Dosbox ve QBasic, klavye sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan algea
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

algea

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Biraz nostalji yapıp dosbox’ta qbasic’i çalıştırmaya çalıştım ama maalesef klavye sorunu ile mustaribim. Bazı klavye tuşları çalışmıyor ( “\” gibi) Nasıl bir ayar yapmalıyım bilgisi olan var mı?

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
Klavye Amerikan ingilizcesi. Karakterlerin yerlerini arayıp bulmalısınız. Veya QB64 kullanın. QBasic'in tıpa tıp aynısının günümüz Bilgisayarlarına uyarlanmış halidir. SDL sürümü sanırım daha kararlı. Son sürümü olan OpenGl sürümünde belki bazı eksikler olabilir.

algea

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Dosbox'ın konfigurasyon dosyasında keyboardlayout=auto yani windows'un klavye düzenine göre otamatik seçim yapıyor. keyboardlayout=tr yaptım yine aynı sorun var. Zaten türkçe karakterlerde sorun yok sadece bazı klavye tuşları çıkmıyor ("\" gibi). Aynı sorun diğer eski dos programların editorlerinde de var. Ne hikmet ise AltGr ile yazılan tuşlar çalışmıyor. Aynı sorun örneğin Turbo C'de de var Turbo C de de "{" tuşu çıkmıyor. QB64 programını biliyorum. Editörü QB ye benzesede debug ve benzeri şeyleri aynı değil. QB ile aynı tadı vermiyor.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
Önce Qbasic'ten "exit" seçerek çıktıktan sonra ctrl + f1 tuşlarına basarsan, karakterlerin yerlerini bulabilirisin.

algea

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Başka çözüm yolu yok mu acaba. Çünkü dosbox komut satırında karakterlerde sorun yok. Sadece eski programların editörlerinde sorun çıkıyor.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
64 bit Windows kullanmıyorsanız başka bir çözüm yok, 32 bit Windowsta Qbasic doğrudan çalışıyor. Ancak yinede en düzgün Win Xp de çalışıyor. Sorunun nedeni Türkçe karakterlerin desteklenmemesinden kaynaklanıyor ve tabii Türkçe klavyede desteklenmiyor. İstersen kodları Notdefteri ile yazıp, Qbasic ile aç ve gerekiyorsa yeniden kaydet. Ben de 1.1 sürümü var QB64 sdl sürümü. Fazla satırlı programlarda o şekilde benim için daha rahat oluyor.