Dövmeyi kimse önermiyor!

hüzün_

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
523
Ne hekimler ne de müftüler...

667818_detay.jpg

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, dövmenin HIV başta olmak üzere birçok ciddi sağlık riskini beraberinde getirdiğini, sağlık açısından dövmeyi önermediklerini belirtti.

Prof. Dr. Öztürkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan dövmenin bazı sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.

Özellikle kalıcı dövmede kullanılan iğnelerin risk taşıdığını anlatan Öztürkcan şöyle konuştu:

''Dövme son yıllarda gerçekten çok popüler oldu. Biz sağlık açısından baktığımızda dövmenin riskli olduğunu söyleyebiliriz. Hint kınasıyla yapılan dövmede bu kınaya karşı alerji gelişebilir. Alerji gelişen kişide daha sonra kullanacağı kişisel bakım ürünleri, saç boyası, deodorant, saç losyonu gibi maddelere karşı da duyarlılık gelişebilir ve kişi bunları ömür boyu kullanamayabilir. Ayrıca bu boyalar enfeksiyonlardan, alerjik reaksiyonlara hatta kansere kadar pek çok soruna yol açabilir.''

Öztürkcan, iğneyle yapılan kalıcı dövmelerde bulaşıcı hastalık riskine dikkat çekerek, ''Burada hem iğneye hem de boyaya bağlı riskler var. Kullanılan iğnenin steril olmamasına bağlı olarak Hepatit B, sarılık, AIDS gibi hastalıklar geçebilir. Dövmeyi sağlık açısından önermiyoruz'' dedi.

''PİŞMAN OLUYORLAR''
İzmir İl Müftü Yardımcısı Mehmet Gündoğdu ise dövme yaptırmanın İslam dininde hoş görülmediğini belirtti.

Derinin herhangi bir şekilde kirletilmesinin doğru olmadığını kaydeden Gündoğdu, şöyle devam etti:

''Dinimiz dövme yaptırmayı hoş görmemiştir. Derinin altına yapılan dövmenin yok edilmesi mümkün değilse artık yapacak bir şey yok. Bu abdeste mani değildir ancak dövme derinin üstünü kaplamışsa onun kaldırılması gerekir. Çünkü bu gusle engel olur.

İnsanların 15 yaşındaki, 25 yaşındaki, 35 yaşındaki haletiruhiyeleri aynı olmuyor. Genç iken yaptırıp da sonradan çok pişman olanlar bizleri arayarak bilgi istiyorlar. Dinimiz açısından dövme yaptırmak doğru değildir.''

Kaynak

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu nasıl güzel bir dindir. Bir bakın a dan z ye İslam dininde insanlık için dünya için toplu iğne kadar zararlı birşey bulamazsınız.

Black Wolf

Doçent
Reaksiyon puanı
8
Yaptırmak isteyene etkileyeceğini sanmıyorum. Kaldı ki dinimiz Örtünmeyi de emrediyor ama "Başım açık ama kalbim temiz" Diyerek bu sorun çözülmüş olunuyor. :)

riverdog

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
menüde yine pilav var. sizlere afiyet olsun, ben tokum :)

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Kartal istiyordum bende ama vücudunda bir şekil varken Allahın huzuruna çıkmak ne kadar doğru, O seni yarattığı gibi çıkmalısın karşısına.
ama güzel bi çözümü var, kına yakın elinize:D evet evet bende ara sıra tüm elim olmasada bi iki parmağıma kına yaktırıyorum:D

