EasyBCD Kullanarak Linux Kurulumu Hakkında

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba.EasyBCD adlı programı kullanarak ve GRUB önyükleyicisi yüklemeden sadece Windows'un önyükleyicisi ile nasıl Linux kurabilirim?

@eronis @Ben Kenobi

Bu arada bazı sorunlar nedeniyle tam olarak kullanamadığım Zorin OS'u İnşallah kullanacağım. :)

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Yapılır mı bilmiyorum ama yapsan bile sana birşey katmaz.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
EasyBCD'nin tek amacı MBR'ye Grub'u atmaktansa kolayca Windows'un boot menüsüne Linux'u eklemektir. Grub her türlü kurulacak, Linux grub olmadan boot olmaz ama MBR'ye kurmak sorunlu ise bunu deneyebilirsin. Bunun dışında Windows formatından dolayı MBR'deki Grub uçunca da deneyebilirsin.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
EasyBCD'nin tek amacı MBR'ye Grub'u atmaktansa kolayca Windows'un boot menüsüne Linux'u eklemektir. Grub her türlü kurulacak, Linux grub olmadan boot olmaz ama MBR'ye kurmak sorunlu ise bunu deneyebilirsin. Bunun dışında Windows formatından dolayı MBR'deki Grub uçunca da deneyebilirsin.
Ama burada Windows önyükleyicisine Linux eklenmiş.
How can I add Linux to the new Windows 8 boot manager?
--- Gönderi Güncellendi ---
@eronis Sizin verdiğiniz bu linktekini(How can I add Linux to the new Windows 8 boot manager? ) uygularım ancak tam karar veremiyorum.Çünkü daha dün format attım.Yanlış bir şey yapıp tekrar format atmak istemiyorum.
Bu resimdeki gibi mi yapayım?
https://i.stack.imgur.com/A7vaW.png

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Açıkçası grub'tan kurtulmamanı önerirdim ben ama o kadar istiyorsan sen bilirsin. Windows kullanıcısı olmadığım için sadece google'dan bulduğum linkleri atıyorum ben de.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Açıkçası grub'tan kurtulmamanı önerirdim ben ama o kadar istiyorsan sen bilirsin. Windows kullanıcısı olmadığım için sadece google'dan bulduğum linkleri atıyorum ben de.
Yardımınız için teşekkürler.Ben Zorin OS kurmak istiyorum.Ama GRUB önyükleyicisinin kurulmasını istemiyorum.GRUB önyükleyicisi yerine Windows'un önyükleyicisiyle kurulmasını istiyorum.Bunu istememin sebebi:
Linux'u kaldırmak istedğimde yanlış bir şeyler yapmam ve yaptığım şeyleri tam olarak bilmemem.
GRUB'u kaldırmadan önce Linux'un kurulu olduğu disk bölümünü silince bilgisayarı yeniden başlattığımda siyah bir ekranda iki-üç cümle yazı çıkması ve işletim sisteminin başlamaması.

@eronis @Ben Kenobi @Forumun Ağası Finix Bunun için ne yapabilirim?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Linux'u kaldırmak istedğimde yanlış bir şeyler yapmam ve yaptığım şeyleri tam olarak bilmemem.
Daha kurmadan kaldıracam diyorsan kurmandaki amaç ne ? :D O kadarını da kaldırınca düşünürsün. O zaman da çözmenin yolu var, geçmişte bununla ilgili 10 dan fazla konun oldu sanıyorum ve bu dediğini daha önce yaşamıştın, sana recovery disk'ten onarmayı göstermişlerdi diye hatırlıyorum ?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Şimdi zaten siz Linux'u yanlış kuruyorsunuz.
Sorunlarınızın sebebi o.
Daha önce size anlatmıştım daha ilk Linux kurduğunuz günlerde, yanlış hatırlamıyorsam beni dinlememiştiniz.

