Dünya'nın merkezine inecek dev proje

muratteas

Dekan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
9,578
Reaksiyon puanı
96
Puanları
48
Bilim insanları, gezegenimizin oluşumuna ait çok önemli bilgilere ulaşabilmek için Dünya’nın çekirdeğine inilmesini sağlayacak dev bir sondaj projesi üzerinde çalışıyor. Bir milyar dolarlık proje kapsamında, yer kabuğunun en ince olduğu noktadan başlayacak sondajla 2020 yılında çekirdeğe ulaşılabileceği öne sürüldü.

121003drill.hlarge.jpg



Bilim dünyası, Dünya’nın en çok merak edilen ve oluşumu hakkında büyük sırlar sakladığı bilinen çekirdeğine inmenin bir yolunu bulmuş görünüyor. Teknolojik yetersizlikler bugüne kadar Dünya’nın çekirdeğini ulaşılmaz bir yer kılsa da, Japonya’nın büyük rol oynayacağı uluslararası bir proje kapsamında altı kilometre derine inilerek çekirdekten numune toplanması amaçlanıyor.
CNN’in haberine göre, projenin başını Japonya’nın Entegre Okyanus Sondaj Programı (IODP) ekibi çekecek. Ekip, çekirdeği saran kabuğu delerek, bilim dünyasındaki en büyük keşiflerden birine kapı açacak.
Projenin direktörleri arasında bulunan Damon Teagle, CNN’e, “Dünya’nın çekirdeğine inmenin bilim tarihindeki en büyük zorluklardan biri olacağını” söyledi. Teagle, söz konusu proje için başarmaları gereken çalışmayı şöyle açıkladı: “Bir saç teli kalınlığındaki çelikten sicimi, bir havuzun en dibine indirmek ve burada milimetrenin 10’da biri kadar olan bir delikten metrelerce aşağı sokmaya benziyor.”

ÜÇ YERDE YAPILABİLİR

Japonlarla işbirliği içinde yürütülecek projenin Dünya’da üç noktadan yapılabileceğini, bu noktaların her birinin de Pafisik Okyanusu’nda bulunduğunu belirtti. Yer kabuğunun en ince olduğu bu noktada, çekirdeğe kadar uzanan altı kilometrelik mesafe sadece 30 cm genişliğindeki bir delikle aşılacak.
[Fagle, gerçekleştirecekleri projenin maliyetinin bir milyar dolar olduğunu, aynı zamanda da riskler içerdiğini ifade etti. Başarılı olunması halinde ise Dünya’nın oluşumunun yanı sıra, kimyasal yapısı hakkında bilinmeyen bilgilere ulaşılacak.

121003earthcut.jpg

Sondaj ekibi, kabuğa ulaşabilmek için ilk önce kristalleşmiş kayalardan oluşan bir tabakayı delmek zorunda kalacak. Delinecek katmanların sertliği, sondaj için kullanılacak başlıkların son derece dayanıklı olmasını gerektiriyor. Projenin zorluğu da burada ortaya çıkıyor.
Sondaj cihazının başlıkları, maksimum 50-60 saat kullanılabiliyor. Bu sürenin ardından başlığın değiştirilmesinin gerekmesi, sondaj işleminin iki-üç günde bir sürekli duracağı ve maliyetin önemli ölçüde artacağı anlamına geliyor.

Sondaj aletini ve diğer donanımları Pasifik’te belirlenen noktaya taşımak için Japonların okyanusların derinliklerinde sondaj yapmak için kullandıkları Chikyu makinesi kullanılacak. 2002’de yapılan makine, bugüne kadar okyanuslarda bilimsel araştırmalar için açılan en derin delikleri açtı. Makinenin, bugün yer kabuğunun 2.2 km derinine inebilme kapasitesi bulunuyor.
121004chikyu02.jpg



[FOim insanları geçmişte Dünya’nın merkezine inmeyi denemiş ama başarıya ulaşamıştı. 1960 yılında ABD’nin başlattığı Mohole Projesi, yer kabuğunun birkaç metre derinine inmiş, 1966’da da iptal edilmişti.
[FOP, 2020’de başarıya ulaşabileceğini belirttikleri proje için bir milyar dolara ihtiyaç duyduklarını ve gerekli yardımı almak adına birçok ülkenin proje konusunda ikna edilmesi gerektiğini ifade etti. Teagle, istedikleri yardımı elde etmeleri halinde Dünya’nın merkezine 2020’de ulaşabileceklerini öne sürdü.

121003chikyu.jpg


http://www.ntvmsnbc.com/id/25387485
 

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Del del bitmez be :)
 

Kadima

Rektör
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
11,959
Reaksiyon puanı
841
Puanları
113
imkansız gibi :) makinenin yer altına indikçe etkisi azalır yani daha fazla güç gerekecek
 

mehmet0321

Doçent
Katılım
23 Ağustos 2012
Mesajlar
744
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Yaş
30
Dünyanın merkezi demişler ama sadece çekirdek kabuğunun 6 km içine girmeyi planlıyorlar hemde 7yıl sonra.
Bence biraz daha beklesinler mesela Iphone40 çıktığı zamanlarda delebilirler.
 

mutahhar

Profesör
Katılım
14 Nisan 2009
Mesajlar
1,538
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
yaa delecekler yeri sonra yerden lav fışkıracak. yama, tıpa falan da fayda vermeyecek, durduramayacaklar. sonra uğraş dur lavlarla :D
 

muratteas

Dekan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
9,578
Reaksiyon puanı
96
Puanları
48
Güneş ısısına yakın sıcaklık olacak, çok merak ediyorum ne karışımı kullanacaklar makinelerde. :D
 

ReDo

Rektör
Katılım
8 Kasım 2008
Mesajlar
13,389
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Geçerken beni de alsınlar.
 

burns206

Profesör
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
ya balon gibi patlarsa :D
bilmedigin seyi teknik dokumleri olmadan kurcalamamak lazim :D sonra adamlar okadar emek harcadi dunyayi isgal edicez diye tam duyayi ele gecirmisken bi bakmisin guum bakkal havaya ucmus sonra yandim anam diye cok aglar bazilari :p
 

phoenix_

Doçent
Katılım
19 Temmuz 2012
Mesajlar
728
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ya iyi hoş böyle şeyleri destekliyorum da bu biraz saçma olmamış mı.Bir çocuğun eline bıçak alıp en sevdiği topunu delmesi gibi geldi bana bakalım içinde ne varmış falan diye.Çekirdek hakkında yeterince bilgiye sahip miler ki?Bilim bu sürekli değişiyor.Aaaa böyle değilmiş hadi kapatalım falan demesinler sonra.
 
Üst