kaynadıktan sonra hazırladığınız köfteleri kaynar suda haşlayın.
Haşlanıp su yüzeyine çıkan köfteleri kevgir yardımıyla süzerek alın. Sıcak servis yapın.
iskembe-dolmasi.jpg

İşkembe dolması
Bu yemeğin de hazırlanışı mumbar dolması gibidir farklı olarak, temizlenen işkembe kare parçalar halinde kesilir. Daha sonra bu parçalar kese şeklinde dikilir. İçi hazırlanan içle doldurulduktan sonra açık olan tarafta dikilir ve pişirildikten sonra sıcak olarak servise sunulur.
kaburga-dolmasi.jpg
Kaburga Dolması
4 Kişilik
Hazırlama süresi: 1 saat
Pişme süresi: 2 saat 50 dakika
İÇPİLAV MALZEMESİ
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
1 çay bardağı rendelenmiş badem
2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı karareyhan
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
karabiber
tuz
KABURGA MALZEMESİ
1.5 kg kaburga eti (ön koldan)
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı su
İÇPİLAVIN HAZIRLANIŞI
İçpilavı yapmak için pirinç ile bademi tereyağında kavurun.
Kavrulmuş pirinç-badem karışımının yarısını bir kenara ayırın. Diğer yarısına suyu ilave ederek haşlayın. Haşlanan pilavı yelpaze yardımı ile soğutun.
Pilavın üzerine pul biber, karabiber, maydanoz, karareyhan ve kenara ayırdığınız pirinç-badem karışımını ekleyin, iyice karıştırın. Böylelikle iç pilavınız hazır olacaktır.
KABURGANIN HAZIRLANIŞI
Kaburganın içine pilavı doldurup iğne iplikle dikin.
Bir tencerenin içine kaburga malzemelerini ilave ederek iki saat haşlayıp sudan çıkarın. Daha sonra orta ısıdaki fırında 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
DİKKAT!
Kaburgayı doldururken içinde boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Eğer içinde boşluk olmazsa, kaburga patlayabilir.
bumbar-dolmasi.jpg
Bumbar Dolması

4 Kişilik
Hazırlama Süresi: 1 saat
Pişme süresi: 2 saat 50 dakika
İÇ MALZEMESİ
1 kg bumbar (Koyun İnce barsağı)
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
karabiber
tuz
TERBİYE MALZEMESİ
1 yemek kaşığı tuz
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı nane
HAZIRLANIŞI
Bir kapta pirinç, nane, biber salçası, pulbiber, karabiber ve tuzu karıştırın.
Ayrı bir kapta bumbarları tuzlu suda ters yüz ederek iyice temizleyin.Temizlediğiniz bumbarların içine hazırladığınız harcı doldurun. Bumbarların dış yüzeyini bir kez daha tuzlu suyla yıkayın. Terbiye malzemelerinin hepsini bir tencerede karıştırın.Tencerenin içine bumbarları yerleştirin, bir saat pişirin. Sıcak servis yapın.
dolma.jpg
DOLMA
MALZEME
1 - 1 kg Patlıcan
2 - Yarım Kğ Dolmalık Biber
3 - 1 kg Yağlı Kuzu Eti
4 - 1 Su Bardağı Prinç
5 - 4 Tane Orta Boy Domates
6 - 1 Tane Orta Boy Soğan
7 - 3 Tane Biber
8 - 1 Deste Maydanoz
9 - 1 çay kaşığı karabiber
10 - İsteğe göre Kırmızı Biber
11 - 1 kaşık Biber ve Domatas Salçası Karışımı Salça
12 - tuz
13 - Sumak
14 - 1 kaşık Tereyağı veya Mergarin
YAPILIŞI
Midyat mahalli yemekleri içerisinde önemli bir yer tutan Dolma Yemeğini Yapmadan Önce Geniş bir kaba 1 avuç sumak konarak üzerine iki su bardağı su ilave edilip beklemeye bırakılır. Patlıcanlar oyulur. Biberler Ayıklanarak Hazırlanır.
DOLMA HARCININ HAZIRLANMASI
Dolmanın içine konacak oalan yağlı kuzu eti elde ince ince doğranarak küçük bir leğenin içine bırakılır. Domates Biber Soğan Maydanos İnce İce Kıyılarak etin üzerine ilave edilir. Harcın içine katılacak olan Prinç yıkanarak harca ilave edilir. 1 kaşık salça, tuz, karabiber ,Tereyağı ,kırmızı biber harca katılarak hep beraber karıştırılır. Sumak suyu ilave edilir Hazırlanmış biber ve patlıcan ve sarma yapraklarına doldurularak tencereye dizilir. İki Su bardağı Kaynamış su ilave edilir ve üzerine Biraz Tuz İlave Edilir Kısık Ateşte 25 dk pişirilir. AFİYET OLSUN
babagannuc.jpg
BABAĞANNUÇ
İstenen miktarda patlıcan közde veya ocakta ısıtılır. İyice piştiğinden emin olunduğunda kabukları soyulur. Bir çatal yada kör bir bıçıkla iyice ezilir. (Sakın blendırda yapmayın ya da annenizi bu konuda ikna edin. Çünkü tadından çok şey kaybediyor). Meze olarak sunulmak istenirse, rengini biraz değiştirecek kadar yoğurt ve az miktarda zeytinyağıyla karıştırılır. Yemek olarak sunulacaksa yumurta ile terbiye edilir. Yada başka bir tavada pişirilen kıyma patlıcanlara ilave edilir. İsteğe bağlı olarak sarmısakta konabilir.
Abuganuç olarak bilinen yemekte ise gene patlıcanlar közde iyice pişirilir. Fakat bu kez yanına biber ve dometesde konur. Hepsinin kabukları soyulduktan sonra ezilir ve karıştırılır. Başka bi tavada pişirilen kıyma yemeğin üzerine ilave edilir. İsteğe bağlı olarakta sarmısak konabilir.
Yöre mutfağını birkaç yemek tarifiyle sınırlandırmak büyük bir haksızlıktır. Sizlere şimdilik Midyat’ta mutfaklarda pişirilen ve ülkemizin bir çok yerinde pişirilen ve bilinen bir kaç yemeği sunmakla yetindim. İleride umarım sizlere daha fazla tarif sunma imkanına kavuşurum...
 