Boot/Efi için ayrı bir partition oluşturursanız zaten Windows önyükleyicisi silinmez.
Bios'ta iki tane önyükleyici olur, Linux'u silerken herhangi bir partition manager yardımıyla Linux'e ait partitionları formatlamak veya diğer partitionlar ile birleştirmek suretiyle silebilirsiniz.
Önyükleyicileri de EasyBCD veya Linux'teki bir paket(şu an ismi aklımda değil ama az sonra yazarım) yardımıyla silebilirsiniz.
Veya başka bir Linux kuracaksanız zaten silmenize gerek yok, Install işlemi sırasında sanki o partition boşmuş gibi davranın ve sadece format checkbox'ını işaretleyin.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Daha kurmadan kaldıracam diyorsan kurmandaki amaç ne ? :D O kadarını da kaldırınca düşünürsün.
:D Ben aslında bu konularda biraz çabuk karar değiştiren birisiyim.Şimdi Zorin OS kurmak istiyorum.Ama ileride Zorin OS'u kaldırmak isteyebilirim.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Şimdi zaten siz Linux'u yanlış kuruyorsunuz.
Sorunlarınızın sebebi o.
Daha önce size anlatmıştım daha ilk Linux kurduğunuz günlerde, yanlış hatırlamıyorsam beni dinlememiştiniz.

Boot/Efi için ayrı bir partition oluşturursanız zaten Windows önyükleyicisi silinmez.
Bios'ta iki tane önyükleyici olur, Linux'u silerken herhangi bir partition manager yardımıyla Linux'e ait partitionları formatlamak veya diğer partitionlar ile birleştirmek suretiyle silebilirsiniz.
Önyükleyicileri de EasyBCD veya Linux'teki bir paket(şu an ismi aklımda değil ama az sonra yazarım) yardımıyla silebilirsiniz.
Veya başka bir Linux kuracaksanız zaten silmenize gerek yok, Install işlemi sırasında sanki o partition boşmuş gibi davranın ve sadece format checkbox'ını işaretleyin.
Başka bir dağıtım denmek için siliyorsa zaten linux herşeyi ayarlıyor. Eğer başka dağıtım denemek istemezse ve sadece Windows kullanmak isterse de senin gösterdiğin gibi recovery disk'ten geri windows loader'ı yükleyebilir sanıyorum ve kalan alanı da D diski yapar ?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
:D Ben aslında bu konularda biraz çabuk karar değiştiren birisiyim.Şimdi Zorin OS kurmak istiyorum.Ama ileride Zorin OS'u kaldırmak isteyebilirim.
Kendinle çelişiyorsun :D Önce çok sık format atmak istemiyorum diyorsun, sonra ileride formatlamak isteyebilirim diyorsun şimdi de :D Benden sana tavsiye ikisinden birini seç. Ya Windows, ya linux. Gördüğüm kadarı ile bir Linux dağıtımı kurarken bile aklın Windows'ta. Windows'tan kopamıyorsan demek ki senin için o daha iyi.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Kendinle çelişiyorsun :D Önce çok sık format atmak istemiyorum diyorsun, sonra ileride formatlamak isteyebilirim diyorsun şimdi de :D Benden sana tavsiye ikisinden birini seç. Ya Windows, ya linux. Gördüğüm kadarı ile bir Linux dağıtımı kurarken bile aklın Windows'ta. Windows'tan kopamıyorsan demek ki senin için o daha iyi.
Windows'tan kopamıyor gibiyim.Bunun sebeplerinden biri de oynadığım oyunlar.Zaten öyle yüksek donanım gerektiren oyunlar oynamam.Mesela Zula oynuyorum.Zula'yı Windows'ta oynayabildiğim gibi Linux'ta da oynayabilsem belki de tüm diski silip bir Linux işletim sistemi kurarım.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Linux'u kurarken partitionları ayarladığınız kısımda custom gibi bir seçenek olur, bu seçenekte neyin nasıl ayarlanacağını tamamen size bırakır, öncelikle bunu seçmeniz gerekiyor.
Daha sonra linux'e ait tüm partitionları silin. (Yeni bir linux kurduğunuzu varsayıyorum)
Zaten sildikçe, silinen partitionlar birleşecektir. (Eğer ki sektörel olarak birleşmeleri mümkünse)
Daha sonra ilk olarak 1gb boyutunda bir partition oluşturun, fat32 olarak formatlayın ve atama yerini boot/efi olarak ayarlayın.
Daha sonra birkaç gb swap alanı oluşturun ve atama yerini swap olarak ayarlayın.
Daha sonra kalan tamamı için bir alan oluşturun, ext4 olarak formatlayın ve atama yerini / (root klasör yani geri kalan tüm klasörler) olarak ayarlayın.
Eğer ki yeni bir format atarken misal firefox ayarlarınızı taşımak isterseniz bir önceki kısımda tamamını yapmayın, birkaç gb daha boş alan bırakın, ext4 olarak formatlayın ve atama yerini /home olarak ayarlayın, bir sonraki Linux kurulumunda bu home partition hariç hepsini formatlayın, home'u formatlamadan bağlayın, kullanıcı ismini değiştirmeyin, böylece eski ayarlarınız aynen yeni linux'e taşınır.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Windows'tan kopamıyor gibiyim.Bunun sebeplerinden biri de oynadığım oyunlar.Zaten öyle yüksek donanım gerektiren oyunlar oynamam.Mesela Zula oynuyorum.Zula'yı Windows'ta oynayabildiğim gibi Linux'ta da oynayabilsem belki de tüm diski silip bir Linux işletim sistemi kurarım.
Genelde hep böyle olur, tek bir oyun yüzünden linux'a geçmek istemezler :D
Eğer ki yeni bir format atarken misal firefox ayarlarınızı taşımak isterseniz bir önceki kısımda tamamını yapmayın, birkaç gb daha boş alan bırakın, ext4 olarak formatlayın ve atama yerini /home olarak ayarlayın, bir sonraki Linux kurulumunda bu home hariç hepsini formatlayın, home'u formatlamadan bağlayın, kullanıcı ismini değiştirmeyin, böylece eski ayarlarınız aynen yeni linux'e taşınır.
Bu söylediğin yöntemde sorun çıkabilir. Çünkü eski sisteminin ayarları, dosyaları yeni sisteme taşınıyor. Versiyon çakışması ve çalışmayan programlar olası. Misal debian'dan Arch'a yada Ubuntu'dan manjaro'ya, fedora'dan ubuntu'ya hatta ubuntu 14.04'den 16.04'e yada 16.04'den 16.10'a bağladığımızda bile sorun çıkabilir.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Genelde hep böyle olur, tek bir oyun yüzünden linux'a geçmek istemezler :D

