Dünyada yasaklanan 17 yiyecek

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Modern 21. yüzyıl insanının telaşlı hayat tarzı sağlığımız açısından pek de kolay değil. Her ülkenin yemek pişirmekle ilgili kendi alışkanlıkları ve her kültürün farklı bir damak zevki var. Bazı ülkeler zararlı maddeler içeren yiyecekleri yasaklama kararı aldı.

dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_50642_b.jpg


Her yasaklanan yiyecek, aynı sağlık endişesini taşımasa da bazı yiyecekleri yasa dışı yapan sebepler nesli tükenmekte olan hayvanlardan üretilen besinler, pişirme evresinin insanlık dışı görülmesi veya o ülkenin köklü ilkelerine dayanabilir.

Amerika'da marketlerde satılan işlenmiş ve paketlenmiş yiyeceklerin yaklaşık %80'i diğer ülkelerde yasak. Eğer grip olursanız doktora gitmenize gerek yok, çünkü Amerika'da, tanınmış antibiyotiklerin %80'i inek ve diğer hayvan etleri üzerinde de kullanılıyor. İşte dünyada yasaklı yiyecekler...

1. Ortolan: Binlerce yıldır, serçe büyüklüğündeki bu küçük ötücü kuş, Fransız soylularına özel lezzet olmak için işkence gördü. Bu zavallı kuş karanlık daha fazla yemesini sağlasın diye yakalandıktan sonra çok küçük ve karanlık bir kafese konuluyor veya gözleri oyuluyor. Ortolan kuşu normal ağırlığının 4 katı olana dek yediriliyor. İdeal kiloya ulaştığında ise brendi içinde boğuluyor ve bütün halinde yutulması için o şekilde kızartılıyor. Ortolanların nesli tükenmekte olduğundan avlanmaları Fransa'da yasak.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_100_b.jpg


2. Kaz ciğeri: Kaz ciğeri Fransızların meşhur lezzetli yemeklerinden biridir ve "yağlı ciğer" anlamına gelir. Ördek veya kaz ciğerinden yapılır. Kuşların ciğerleri normalden 10 kat daha büyük olana kadar çeşitli uygulamalardan geçirilir. Sonrasında ciğerler özel tadını alması için bal ve süt içerisinde saklanır. Hayvanların maruz kaldığı vahşice tutum nedeniyle Amerika'nın bazı eyaletleri dahil 14 ülkede kaz ciğeri yemek yasaklanmıştır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_24166_b.jpg


3. Fugu balığı: Fugu dünyanın en zehirli omurgasız hayvanıdır. Eti, Japonya ve Kore'de lezzetli olarak kabul görür ancak doğru pişirilmezse ölümcül olabilir. Fugu, tetrodotoxin denilen tehlikeli miktarda nörotoksin içerir. Doğru hazırlanmadığında toksin balığın etine nüfuz eder ve kasları felç ederek boğulmaya yol açar. Panzehiri yoktur. Ölmeniz için birkaç miligram yeterlidir. Avrupa'da yasaklıdır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_8716_b.jpg


4. Casu Marzu:
Fransızların çok sevdiği bu kötü kokulu çürük peynir, Sardinya Adası'nın geleneksel bir lezzetidir. Çoğu zaman Casu Marzu'nun içinde hala larva varken tüketilir ki bu da onu biraz tehlikeli yapmaktadır. Midedeki gastrik asit, larvaları öldürmez ve bu da onların bağırsaklara ve organlara bulaşmalarına neden olur. Bu yüzden çürük peynir Amerika ve Avrupa'da yasaktır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_23851_b.jpg


5. Absinthe: Çeşitli bitkilerin yapraklarından elde edilen absinthe, en yüksek alkol oranına sahip bir içkidir. Absinthe'in yaratıcılığı artırdığına inanılır, aynı zamanda halisünasyonlara ve agresif davranışlara neden olur. Kökeninin dayandığı ülke olduğu düşünülen Fransa'da 100 yıldan uzun süredir yasaklıydı ancak 2011'de yapılan oylama sonucu yeniden marketlerdeki yerini aldı. Absinthe Amerika, Yeni Zelanda ve Avustralya'da kesin olarak yasak ve yasa dışıdır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_56914_b.jpg


