- Katılım
- 29 Haziran 2007
- Mesajlar
- 64,457
- Reaksiyon puanı
- 530
- Puanları
- 0
Kahvaltı, uzmanlar tarafından günün en önemli öğünü kabul ediliyor. Peki özellikle Pazar sabahı bu 50 kahvaltı menüsünden birine kim hayır diyebilir?
Bütün dünyada sabah kalkınca iyi bir kahvaltı yapmak, güne en keyifli başlangıç olarak kabul ediliyor.
Peki dünyanın farklı yerlerinde insanlar kahvaltıda neler yiyor?
Hostelbookers.com adlı internet sitesinde yayımlanan liste, ağız sulandırdığı kadar, diğer toplumların kültürleri hakkında ipuçları veriyor.
Yalnız küçük bir uyarımız var: Dünyanın en lezzetli kahvaltıları galerisine çok açken bakarsanız; kendinizi buzdolabının önünde bulabilir, diyetinizi bozabilirsiniz.
İngiltere: Kuru fasulye, jambon, sosis, sahanda yumurta, kızarmış patates, sote edilmiş mantar ve ekmek.
İran: Lavaş ekmeğine eşlik eden reçel ve tereyağı. Bazı sabahlar geleneksel İran yemeği Halim (buğday, kimyon, yağ ve şekerin kıyma ya da ince kıyılmış etle pişirilmesiyle yapılan yemek).
Küba: Bir fincan tatlandırılmış, içine süt ya da bir tutam tuz atılmış kahve. Kızarmış özel Küba ekmeği üzerine sürülmüş tereyağı. Ekmeği kahveye batırarak yiyorlar.
Polonya: Çırpılıp pişirilmiş yumurta üzerine Polonya sosisi. Yanında patates krep. Bu geleneksel kahvaltının adı "Jajecznica".
İspanya: Üzerine rendelenmiş domates sosu sürülen ekmekler. Sosun adı "Pan a la Catalana" ya da "Pan con Tomate". Basit ve sağlıklı bir kahvaltı.
Fas: Baharatlı Hint salçası, reçel, tereyağı, peynir ve çeşitli ekmekler. Türkiye'deki "pişi"ye benzeyen ekmek hamurlarını kızartarak birbirinden lezzetli kahvaltı ekmekleri hazırlıyorlar. Ekmeklerin içinde irmik de var.
Hawaii: Meyveler! Tropikal onlarca meyve. Yanında ABD'ye özgü "bagel" adlı çörekler.
İsveç: "Pannkakor" adlı İsveç gözlemesi. Yanında mutlaka meyveler ve reçeller.
İzlanda: "Hafragrautur" adlı yulaf ezmesi. Üzerine kahverengi şeker ve fındık.
Portekiz: İçine peynir, domates ve yeşillikler konarak hazırlanmış kruvasan sandviç. Kahve.
Avustralya: Konsantre mayadan yapılan kahverengi şekerli ezme. Adı "Vegemite"; Avustralya ve Yeni Zelandalılar'a özgü. Kızarmış ekmeğin üzerine sürülerek yeniyor.
Brezilya: Jambonlar, sosisler, peynir ve ekmeklerden bir seçki.
İtalya: Dolu dolu bir fincan cappucino ve pudra şekerli kruvasan. Hafif ve seçkin bir kahvaltı. İtalyan usulü.
Galler: Üzerine peynir sürülerek kızartılmış ekmek. Bu kadar.
Danimarka: Çavdar ekmeği, salam, peynir, bal, yulaf, ince kıyılmış etten yapılan "pate" ve bir kase "çikolata"!
Filipinler: Meyveler. Favori meyve mango. "Longganisa" adlı sosisler. Yumurta, et ve kuru fasulye.
Alaska: Kızarmış sucuk, salam, sosis, yumurta ve gözleme.
Almanya: Sucuk, salam, ve jambon. Bazen peynir. Taze ekmek ve muhakkak kahve.
ABD: Ev yapımı "pancake"ler. Üzerine şurup ve yaban mersini. Yanında sosisler. Tercihe göre yulaf ezmesi.
Fransa: Elbette kruvasan! Kruvasanın her çeşidi. Yanında tereyağı, reçel ve çikolata.
Hindistan: Hint usulü tofu, patates, "vegan" adlı etsiz sosisler, mercimek çorbası ve biberli tost. Elbette hepsi bol baharatlı. Hint usulü.
