Dünyayı En Çok Kirletenlerden Söz

llavinya

Dekan
Katılım
9 Ekim 2006
Mesajlar
7,781
Reaksiyon puanı
92
Puanları
0
Dünyayı En Çok Kirletenlerden Söz

Obama, "sorumluluğumuz var, yeni bir dönem için söz veriyorum" derken, Çin 2020'ye kadar karbondioksit salınımını azaltacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için toplanan dünya liderleri küresel ısınmayı ele aldı. Dünyada atmosferi en çok kirleten iki ülke, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, iklim değişikliğine karşı daha somut adım atma sözü verdi.
Bir çok doğal felaketin sorumlusu olarak görülen küresel ısınmanın önüne geçebilmek için 100'ü aşkın devlet ve hükümet başkanı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta İklim Zirvesi'nde buluştu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon liderleri harekete geçmeyi çağırdı ve iklim müzakerelerinin hızlandırılmasını istedi.
En fazla sera gazı salan ülke Amerika Birleşik Devletleri'nin Başkanı Barack Obama, iklimi korumada şimdiye kadar yavaş kaldığını, bunda ülkesinin de sorumluluğu olduğunu söyleyerek yeni bir dönem başlatma sözü verdi.
Obama gayretlerin küresel olması, ulusal çıkarlar nedeniyle frene basılmaması gerektiğini vurguladı.
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao da yenilenebilir enerjilere, tasarruf ve verimliliğe ağırlık vereceklerini, karbondioksit salımlarını da 2020 yılına kadar hissedilir bir seviyede düşüreceklerini söyledi.
Ada devletlerinin temsilcileri de küresel ısınmanın en büyük mağdurları olduklarını vurgulayarak sanayileşmiş ülkelere karbondioksit salımlarının indirilmesi çağrılarını yineledi.
Araştırmalara göre son 25 yılda sera etkisine yol açan karbondioksit salımı yüzde 70 arttı. Küresel ısınmaya neden olan gazların yüzde 70'i gelişmiş zengin ülkelerden kaynaklanıyor. Bu ülkeler zararın ise yüzde 20'sini karşılıyor.
İklim değişikliğinin en fazla vurduğu ve vuracağı bölgeler ise sera gazlarının yüzde 2'sinden sorumlu yoksul ülkeler. Yoksul ülkeler ısınmanın etkilerinin yüzde 80'ine maruz kalıyor.
Dünya Bankası'na göre gelişmiş ülkelerin küresel ısınmanın etkilerini azaltabilmek için 2030 yılına kadar 475 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor.


Kaynak
 

quasimodo

Profesör
Katılım
20 Aralık 2008
Mesajlar
1,929
Reaksiyon puanı
57
Puanları
0
hikaye
ilavinya abla yine hassas bir konuya dikkat çekiyor
ülkemiz dahil bedavacı zihniyet doğayı katlederek üretim yapma ve modası geçmiş teknolojileri doğayı katletme bahasına kullanmakta
bu işler cek le cak la olmaz
özellikle ülkemize baktığımızda soğutucu gazların ve sinai gazların doğayı katleden türünün kullanılmasının teknolojiyi uzun yıllar geriden takibimizden geldiği görülmektedir
buda başımızdaki yıllardır demode teknolojileri halkımıza dayatan tröstler yüzündendir
küresel ısınma had safhadadır 2030 için felaket seneryoları yazılmaktadır daha vakit varken her ülke kendisine düşeni yapmalıdır
 

BigBangTheory

Asistan
Katılım
5 Eylül 2009
Mesajlar
387
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
İklim değişikliğinin en fazla vurduğu ve vuracağı bölgeler ise sera gazlarının yüzde 2'sinden sorumlu yoksul ülkeler. Yoksul ülkeler ısınmanın etkilerinin yüzde 80'ine maruz kalıyor.

bu ne yaman çelişki
 
Üst