6. Arsenikli tavuk: Arsenik adını herkesin bildiği bir zehir çeşididir. Peki onu neden yiyeceklerimizin içine koyuyoruz? Çünkü fabrika tavuklarına, etlerinin daha pembe gözükmesi ve daha uzun süre taze kalması için arsenik verilir. Arsenik kansere yol açar bu nedenle arsenikli tavuklar Avrupa'da yasaktır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_33265_b.jpg


7. Ractopamine katkılı et: Ractopamine, hayvanlardaki kas kitlesini artırmak için kullanılan sentetik bir katkı maddesidir. Ractopamine maddesi obeziteye, kalp problemlerine, insomniya, baş ağrısı ve spazmlara neden olabilir. Avrupa, Rusya, Çin dahil 160 ülkede yasaklı olmasına şaşırmamak gerek.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_97640_b.jpg


8. Çiftlik somonu: Herkes somonun sağlıklı bir yiyecek olduğunu düşünür, ki doğal ortamından geldiği düşünüldüğünde bu doğrudur. Ancak çiftlikte yetiştirilmiş somon, antibiyotik ve diğer ilaçlar verilerek yetiştirildiğinden doğal değildir. İnsan tüketimi için uygun olmamasına karşın çiftlik somonu sadece Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasaklıdır.

dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_19998_b.jpg


9. Sporcu içecekleri ve limon aromalı sodalar: Bromlu Sebze Yağı, orjinalinde alevlenme geciktirici olarak patentli bir sentetik bir kimyasaldır. Aynı zamanda Amerika'daki limon aromalı sodalar ve sporcu içeceklerinde genel olarak bulunan bir maddedir. Avrupa dahil 100'den fazla ülkede tiroid problemlerine yol açması, bağışıklığı azaltması, büyüme sürecine etki etmesi ve şizofreniye götürmesi nedeniyle yasaklıdır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_10945_b.jpg


10. Potasyum bromatlı ekmek: Fırıncıların kullandığı potasyum bromat, ekmek hamurunu daha esnek yapmak ve çabuk pişmesini sağlamak için kullanılır. Potasyum bromatlı ekmeğin fazla tüketimi böbrek yetmezliği, sinir sisteminde fonksiyon bozuklukları, tiroid problemleri, sindirim problemleri ve kansere neden oluyor bu yüzden bu maddenin kullanımı Çin, Avrupa, Kanada ve Brezilya'da yasak.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_49282_b.jpg


11. Pembe et ezmesi: Adı da tadı kadar iğrenç geliyor. Pembe et ezmesi (pink slime) çeşitli et artıklarından yapılan ve bir zamanlar köpek maması olarak kullanılan bir ezmedir. Et, rengi daha da pembe görünmesi için amonyakla doludur. Pembe et ezmesi hala Amerika'daki sosisli ve burger'lerdeki etin ana maddelerinden biridir. Avrupa'da beşeri tüketimi yasaklanmıştır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_76605_b.jpg


12. Olestra: Olestra ya da Olean, patates cipsi ve patates kızartması gibi atıştırmalıklarda kullanılan sentetik kalori ve kolesterol kaynağı bir yağdır. Procter & Gamble tarafından yaratılıp sunulan bu ürün, İngiltere ve Kanada'da kramp, ishal, bağırsakla ilgili problemlere yol açıp vücuttaki vitamin ve minareleri attığı için yasaklandı.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_85813_b.jpg


13. Samosa böreği: Afrika ve Hindistan köşelerinden gelen bu geleneksel samosalar, içine sebze veya et doldurulan baharatlı üçgen şeklindeki kızartılmış hamurdan oluşur. Somali'de yasaklanmıştı çünkü Kutsal Üçlü'yü simgeleyen üçgen şekli nedeniyle Somali'nin İslami grubu al-Shabab tarafından "fazla Hıristiyan" ve "hakaret edici" bulunuyordu. Bu kararı arabalara taktıkları hoparlörlerden tüm ülkeye duyurdular.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_91946_b.jpg


14. Pastörize olmayan süt: Avrupa'da yaygın olarak kullanılan pastörize olmayan ham sütün, işlem geçirmiş sütten daha besleyici ve lezzetli olduğu düşünülür. Ancak Amerika'nın 22 eyaletinde, listeriosis, salmonella, e-coli ve Campylobacter bakterilerini ve mikrop taşıyabileceği tehlikesiyle yasaktır. Yasa sadece pastörize olmayan sütü değil, pastörize olmayan tüm günlük mamülleri yasaklamaktadır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_11045_b.jpg