İskoçya: Koyun etiyle yapılan "Haggis". İşkembe zarının içine yulaf, soğan, bulgur, ince doğranmış sakatat ve bol baharatla hazırlanıyor.
Tayland: Baharatlı balık ve tatlı-baharatlı domuz eti.
Arjantin: "Mate" adlı karışık bitki çayı ve kruvasan. Basit ama etkili bir menü.
İrlanda: Kuru fasulye, sosis, jambon, yumurta, mantar. Ek olarak vanilyalı puding be İrlanda'ya özgü ekmekler.
Kanada: Ülkeye özgü bir çeşit börek olan "perogie"ler. İçine patates, et, peynir ya da meyve. Yanında ekmek ve bazen de kızarmış sosis.
Meksika: Kahvaltıda biftek. Yanında kaymaklı ve peynirli acı sosunda kurutulmuş tortilla şeritlerinden yapılan "Chilequile" adlı geleneksel yemek.
Rusya: Reçel, yaze böğürtlen, bal ve krema ile yenen pancake'ler.
Vietnam: :eşitli et parçalarıyla pişirilmiş pirinç lapası. İçine mısır ya da farklı sebzeler koyulabiliyor.
Peru: Sabah, öğlen ve akşam, sürekli balık. Karis, kalamar ve çeşitli balıklardan oluşan zengin bir tabak. Yanında meyve suyu.
Bolivya: "Empanada" adlı geleneksel yemek. Çiğ böreğe benzeyen yağda kızarmış böreklerin içine et ya da sebze koyuluyor.
Mısır: Bakla, nohut, sarımsak ve limonla yapılan "Foul Madamas". Üzerine zeytinyağı, Arnavut biberi, tahin, yumurta ve yeşil sebze.
Japonya: Tofu, balık ve pilav.
Çin: Sabah, öğle ve akşam, sürekli noodle. Tavuk, sebze ve pirinçle birlikte servis ediliyor.
Malezya: Noodle'ın içine haşlanmış yumurta, sebze ve baharatlar katarak hazırlanan "Mee" yemeği.
Moğolistan: Et! Haşlanmış koyun eti ya da at eti.
Belize: Taze ekmek, kuru fasulye, haşlanmış yumurta, reçel ya da bal.
Macaristan: Kahvaltının vazgeçilmesi poğaça ya da Macarca'daki adıyla "Pogacsa".
Kore: Sabah, öğle ve akşam, sürekli "Kimchee". Haşlanmış sebze, yumurta ve pirinçle yapılan bir yemek.
Pakistan: "Aloo Paratha" adlı bir gözleme. İçine sebze koyuluyor. Bazen patates ve yeşillik de ekleniyor. Yanında çay.
Estonya: Kızarmış ekmeğin üzerine lor peyniri koyup, fırına veriliyor. Pişen ekmekleri Estonyalılar çok seviyor. Bazen ricotta peyniri ya da kaşar da tercih ediliyor.
Ürdün: Labne peyniri, humus ve "falafelin". Yanında sosis, reçel, tereyağı ve hindi salamı.
Venezuela: Bolivyalılar gibi "Empanada" adlı içi doldurulmuş börek yiyorlar.
Kolombiya: "Changua" aslı bir karışım. İçinde süt, yeşil soğan ve peynirle pişiriliyor. Ardından suda kaynatılmış yumurta koyuluyor.
Gana: Fasulye ve pirinçle yapılan "Waakye" adlı yemek. İçine domates, biber ve baharat ekleniyor.
Uganda: Muz, dana eti ve sebzeli bir sosla hazırlanan "Katogo" adlı yemek.
Bahamalar: Muhakkak yulaf ezmesi. Yanında mısır ve deniz ürünleri yeniyor.
Kosta Rika: "Gallo Pinto" adlı siyah fasulye, krema, pirinç, salsa sosu ve tortillayla hazırlanan yemek. Yanında et ve avakado ile servis ediliyor.
Dominik: Yerel bir ot, yağda peynir, yumurta ya da salamla hazırlanan "Mangu" adlı geleneksel yemek.
Türkiye: Ve işte dünyanın en lezzetli kahvaltısı. Yani bizim için. Çeşit çeşit peynirler, yumurta, menemen, zeytinler, tereyağı, sucuk, reçeller, bal ve ekmekler. Gerçek bir Pazar sabahı ziyafeti.
Haber7