Bu söylediğin yöntemde sorun çıkabilir. Çünkü eski sisteminin ayarları, dosyaları yeni sisteme taşınıyor. Versiyon çakışması ve çalışmayan programlar olası. Misal debian'dan Arch'a yada Ubuntu'dan manjaro'ya, fedora'dan ubuntu'ya hatta ubuntu 14.04'den 16.04'e yada 16.04'den 16.10'a bağladığımızda bile sorun çıkabilir.

Biliyorum hocam, birşey olmaz.
Zaten bunlar kod olarak baktığımızda programlara ait try catch bloğunda yapılır konfigurasyonlar.
Yani hata olursa en kötü ihtimal ayarları almaz, yeniden sıfırlar yani işe yaramaz ama hata olmaz.
Lakin bu durum ancak çok eski bir versiyondan çok yeni bir versiyona geçişte olur çünkü genelde birkaç versiyon öncesi ve sonrasına ait konfigurasyon dosyalarına destek verilir.
Farklı distrolar arası geçişte de sorun olmaz, sadece eski distroya ait konfigurasyon dosyaları gereksiz yer kaplamış olur. (birkaç mb) ki eğer ona geri dönecekse, sürekli distro değiştiriyorsa kalmasında sıkıntı yok, o yüzden kişiye özel çözüm sundum. :D

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Linux'u kurarken partitionları ayarladığınız kısımda custom gibi bir seçenek olur, bu seçenekte neyin nasıl ayarlanacağını tamamen size bırakır, öncelikle bunu seçmeniz gerekiyor.
Daha sonra linux'e ait tüm partitionları silin. (Yeni bir linux kurduğunuzu varsayıyorum)
Zaten sildikçe, silinen partitionlar birleşecektir. (Eğer ki sektörel olarak birleşmeleri mümkünse)
Daha sonra ilk olarak 1gb boyutunda bir partition oluşturun, fat32 olarak formatlayın ve atama yerini boot/efi olarak ayarlayın.
Daha sonra birkaç gb swap alanı oluşturun ve atama yerini swap olarak ayarlayın.
Daha sonra kalan tamamı için bir alan oluşturun, ext4 olarak formatlayın ve atama yerini / (root klasör yani geri kalan tüm klasörler) olarak ayarlayın.
Eğer ki yeni bir format atarken misal firefox ayarlarınızı taşımak isterseniz bir önceki kısımda tamamını yapmayın, birkaç gb daha boş alan bırakın, ext4 olarak formatlayın ve atama yerini /home olarak ayarlayın, bir sonraki Linux kurulumunda bu home partition hariç hepsini formatlayın, home'u formatlamadan bağlayın, kullanıcı ismini değiştirmeyin, böylece eski ayarlarınız aynen yeni linux'e taşınır.
Hocam mükemmelsiniz. :) Mükemmel bir anlatım olmuş.Bir kağıda bu yazdıklarınızı kendimce not aldım.Birazdan İnşallah Zorin OS yükleyeceğim ve bu dediklerinizi uygulayacağım.
@eronis @Ben Kenobi Yardım ettiğiniz için çok teşekkür ederim. :) :) Siz de yardım etmeseniz ne yaparım?