15. Kinder sürpriz yumurta: Herkes çocuklarına Kinder sürpriz yumurtadan almıştır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde bunu yapamazsınız. Üstelik yasaklanmasının sebebi çikolatanın içindeki çocukların yutması muhtemel ufak oyuncaklar değil. Yasaklanmasının tek nedeni içinde yenilemez madde bulunması ve Gıda ve İlaç İdaresi'nin bundan hoşlanmaması.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_77033_b.jpg


16. Sakatat yahnisi: Hangi İskoçyalıya sorarsanız sorun, viski, Loch Ness Canavarı ve sakatat yahnisinin ülkelerinin sembolleri olduğunu söyleyecektir. Peki sakatat yahnisi nedir? Öncelikle lezzetli bir şeydir. Koyun ciğeri ve diğer organlarının karışımından yapılır ve hayvanın midesinin içinde pişirilir. Yasaklanmasının sebebi, Amerika'daki koyun ciğeri ticarileştirmesine karşı olan bir yasadır.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_31631_b.jpg


17. Sasafras: Kuzey Amerika'da yetişen bu ufak ağacın yaprakları birçok yemekte baharat olarak kullanılır. Bunda bir tehlike yok. Ancak bu ağacın köklerinden elde edilen yağ, Amerika'da bira ve bazı içecekleri tatlandırmak için kullanıldı. 1960'ta yağın içeriğindeki bir maddenin akciğer kanserine neden olduğu anlaşılınca bu yağın kullanımı yasaklandı.
dunyada-yasaklanan-17-yiyecek_14170_b.jpg


Haberler.com
 

ScoutNews

Asistan
Katılım
29 Haziran 2014
Mesajlar
179
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Sporcu içecekleri diğer tabirle enerji içeceklerini eminim birçoğumuz tatma fırsatına erişmişizdir . :)
 

nailasmu

Müdavim
Katılım
6 Mayıs 2013
Mesajlar
2,166
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Yaş
29
Bunların hepsi çok lezzetli
 

tolga9009

Doçent
Katılım
25 Mayıs 2014
Mesajlar
519
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
lezzetli ama zararlıymış evde yapılanları pek sevmem dışarıdan almayı tercih ederim artiik herşey GDO lu :(
 

Ay Parçası

Müdavim
Katılım
9 Şubat 2009
Mesajlar
3,821
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
teşekürler hocam çok güzel ve yararlı bir yazı dizisi öyle bir zamanda yaşıyoruz ki neyin ne olduğunu çözemiyoruz artık insanoğlu o kadar zalim olmuşki para gelsinde nerden gelirse gelsin tribinde allah sonumuzu hayır etsin
 

engerex

Müdavim
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Genelde Amerika'bın yasakları mantıklı.
 

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
teşekürler hocam çok güzel ve yararlı bir yazı dizisi öyle bir zamanda yaşıyoruz ki neyin ne olduğunu çözemiyoruz artık insanoğlu o kadar zalim olmuşki para gelsinde nerden gelirse gelsin tribinde allah sonumuzu hayır etsin

Ben teşekkür ederim beğendiyseniz ne mutlu.
Haber oldukça hoşuma gitti uzun olmasına rağmen paylaşmak istedim. :)
 

rozabay

Müdavim
Emektar
Katılım
4 Nisan 2009
Mesajlar
7,113
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Kinder süpriz yumurtayı çocukken çok alırdım. Enerji içeceklerinide oldum olası sevmem. Diğerleri zaten iğrenç. Adıda görüntüsüde miğde bulandırıcı.
 

lifeiswaiting

Asistan
Katılım
9 Ağustos 2013
Mesajlar
115
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Hiçbirini yemicen. Kinder beni şaşırttı ama çocuk çok az yemiştim. En iyisi Türk Mutfağı nam nam yiycen.
 

Kurt Cobain

Müdavim
Katılım
6 Temmuz 2014
Mesajlar
2,642
Reaksiyon puanı
90
Puanları
48
bunların hemen hemen hiçbirisi türk mutfağında yok Allaha şükür :)
 
Üst