• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Eski konuşmaları nasıl getiririm?

Latiroz Kaipa

Profesör
Arkadaşlar 2 nisanda ve 1 saat önce biri ile konuştum bunlatı nasıl dinletim?

Konuşurken kaydetmen gerekirdi sanırım yoksa geri gelmez muhtemelen.

Konuşurken kayıt almak bir suçtur, hakim karşısında kanıt olarak kullanılamayacağı gibi kullanılma durumunda sizi haklıyken haksız yapar kişisel hakların ihlalinden.

Konuşurken kayıt almak bir suçtur, hakim karşısında kanıt olarak kullanılamayacağı gibi kullanılma durumunda sizi haklıyken haksız yapar kişisel hakların ihlalinden.
Gerçekten mi? Bilmiyodum bunu öğrenmiş olduk zaten hiç yapmamıştım ama öyle bir özellik var sanrıım telefonlarda

Savcılığa bağlı öyle şeyler. Operatör kayıt ediyor sanırım bir zamana kadar konuşmaları, adli bir durumda savcılık erişim sağlayabiliyor ancak.

Telefona uygulama indir ama bundan sonraki konuşmaları dinleyebilirsin

Gerçekten mi? Bilmiyodum bunu öğrenmiş olduk zaten hiç yapmamıştım ama öyle bir özellik var sanrıım telefonlarda
Hayır artık yok. Hatta Android'in son sürümünde ek uygulamalarla bile zar zor kayıt alınıyor. Habersiz ses kayıt almak suç olduğu için bu tarz uygulamaların çoğu kaldırıldı.

Konuşmayı karşı tarafın izni olmadan kaydetmek özel hayatın gizliğine giriyor ve mahkeme bunu delil olarak kabul etmiyor. Ancak ortada bir suç varsa o zaman kaydedilebilir. Yoksa o kadar milleti ve olayları telefonla kaydedip suç duyurusunda bulunan var. Yoksa savcılık onları delil olarak kabul etmezdi.
Sanırım aradaki ince nokta, suç işlendiğinin anlaşılması ile suçu başka türlü ispat etmenin mümkün olmadığı durumlarda kayıt edilmesi.

Dinleme kararını mahkeme veriyor.

Ayrıca böyle devasa bir büyük veriyi (big data) yani herkesin geçmiş tüm ses kayıtlarını operatörlerin saklayabilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.

Tam bir bilgim yok konuyla ilgili ama bariz dolandırılma durumlarında bile elimizde kayıt olsa da fayda etmiyor mu yani?

Ben yıllardır ACR kullanırım. Çok kaliteli ve sorunsuz çalışır. Sadece and 9 ile 3.parti programların arayan numaraları görmesi engellendiği için yapılan kayıtlarda arayan tel numarası görünmüyor.
O yüzden ben uygulamayı güncellemedim.
637f5f64dd375d91696094f4602b7c19.jpg

Bunun sınırları çok net belli değil. Aksine Yargıtay onaylı çok karar var.
Özetle denilen, bir suçun tespitine yönelik başka bir yöntem yoksa ve acil durumlarda kişi kendi görüşmesini kaydedebilir. Zaten kanun maddesi "..kişilerin aleni olmayan.." kaydeden, yayınlayan diyor. Burada taraf ve suçtan etkilenen zaten ben olduğum ve mah.kararı çıkartacak zaman olmadığı için delil kabul edilir.
Konuşma sırasında hop.açılıp 2 kişiye dinletilirse ve onlar da mahkemede şahitlik yaparsa bu tespit de yeterlidir.

Özetle denilen, bir suçun tespitine yönelik başka bir yöntem yoksa ve acil durumlarda kişi kendi görüşmesini kaydedebilir. Zaten kanun maddesi "..kişilerin aleni olmayan.." kaydeden, yayınlayan diyor. Burada taraf ve suçtan etkilenen zaten ben olduğum ve mah.kararı çıkartacak zaman olmadığı için delil kabul edilir.
Konuşma sırasında hop.açılıp 2 kişiye dinletilirse ve onlar da mahkemede şahitlik yaparsa bu tespit de yeterlidir.