EP45T-UD3R anakartı AHCI Mod'da açamıyorum!

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Arkadaşlar iyi günler. MAC OS X Yosemite kurmaya çalıştığım şu sıralar sistemimde ki başka bir sorunu fark ettim. Bilindiği üzere Yosemite kurulumu için IDE yaması yapılmadığı taktirde, AHCI'nin aktif edilmesi gerek. Bende yıllardır WD1001FALS 1TB Sata 3.0 diskimi, Sata 2.0 anakartımda IDE modda kullandığım için bu vesile ile AHCI'ya alayım dedim ancak bu işlem sonucunda masaüstüne hiç ulaşamadım ve mavi ekran hatası aldım.

Integrated Peripherals ayarları bu şekilde; ("SATA Port0-3 Native Mode" ayarlını enable'de disable'de yaptım yemedi. Ardından "Onboard SATA/IDE Ctrl Mode" u AHCI'ye aldım gene olmadı. Son olarak "Onboard SATA/IDE Device"yi Disapled yaptım gene fayda etmedi.)

BRWOVL.jpg
ZAj5r3.jpg

Diğer BIOS ayarları da bu şekilde;

oYqdLX.jpg
l0PQoQ.jpg
Vg8QZB.jpg

Aklıma anakartımın AHCI driverını indirip yüklemek geldi ve indirdim ancak oda hata vererek yüklenmedi;

vQAa0A.jpg
n59bvN.jpg

Acaba sorun nedir? Zira Yosemite'nin IDE yaması ile de kurulabildiği belirtilmiş ancak benim diskim sata üzerinden bağlıyken IDE modda kurmak hiç mantıklı gelmedi. Yani sorun sistemimin AHCI mod da çalışmaması. Zira diskimi, Windows 8.1 kullanırken de AHCI mod da çalıştırmak istiyorum. Bu sorunun nedeni sizce ne olabilir?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
O bios ile mac osx kurmayı unutun kuramazsınız

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
O bios ile mac osx kurmayı unutun kuramazsınız

Dostum cevap için teşekkürler lakin burada konu MAC OS X kurmak değil, sistemi AHCI modda çalıştıramamak. Zira hadi Yosemite'yi kuramıyorum diyelim, peki sistemimi Windows 8.1'de neden AHCI modda başlatamıyorum? Bu sorunu aşar aşmaz MAC OS X Yosemite kurulumuna geçeceğim ve ancak yüklenip yüklenmeyeceğini o zaman anlayabilirim zira benim 775pin sistemin türevlerine herkes sorunsuzca Yosemite kurulumu gerçekleştirmiş ve kullanıyor. Kaldı ki Hackintosh'da zaten bu yüzden çıkartıldı. Yani bende neden olmasın? Olmaz ise bile en azından Windows 8.1'i bundan sonra AHCI modda kullanmış olurum.

Yosemite RAW imajına, IDE yamasını entegre edip de deneyebilirdim ama disk için daha verimli olan NCQ modunu aktif etmek için AHCI modda Yosemite'yi yüklemek varken bunun ile uğraşmanın gereksiz olacağını düşündüm lakin eğer AHCI modu hiç bir şekilde aktif edemezsem ancak öyle bu yöntemi deneyerek IDE modda yüklemeye çalışırım.

Bu sisteme Yosemite kurulumu gerçekleştirebileceğim teyidini, Yosemite kullanan arkadaşlardan yaptım. Çünkü onlar da hemen hemen aynı klasman sistemler ile Yosemite kullanıyor;

Intel Core 2 Quad Q9550 (OC 3.7Ghz)
Gigabyte GA-EP45T-UD3R
Corsair Vengeance 8GB (4x2GB) (OC 1.75Ghz)
Gigabyte Geforce GTX 460

O yüzden öncelikle şu AHCI modunu çalıştırmam lazım. Bu konuda bir önerin var mı?

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
native mod disable...hddyi başka bir çıkışa takın ve son DÜŞÜK SIĞALI bir hdd ile deneyin(160-320-500 gibi)

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
native mod disable...hddyi başka bir çıkışa takın ve son DÜŞÜK SIĞALI bir hdd ile deneyin(160-320-500 gibi)

Yok hocam sata portu değiştirerek Native Mod'u disable yaptım lakin gene fayda etmedi. Ayrıca sistemde Windows Server 2012'nin yüklü olduğu 2.5" bir HDD daha vardı ve AHCI modu aktif edip ondan sistemi açmayı çalıştım oda aynı hatayı verdi.

99l8XQ.jpg

Bir arkadaş verdiği AHCI driverlarını, HDD'ye yahut USB'ye atarak yüklememi söylemiş ama bunu tam anlamadığım içn bu dosyaları içeren "f6flpy-x64" klasörünü ISO'ya dönüştürüp CD'ye yazdım ve herhalde sistemi bu CD'den başlatarak AHCI'yı yükleyeceğim dedim lakin CD içindeki dosyalar görünmedi.

ayRJPO.jpg

Regedit kayıtları üzerinden de AHCI yı aktif etmeye çalıştım ama oda olmadı. Acaba anakartımda mı sorun var yoksa Windows 8.1'i yüklerken AHCI modu falan aktif etmem mi gerekiyordu ki öyleyse bile nasıl edecektim?

Bir bilgin varsa paylaş lütfen. Diğer arkadaşlarında yardımlarını bekliyorum. Zira Yosemite hayalim kursağımda kaldı. Sistemi, Linux yükledikten sonra onun üzerinden AHCI modda başlatmaya çalışacağım eğer onda başlar ise demek ki Windows 8.1'de denildiği gibi kurulum yaparken AHCI'yı aktif etmek gerekir. De, ben şimdi sırf bunun için koca sisteme format atamam zira çok program yüklü ve hepsini kurup tekrar ayar çekmek 3 günümü alır. Lakin Linux'da da AHCI'den başlamaz ise...