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Adamı bildiğiniz sorguya çekmişsiniz, bilgisayar adamın değil mi gider yakar makar istediğini yapar. Windows'u sileceksin diye diretmenin mantığı nedir hocam? Neyse ki Ben Kenobi anlatmış güzel güzel. Neyse galiba adamın kafasını ben karıştırdım. Heheh.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Adamı bildiğiniz sorguya çekmişsiniz, bilgisayar adamın değil mi gider yakar makar istediğini yapar. Windows'u sileceksin diye diretmenin mantığı nedir hocam? Neyse ki Ben Kenobi anlatmış güzel güzel. Neyse galiba adamın kafasını ben karıştırdım. Heheh.
Bu konuda kimsenin bana Windows'u sil dediğini hatırlamıyorum.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bu konuda kimsenin bana Windows'u sil dediğini hatırlamıyorum.
Yani bu işin sonu ağır ağır "Windows'u sil" demeye varıyor. Belki de ben yanlış anlamışımdır.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
@Halktan Biri
Elimde Linux Mint 2012 (linuxmint-201204-mate-cinnamon-dvd-32bit.iso) vardı eski ama denemek amacıyla kullandım. VirtualBox kullanarak denemelerimi yaptım. Ve Grub olmadan Linux'u açmanın bi yolunu buldum.

• Önce Windows 10'u kur, diskte Linux için bir bölüm oluştur boş kalsın. Windows 10'u kurduktan sonra Linux kurulumuna geç.
  • Kuruluma geldiğinde Linux için ayırdığın alanı ext4 olarak biçimlendir (ya da hangisini istiyorsan) ve kök dizin olarak ayarla.
    2017-01-21_161209.png

• GRUB'u kur seçeneğini işaretleme.
    2017-01-21_161241.png

• Yüklemeyi yap ve bitir.
Bu şekilde bir yüklemeden sonra Linux'a ulaşamayacaksın doğal olarak, bilgisayar direk Windows 10 ile açılacak, Windows önyükleyicisine Mint'i eklemeyi denedim ama siyah ekranda kaldı başlamadı. Aklıma Super Grub Disc geldi, bu CD veya USB'den boot edebileceğin ve önyükleyicisi bozulmuş bilgisayarlarda kurulu olan işletim sistemlerini bulup açabilen bir program. Bununla Mint'i bulup açabilirim dedim ve başarılı oldum. Ama her Mint'i açmak istediğimde USB'den boot etmek zahmetli olabilir (aslında Mint'i gizlemek istersen güzel bir yöntem), bu nedenle Super Grub'u Windows önyükleyicisine ekleyebilir miyim diye denedim ve ekledim.

Super Grub Disc'i indir ve C'ye at (ya da istediğin başka bir dizine).
super_grub_disk_hybrid-1.98s1.iso (1.38MB)
EasyBCD'den şu şekilde ekle, Mod: Bellekten yükle.
2017-01-21_165545.png

İşlemlerden sonra C diskinde yeni dosya ve klasörler göreceksin, bunları görmek istemezsen gizli olarak ayarlayabilirsin.
2017-01-21_171942.png

Yeniden başlattığında şu şekilde gözükür;
2017-01-21_172307.png

Burada Super Grub Disc seçtiğinde bilgisayar yeniden başlayıp Super Grub Disc menüsü geliyor, ama ben yeniden başlamadan gelsin istiyorum bu şekilde vakit kaybediliyor, o nedenle Metro önyükleyici kullanmak yerine eski tip önyükleyici kullanmaya ayarladım. Şu şekilde Use Metro bootloader işaretini kaldır;
2017-01-21_171907.png

Bunu da hallettikten sonra artık bilgisayar açılışı şu şekilde olacak;
2017-01-21_172041.png

Super Grub Disc seçtikten sonra;
2017-01-21_172101.png

Detect any OS seçtikten sonra;
2017-01-21_172115.png

Üsttekini seçtikten sonra Linux işletim sistemi başlayacak.

