Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Biraz nostalji yapıp dosboxta qbasici çalıştırmaya çalıştım ama maalesef klavye sorunu ile mustaribim. Bazı klavye tuşları çalışmıyor ( \ gibi) Nasıl bir ayar yapmalıyım bilgisi olan var mı?
Klavye Amerikan ingilizcesi. Karakterlerin yerlerini arayıp bulmalısınız. Veya QB64 kullanın. QBasic'in tıpa tıp aynısının günümüz Bilgisayarlarına uyarlanmış halidir. SDL sürümü sanırım daha kararlı. Son sürümü olan OpenGl sürümünde belki bazı eksikler olabilir.
Dosbox'ın konfigurasyon dosyasında keyboardlayout=auto yani windows'un klavye düzenine göre otamatik seçim yapıyor. keyboardlayout=tr yaptım yine aynı sorun var. Zaten türkçe karakterlerde sorun yok sadece bazı klavye tuşları çıkmıyor ("\" gibi). Aynı sorun diğer eski dos programların editorlerinde de var. Ne hikmet ise AltGr ile yazılan tuşlar çalışmıyor. Aynı sorun örneğin Turbo C'de de var Turbo C de de "{" tuşu çıkmıyor. QB64 programını biliyorum. Editörü QB ye benzesede debug ve benzeri şeyleri aynı değil. QB ile aynı tadı vermiyor.
64 bit Windows kullanmıyorsanız başka bir çözüm yok, 32 bit Windowsta Qbasic doğrudan çalışıyor. Ancak yinede en düzgün Win Xp de çalışıyor. Sorunun nedeni Türkçe karakterlerin desteklenmemesinden kaynaklanıyor ve tabii Türkçe klavyede desteklenmiyor. İstersen kodları Notdefteri ile yazıp, Qbasic ile aç ve gerekiyorsa yeniden kaydet. Ben de 1.1 sürümü var QB64 sdl sürümü. Fazla satırlı programlarda o şekilde benim için daha rahat oluyor.