Dünyanın yapamadığını, Nikaragua yaptı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan skys
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

skys

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
11
İsrail’in Gazze’ye insani yardım taşıyan gemiye yönelik saldırısında ölenlerin tümü Türk vatandaşıydı. Ancak, saldırıya yönelik en büyük tepki çok uzaklardan, sürpriz bir yerden geldi; Nikaragua’dan.

Güncelleme:03 Haziran 2010 17:00
Nikaragua hükümeti, yaptığı bir açıklamayla, “İsrail’le tüm diplomatik ilişkilerini resmen kestiğini” bildirdi.
Bu konudaki açıklama resmen, Devlet Başkanı’nın sözcülüğünü de üstlenen, ülkenin First Lady’si Rosario Murillo’dan geldi. Murillo, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın İsrail askerlerinin yaptığı saldırının “suç” olduğuna inandığını ve uluslararası hukukun ihlali anlamına gelen bu saldırıda ölen 9 kişi için “yas tuttuğunu” söyledi.
First Lady, “Nikaragua hükümeti, İsrail’in uluslararası sulardaki bu faaliyetinin illegal olduğunu vurgular” dedi ve ekledi; “Nikaragua hükümeti, İsrail’le olan tüm diplomatik ilişkilerini kesmiştir...”
TÜRK BÜYÜKELÇİ “İSTİŞARE İÇİN” GERİ DÖNDÜ
Bu arada, Türkiye’nin İsrail’e yönelik tepkisini göstermek için geri çağırdığı Tel Aviv Büyükelçisi de bugün yurda döndü.
Tel Aviv’deki Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, Türkiye’ye gelişinde yaptığı açıklamada, “Hükümetim beni istişareler için çağırdı” dedi.
Ikisi de diplomatik bu ifadeleri açmakta yarar var;
Diplomatik ilişkinin kesilmesi, sivil alanda bir ülkeye yönelik gösterilebilecek en büyük tepki. Diplomatik ilişkinin kesilmesi ile ülke, hem kendisinin karşı ülkedeki Büyükelçiliğini resmen kapatıyor, hem de sorun yaşadığı ülkenin kendi başkentindeki büyükelçisini ve tüm diplomatlarını sınır dışı ediyor.
Bu diplomatik adımın bir sonraki aşaması ise “çatışma” ve “savaş ilanı” olarak yer alıyor.
Oysa Türkiye’nin yaptığı “istişareler için Büyükelçiyi geri çekmek”, çok daha küçük bir tepki. Büyükelçi geri çekildiğinde, diplomatik ilişkiler kesilmiş olmuyor. Sadece “fiilen”, ama “resmen” değil, diplomatik ilişkilerin düzeyi düşürülmüş oluyor.
Türkiye’nin bu adımına karşılık, İsrail’in kendi büyükelçisini geri çağırma zorunluluğu da yok. Yani İsrail ilişkilerini isterse, büyükelçi düzeyinde sürdürebilir.
Türkiye ise, Büyükelçi’yi geri çağırarak, “ilişkileri, fiilen biraz daha alt düzeyde de olsa, sürdürmeye kararlıyım” mesajı vermiş oldu.

Kaynak

cengaver51

Dekan
Reaksiyon puanı
169
uyuma hükümet elin oğlu resti çekti sen ne yapacanı düşünüyon yapacağın çok netttttttt

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Helal olsun fakat ne kadar ilişkisi varmış İsrail ile merak ettim.

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Bizimkisi birşey yapamaz, o sokak efendisi. ancak sokak ağzıyla laf etse başka birşeyi yok

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Biz şiddetle kınıyoruz ancak! Adamlar meydan okudular. Bir devlet düşünün onurunu kaybetmiş...

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
helal olsun diyorum bir yandan da bir yandan da derler ya bekara kadin bosamak kolay diye , adamlarin yok denecek ticari iliskisi varmis ve karsilikli elcilikleri bile yok yani iki ulke icin resmi olarak birbirleri hic olmamis gibi , bizimse sagolsun cevik bir pasadan kalma bir ton anlasmamiz var enson 600 kusur milyon dolar diye baslayip 900 kusur milyon dolarlari bulan tank revizyon olayi onlarcasindan sadece bir ornek

6.burhan

Profesör
Reaksiyon puanı
27
helal olsun diyorum bir yandan da bir yandan da derler ya bekara kadin bosamak kolay diye , adamlarin yok denecek ticari iliskisi varmis ve karsilikli elcilikleri bile yok yani iki ulke icin resmi olarak birbirleri hic olmamis gibi , bizimse sagolsun cevik bir pasadan kalma bir ton anlasmamiz var enson 600 kusur milyon dolar diye baslayip 900 kusur milyon dolarlari bulan tank revizyon olayi onlarcasindan sadece bir ornek

He he antlaşmaları hükümet onaylamadı sanki. Daha doğrusu antlaşmaları
hükümet yaptı:rolleyes:
Anayasa iptal etmeseydi ülke toprağını(mayınlı arazi) İsrail'e vereceklerdi...