Mint'i direk Windows önyükleyicisine ekleyemedik ama bu şekilde de aynı kapıya çıkmış olduk, sadece 2 kere daha fazla Enter'a basmamız gerekiyor.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@Halktan Biri
Elimde Linux Mint 2012 (linuxmint-201204-mate-cinnamon-dvd-32bit.iso) vardı eski ama denemek amacıyla kullandım. VirtualBox kullanarak denemelerimi yaptım. Ve Grub olmadan Linux'u açmanın bi yolunu buldum.

• Önce Windows 10'u kur, diskte Linux için bir bölüm oluştur boş kalsın. Windows 10'u kurduktan sonra Linux kurulumuna geç.
  • Kuruluma geldiğinde Linux için ayırdığın alanı ext4 olarak biçimlendir (ya da hangisini istiyorsan) ve kök dizin olarak ayarla.
    Ekli dosyayı görüntüle 16536
  • GRUB'u kur seçeneğini işaretleme.
    Ekli dosyayı görüntüle 16537
  • Yüklemeyi yap ve bitir.
Bu şekilde bir yüklemeden sonra Linux'a ulaşamayacaksın doğal olarak, bilgisayar direk Windows 10 ile açılacak, Windows önyükleyicisine Mint'i eklemeyi denedim ama siyah ekranda kaldı başlamadı. Aklıma Super Grub Disc geldi, bu CD veya USB'den boot edebileceğin ve önyükleyicisi bozulmuş bilgisayarlarda kurulu olan işletim sistemlerini bulup açabilen bir program. Bununla Mint'i bulup açabilirim dedim ve başarılı oldum. Ama her Mint'i açmak istediğimde USB'den boot etmek zahmetli olabilir (aslında Mint'i gizlemek istersen güzel bir yöntem), bu nedenle Super Grub'u Windows önyükleyicisine ekleyebilir miyim diye denedim ve ekledim.

Super Grub Disc'i indir ve C'ye at (ya da istediğin başka bir dizine).
super_grub_disk_hybrid-1.98s1.iso (1.38MB)
EasyBCD'den şu şekilde ekle, Mod: Bellekten yükle.
Ekli dosyayı görüntüle 16538

İşlemlerden sonra C diskinde yeni dosya ve klasörler göreceksin, bunları görmek istemezsen gizli olarak ayarlayabilirsin.
Ekli dosyayı görüntüle 16540

Yeniden başlattığında şu şekilde gözükür;
Ekli dosyayı görüntüle 16544

Burada Super Grub Disc seçtiğinde bilgisayar yeniden başlayıp Super Grub Disc menüsü geliyor, ama ben yeniden başlamadan gelsin istiyorum bu şekilde vakit kaybediliyor, o nedenle Metro önyükleyici kullanmak yerine eski tip önyükleyici kullanmaya ayarladım. Şu şekilde Use Metro bootloader işaretini kaldır;
Ekli dosyayı görüntüle 16539

Bunu da hallettikten sonra artık bilgisayar açılışı şu şekilde olacak;
Ekli dosyayı görüntüle 16541

Super Grub Disc seçtikten sonra;
Ekli dosyayı görüntüle 16542

Detect any OS seçtikten sonra;
Ekli dosyayı görüntüle 16543

Üsttekini seçtikten sonra Linux işletim sistemi başlayacak.

Mint'i direk Windows önyükleyicisine ekleyemedik ama bu şekilde de aynı kapıya çıkmış olduk, sadece 2 kere daha fazla Enter'a basmamız gerekiyor.
Vay.Bir mükemmel anlatım daha. :) Hocam çok güzel olmuş.Teşekkür ederim yardımınız için.
@__kadıköyRAP__ Galiba her Linux işletim sisteminin kurulumunda GRUB'u kurayım mı diye sormuyor.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Orayı bilmiyorum malesef. Elimde sadece Mint vardı onu denedim.