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
nat.modda kurulmuş sistemi ahci mod yaparsanız format atmak zorunda kalabilirsiz..formata başlarken ahci mod yapıp formatlamak gerekiyor..siz sistemin yedeğini alın her ihtimale karşı....
w8.1 deyil diğer sistemlerdede kurulumdan önce "ahci"yi aktif etmek gerekiyor...nat.de kurulumdan sonra ahci yapmayı unutun bence...(yazdığım sistem ahci-64-w8.1..diğer makinelerdede durum aynı..w7 ve w10 kurulumda ahci mod)..

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
nat.modda kurulmuş sistemi ahci mod yaparsanız format atmak zorunda kalabilirsiz..formata başlarken ahci mod yapıp formatlamak gerekiyor..siz sistemin yedeğini alın her ihtimale karşı....
w8.1 deyil diğer sistemlerdede kurulumdan önce "ahci"yi aktif etmek gerekiyor...nat.de kurulumdan sonra ahci yapmayı unutun bence...(yazdığım sistem ahci-64-w8.1..diğer makinelerdede durum aynı..w7 ve w10 kurulumda ahci mod)..

Hocam tamam bugün sırf şu illet AHCI'yı aktif etmek için sisteme komple format atmayı göze aldım. Ne yapalım, 1,2 gün uğraşıp tüm programları kurarak tekrar ayar çekeceğiz artık. Ama tek korkum, Windows 8.1 kurulumuna başladıktan sonra da ya hata verirse? O zaman boşu boşuna sistemi (C:/) sildiğimle kalacağım.

Ama bu riske gireceğim sanırım. AHCI'yi aktif ettikten sonra "SATA Port0-3 Native Mod"u da enable yapıp Windows 8.1 kurulumuna geçeceğim değil mi? Başka bir ayar yapmama gerek yok?

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
[MENTION=78922]radyoaktif[/MENTION] Windows'u kurmadan AHCI'yi aktif etmek registry ile uğraşarak mümkün diye yazılıyor, İngilizce'n var ise Internet'te araştır. Müsait değilim acil yardımcı olamıyorum ve yöntemler bildiğim kadarıyla her zaman başarılı olmuyor ama denemeye değer.

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
@radyoaktif Windows'u kurmadan AHCI'yi aktif etmek registry ile uğraşarak mümkün diye yazılıyor, İngilizce'n var ise Internet'te araştır. Müsait değilim acil yardımcı olamıyorum ve yöntemler bildiğim kadarıyla her zaman başarılı olmuyor ama denemeye değer.

Cevap için teşekkürler dostum lakin regedit üzerinden de aktif etmek için bir kaç yöntem denedim ama işe yaramadı. Galiba en sağlıklı çözüm format olacak lakin dediğim gibi, eğer format esnasında da AHCI'nin aktif olmadığını görürsem boşu boşuna format atmış olacağımdan korkuyorum ki onca programla işin yoksa tekrar uğraş dur.

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Hocam tamam bugün sırf şu illet AHCI'yı aktif etmek için sisteme komple format atmayı göze aldım. Ne yapalım, 1,2 gün uğraşıp tüm programları kurarak tekrar ayar çekeceğiz artık. Ama tek korkum, Windows 8.1 kurulumuna başladıktan sonra da ya hata verirse? O zaman boşu boşuna sistemi (C:/) sildiğimle kalacağım.

Ama bu riske gireceğim sanırım. AHCI'yi aktif ettikten sonra "SATA Port0-3 Native Mod"u da enable yapıp Windows 8.1 kurulumuna geçeceğim değil mi? Başka bir ayar yapmama gerek yok?
galiba anlatamadım:siz formatı "ahci"modda atıyorsunuz..nat.ide ile bir işiniz kalmıyor...
tekrar ediyorum;kurulumdan sonra "MOD"değiştirmek kararsızlıklara neden oluyor(bende öyle oluyor en azından)..
yapacağınız önce yedeğizi alın kaybetmek istemediğiniz verileri muhafaza etmiş olursunuz..formata başlarken"bios"ekranından ahci modu seçip kuruluma başlayın..sorun olmayacaktır büyük ihtimal...

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
galiba anlatamadım:siz formatı "ahci"modda atıyorsunuz..nat.ide ile bir işiniz kalmıyor...
tekrar ediyorum;kurulumdan sonra "MOD"değiştirmek kararsızlıklara neden oluyor(bende öyle oluyor en azından)..
yapacağınız önce yedeğizi alın kaybetmek istemediğiniz verileri muhafaza etmiş olursunuz..formata başlarken"bios"ekranından ahci modu seçip kuruluma başlayın..sorun olmayacaktır büyük ihtimal...

Son mesajı yazdıktan hemen sonra dediğim gibi AHCI Mod'u aktif edip Windows 8.1 ile formata başlayarak şu anda sistemi en stabil hale anca getirebildim. Yani ne yaptı ne etti kendine format attırıp uğraştırdı gene illet sistem. Neyse en azından AHCI'yi aktif edebildik. Yardımların için canı gönülden teşekkürler dostum. Şimdi sıra Mac ve Linux'da. Artık sütten ağzım yandığı için yoğurdu üfleyerek yerim. Yani Mac ve Linux'ı, AHCI mod aktif iken kuracağım. Yoksa onlarda da sonradan açmaya çalışmak böyle kararsız sonuçlara yol açabilir.