Eski Pardus ve Yeni Pardus

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Castaft
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Castaft

Doçent
Reaksiyon puanı
899
Bu konunun oldukça bayatladığını düşünüyorum.

Geriye dönüş yoksa önümüze bakacağız. Sabaha kadar konuşsak bu konuda ne değişecek ?
Aslında merak ettiğim tam olarak farkları. Mesela Debian tabanına geçmesi uygulama desteği açısından daha iyi ise neden yanlış yapmış olunuyor veya Pardus'un kendine ait özgünlüğü yoksa neden diğer Linux dağıtımları yerine Pardus kullanmalıyız? Bu iki sorunun cevabını merak ediyordum aslında.

46imt

Asistan
Reaksiyon puanı
577
Aslında merak ettiğim tam olarak farkları. Mesela Debian tabanına geçmesi uygulama desteği açısından daha iyi ise neden yanlış yapmış olunuyor veya Pardus'un kendine ait özgünlüğü yoksa neden diğer Linux dağıtımları yerine Pardus kullanmalıyız? Bu iki sorunun cevabını merak ediyordum aslında.
Dostum bak Pardus APT kullanıyor Pisi Linux ise pisiyi kullanıyor daha çok uygulama geliştiriciler uygulamaları Deb ve RPM olarak paketledikleri için o tarafta uygulama desteği daha çok oluyor ancak herhangi dağıtım için paketlenen paketler tüm Linux dağıtımlarında çalışır.
Debian tabanlı olarak yapılması yeni Pardus için maliyetleri azalmıştır aslında bu yüzden Debian kullanılıyor pisi tarafında Linux çekirdeği hariç herşeyi senin geliştirmen gerek bunlar büyük maliyet gerektirir ayrıca proje 2013 yılında cumhurbaşkanın emri ile ABD ambargosuna karşı yedek olarak geliştiriliyor Pardus hakkında kötü bir yazı yazmam ancak bence pisiye bir şekilde sahip çıkılmalıydı bence bu bizim Pisi, snap veya flatpak benzeri bir şey olabilirdi. O zaman herkes saygı duyardı ayrıca openSUSE rpm tarafında bağımsız taban ise Pardusda apt tarafında bağımsız taban olabilirdi.

Son düzenleme:

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
rise a katılıyorum tartışmanın bi yararı yok ama yazık ettiler pardusa insanın içi sızlıyor.
Aynı duyguları Turquaz Linux sonlandığında da Gelecek Linux sonlandığında da yaşamıştık.
Nedense ülke olarak yapılan çalışmalara sahip çıkamıyoruz maalesef.

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448
Sürücüleri kurdunuz mu?
Hepsini yükledik hatta windows sürücülerini de bir tane yazılım vardı aklıma gelmedi şimdi onunla da denedik ama olmadı. Üstelik en son sürümde değil LTS olan bir alt sürümde de olmuyor. Pisi'ye bi bakıyım dedim ben de Pardusun ilk yılları aklıma geldi :)

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Hepsini yükledik hatta windows sürücülerini de bir tane yazılım vardı aklıma gelmedi şimdi onunla da denedik ama olmadı. Üstelik en son sürümde değil LTS olan bir alt sürümde de olmuyor. Pisi'ye bi bakıyım dedim ben de Pardusun ilk yılları aklıma geldi :)
sürücü değil de 3rd party firmware dosyaları gpl lisanslı olmadığından debian repolarında standart yüklenmiyor, ayrıca kurmak gerekiyor. wifi'yi aktifleştirmek için firmware-iwlwifi gibi paketleri kurmak gerekiyor, ondan sonra wifi aktifleşir.