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Yaptırmak isteyene etkileyeceğini sanmıyorum. Kaldı ki dinimiz Örtünmeyi de emrediyor ama "Başım açık ama kalbim temiz" Diyerek bu sorun çözülmüş olunuyor. :)

doğru söylüyorsun, bu tarz konuşanlara şunu söylemek lazım, önüne konulan yamek tabağını kalbinin temizliğiyle ellerini kullanmadan ye bakalım, mümkünmü, değil. dinin rükünleride kalp temizliğiyle yerine getirilmiyor, bir eylem olması gerekiyor. nasıl ki kaşık kullanmadan karnımızı doyuramıyorsak, namaz kılmadan maneviyatımızı doyuramayız, yada diğer emir ve yasaklara harfiyyen uymadan. birde şu örneği verirler, adam namaz kılıyor ama şunu yapıyor, hacca gitti ama bunu yapıyor gibi başkalarını referans gösterirler. halbuki bu kendilerini kandırmaktan başka birşey değil. hesap gününde herkes kendi yaptıklarından ve yapmadıklarından hesaba çekilecek, ve bunun farkında olmak istemezler...

Reaksiyon puanı
10,315
menüde yine pilav var. sizlere afiyet olsun, ben tokum :)

buradaki ironi sanırım işin dini boyutuyla alakalı!

sevgili riverdog, kızmayın hemen muhterem abim... din deyince sizler sadece cami, namaz, oruç vb. üç-beş kavramdan ibaret sanıyorsunuz. din kavramını öyle bilince de hayatın sair vechelerinden bahsedince aksülamel gösteriyor, "karnım tok" diyorsunuz.

hoşgörünüze sığınarak bir hususu hatırlatmak istedim. kur'an takriben 6000 küsur ayetten oluşur. bu bahsettiğimiz ibadetlerse toplasanız 100 civarındadır. halbuki geride kalan onca ayeti kaldırıp atalım mı? "bunlar bizim işimize yaramaz" mı diyelim?

bilakis islam dini hayatın ta kendisidir. ibadetlerse bu hayatı sağlam bir ip'e bağlamaya yarayan vasıtalardır. asıl amaç insanın hayatını kötülüklerden, insanı felakete sürükleyen zararlı şeylerden arındırılmış, toplumun dayanışmasını, mutluluğunu önceleyen cidden insan gibi ve yüksek kalitede bir hayat yaşamasıdır.

tarihe bakarsanız ne zaman bu denge bozulupta insanlar insanlığından çıkıp uzaklaştıklarında peygamberler gelmiştir. Allah Teala insanların ibadet yapmadığına, küfre bişey dememiş, müsaade etmiştir de, ne zaman zulüm yaygınlaşıp mazlumun ah'ı göklere yükselmişse müdahil olmuştur.

din kısaca budur muhterem abim, korkmayın, sizi rahatsız edecek bir yönü, vechesi yoktur.

yanlış anlamanızı istemem, bunu sizi kınadığım, yazdıklarınıza karşı çıktığım gibi saiklerle yazmadım. sadece vicdani bir hatırlatmaydı, hoşgörünüze sığınarak...

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
işim sonucu ileride yaptırmayı düşünüyorum

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Göğsümde yeşim yazıyor dermişim..:D

Lhuki

Asistan
Reaksiyon puanı
0
örtülü olanlarıda görüyoruz biz neyse fazla uzamasında bende yaptırmayı düşünüyorum :)

KadirDaren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
emanet nasıl verilmişse o şekilde iade etmek gerekir..yapanların kendini bağlar yasak olduğunu bile bile yaptırıyorsa elbet gun gelecek hesap verecek..hesabı göze almışsa diyecek bişey yok..

samedsymn

Asistan
Reaksiyon puanı
0
benim bileğinde 2 harflik ufak bşy var daha büyük bşy yaptırmak istiyorum fakat ilerde pişman olmaktan korkuyorum o yüzden brz erteledim bakalım zaman ne göstereck

Hermiya$

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Yaptırın yaptırın, yaptırında görün gününüzü! Bugün 100 liraya yaptırdığınız dövmeyi yarın sıkılıp veya herhangi bir sebepten sildirmek istediğinizde çıkarılan 2000 lira (en düşük) faturayı görünce ne yapacaksınız bakalım. :)