muko

Profesör
Katılım
19 Ağustos 2008
Mesajlar
1,448
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
3 sene önce konyaya gitmiştim en son. Orda yemiştim. Hatırladığım kadarıyla güzeldi. :)
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,956
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
b-354756-k%C4%B1ymal%C4%B1_pide.jpg


Budur hocam kıymali pide. Etliekmek Konya'ya özgü bir yemektir. Hatta Konyalılar'a "Etliekmek Kafalı" da denir. :D :D
 

mucahid

Doçent
Katılım
11 Mart 2009
Mesajlar
673
Reaksiyon puanı
12
Puanları
0
yav koymayın böle fotoları içimiz geçiyor:D
 

0ReiS0

Dekan
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
b-354756-k%C4%B1ymal%C4%B1_pide.jpg


Budur hocam kıymali pide. Etliekmek Konya'ya özgü bir yemektir. Hatta Konyalılar'a "Etliekmek Kafalı" da denir. :D :D

Üstteki resimlerden ne farkı var anlamadım neyse diyelim etli ekmek olsun bunu herkes yapıyor burda benım etrafımda olan bütün lokantalar senın dediğini yapıyorlar ama benim paylaştığım etli ekmeği yapa bilen varmı acaba :)
 

LaWa

Profesör
Katılım
22 Şubat 2009
Mesajlar
3,119
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
Etli ekmek gerçekten çok güzel,Konya'da da yemek farklı tabi.
Özellikle orda güzel yapan yerlere gitmekte fayda var.
Zaten oralar dolup taşıyor.
Bir de haliyle kıymalı pideye benziyor ama aralarında baya bir fark var.
 

byharby

Profesör
Katılım
31 Ağustos 2009
Mesajlar
1,365
Reaksiyon puanı
21
Puanları
38
Etliekmek-Mevlana bi değişiği daha vardı.Adamlar bir malzeme ekliyor başka isim alıyor bir malzeme çıkartıyor farklı bir isim alıyor falan. Hepsi aynı....
 

bohongtw

Doçent
Katılım
5 Haziran 2009
Mesajlar
829
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
koyun fotolari koyun , ekramni kemirmeye baslayacam , vejeteryan takilmaktan meeleyemey moolemeye baslyacam zati , et istiyom ulen eeet
 
Üst