Düğünde Takılan Altınlar Neden Kadının?

efe0nel

Asistan
Reaksiyon puanı
32
Düğünde takılan altınlar damadın ailesi tarafından damada takılsa bile kadının kendi özel eşyası olarak kabul ediliyor.Kanunen böyle. Peki neden kadının hakkı? Neden ortak bölüştürülmüyorlar?

edit: en son baktığımda böyleydi kanun değiştiyse bilmiyorum ama eğer değiştiyse eskiden böyleydi ve NEDEN öyleydi?

Son düzenleme:

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,648
Ortak bölüştürme olmaz. Kadına verilmesinin sebebi zor bir durumda ekonomik sıkıntı yaşamaması içindir.
Yargıtay içtihatlarına göre kadının, ziynet eşyalarını geri iade almak koşuluyla verdiği kabul edilir. Bu sebeple bu tür durumlarda erkek, kadın tarafından kendisine verilen ziynet eşyalarının geri ödenmek koşuluyla verilmediğini ispat etmek zorundadır. Aksi durumda erkek, düğün takılarını iade etmekle mükellef olacaktır.

efe0nel

Asistan
Reaksiyon puanı
32
Ortak bölüştürme olmaz. Kadına verilmesinin sebebi zor bir durumda ekonomik sıkıntı yaşamaması içindir.
hocam bu nasıl mantık? erkek zor durumda kalsa? kadının insafına kalmış durumda

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,648
Maalesef son mesajını düzenledim. Forum kurallarını okumanı tavsiye ederim. İkinci olarak TMK 220'ye göre bu ziynet eşyaları kadının denilmiş. Ayrıca yasanın yürürlüğe girdiği tarihteki kadının aktif çalışma oranını da hesaba katmak gerekiyor. Diğer yandan yasadaki bu maddenin günümüz şartlarına göre revize edilmesi de mümkündür.

efe0nel

Asistan
Reaksiyon puanı
32
Maalesef son mesajını düzenledim. Forum kurallarını okumanı tavsiye ederim. İkinci olarak TMK 220'ye göre bu ziynet eşyaları kadının denilmiş. Ayrıca yasanın yürürlüğe girdiği tarihteki kadının aktif çalışma oranını da hesaba katmak gerekiyor. Diğer yandan yasadaki bu maddenin günümüz şartlarına göre revize edilmesi de mümkündür.
hocam anladım sizi yardımcı olmaya çalışıyorsunuz ama ben neden kadına verilmiş onu anlamak istiyorum.hani kanunu yazıyosunuz bana ama ben o kanun neden öyle onu merak ediyorum.Öğrenmek mümkünse tabii

İkinci olarak TMK 220'ye göre bu ziynet eşyaları kadının denilmiş.

Ama neden denilmiş?

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,648
hocam anladım sizi yardımcı olmaya çalışıyorsunuz ama ben neden kadına verilmiş onu anlamak istiyorum.hani kanunu yazıyosunuz bana ama ben o kanun neden öyle onu merak ediyorum.Öğrenmek mümkünse tabii

İkinci olarak TMK 220'ye göre bu ziynet eşyaları kadının denilmiş.

Ama neden denilmiş?
TMK 1926'da yürürlüğe girmiş. 1926'daki ülkenin ekonomik durumu,kadınların iş hayatındaki çalışma oranı ve haklarına bakarsan, Anadolu'da yaşayan çoğu kadının pek bir hakkının erkekler tarafından verilmediğini görürsün. Bu durumda zaten kanunun bu maddesi kadını koruyucu durumda fakat ülkemizin eğitim seviyesinin düşüklüğünden dolayı pek uygulanabilir değil. Aşağıdaki makale yardımcı olacaktır.