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Rabbim İnsan oğlunu en mükemmel surette yaratmış.Buna müdahale etmek pek akıllıca gelmiyor bana.

maxpayne1234

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
biraz araştırdım da işler karışık... dözvme yaptırınca gusül aptesti olmuyormuş yani cenabet cenabet dolaşıyormuşuz...
ben vaz geçtim bu işten......

riverdog

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
buradaki ironi sanırım işin dini boyutuyla alakalı!

sevgili riverdog, kızmayın hemen muhterem abim... din deyince sizler sadece cami, namaz, oruç vb. üç-beş kavramdan ibaret sanıyorsunuz. din kavramını öyle bilince de hayatın sair vechelerinden bahsedince aksülamel gösteriyor, "karnım tok" diyorsunuz.

hoşgörünüze sığınarak bir hususu hatırlatmak istedim. kur'an takriben 6000 küsur ayetten oluşur. bu bahsettiğimiz ibadetlerse toplasanız 100 civarındadır. halbuki geride kalan onca ayeti kaldırıp atalım mı? "bunlar bizim işimize yaramaz" mı diyelim?

bilakis islam dini hayatın ta kendisidir. ibadetlerse bu hayatı sağlam bir ip'e bağlamaya yarayan vasıtalardır. asıl amaç insanın hayatını kötülüklerden, insanı felakete sürükleyen zararlı şeylerden arındırılmış, toplumun dayanışmasını, mutluluğunu önceleyen cidden insan gibi ve yüksek kalitede bir hayat yaşamasıdır.

tarihe bakarsanız ne zaman bu denge bozulupta insanlar insanlığından çıkıp uzaklaştıklarında peygamberler gelmiştir. Allah Teala insanların ibadet yapmadığına, küfre bişey dememiş, müsaade etmiştir de, ne zaman zulüm yaygınlaşıp mazlumun ah'ı göklere yükselmişse müdahil olmuştur.

din kısaca budur muhterem abim, korkmayın, sizi rahatsız edecek bir yönü, vechesi yoktur.

yanlış anlamanızı istemem, bunu sizi kınadığım, yazdıklarınıza karşı çıktığım gibi saiklerle yazmadım. sadece vicdani bir hatırlatmaydı, hoşgörünüze sığınarak...

Güzel kardeşim ilk olarak herhangi bir kızgınlığımın olmadığını belirtmek isterim. Bu arada kullandığın ünlem işareti hakkında da, dikkat çekilecek herhangi bir husus olduğunu düşünmemekteyim ;) Mesajımın içeriği ise aynı konuların tekrar tekrar önümüze gelmesi akabinde de özellikle aynı yorumların aynı içerikle tekrar tekrar ortaya atılması ile alakalı idi.. Birisi kalkıp sorsa, arkadaşlar ben dövme yaptırmak istiyorum ama bunun getireceği, doğuracağı sıkıntılar sorunlar nelerdir bilmiyorum. Dini açıdan olaya bakılacak olunursa, konu hakkında ki hadisler, ayetler vs nelerdir dese ben attığım mesajla ayıp ettim derim. Kaldı ki böyle bir işe girişecek 'akıllı' bir adam zaten konu hakkında araştırmasını da yapmıştır, bilgi sahibi de olmuştur. Sonuçta Allah hepimize bir beyin ihsan eylemiş değil mi? İsteyen, kullanmasını bilen sıkıntı çekmiyor.
Konuya 'dini' açıdan yapılan '4.' yorumun sahibi olmayı ben de biliyorum, sonuçta ben de bir müslümanım ve çok şükür benim de dinim hakkında bir bilgim ve kültürüm var. Ama arada değişik, bilimsel yorumlar da görsek fena olmaz diyorum. Saygılarımla.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Bi müslümanın böyle şeylerden uzak durması lazım yaa... Bu tip şeyler ne dinimizde var nede kültürümüzde..