Domuz Eti Yediğimizin Farkında Mıyız?

Bu konuyu okuyanlar

Keskinsoft

Öğrenci
Katılım
1 Mayıs 2009
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Gaziosmanpasa Hacimasli köyü domuz çiftligi'nin sulari ve kati atiklari 300 metre mesafedeki Sazlidere Baraji'na akiyor. Baraj on milyon kisinin su ihtiyacini karsiliyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.

Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yillik 3 milyon kg. civarinda et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kirmizi et üretiminin yarisi. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarina ve marketlere 'kiyma' seklinde satiliyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en çok kullanilan yöntem.

Peki neden domuz?

'Dinen yasak olmasina, Türk yemek kültürüne aykiri bulunmasina ragmen neden domuz cazip bir konu?'

Çünkü domuz yetistiriciligi kârli bir is. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yasina göre yilda bir, iki, bazen de üç kez ve her batinda 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yilda iki kez dogum yapsa, her batindan 10 yavru yasasa, 20 sene yasayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahasi yeni dogmus bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çikabiliyor.

Normal Sartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yag olarak ayrilabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor. Yani 150 kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yag elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken.

Beslenmesi kolay, cam disinda -leş dahil- her şeyi hatta kendi pisliğini bile yiyebiliyor.

Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulastigi zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yilda yaklasik 1 milyon kg. et çikiyor.

Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satildigi meçhul. Diger çiftlikler de göz önüne alindiginda Türkiye'de yaklasik 3 milyon kg domuz etinin piyasaya degisik yollarla sürüldügü ortaya çikiyor.

Türkiye'deki toplam kirmizi et tüketiminin de 6 milyon kg. oldugu göz önüne alinirsa tablonun vahameti daha da netlesiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasinda satilan bu domuz etlerinin agirlikli olarak kiyma, sucuk, salam ve sosis olarak satildigi dile getiriliyor. Çiftlik çalisanlarindan Ismail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarina kiyma ve sosis gibi ürünler olarak satiliyor.

Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak bes firma domuz satin aliyor:
Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Sütte ...

1. Çerkezo aldigi ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken ayni zamanda Tesvikiye'deki Sarküterisinden de nihai tüketiciye ulasiyor. (ki bu firmanin bir de TADET adi altinda otellere ürün sattigi bir markasi daha bulunuyor... ) Ayni zamanda butik magazalarda ve ulusal zincir magazalarda satilan BONUS markali ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...

2- Ayazaga'daki Çerkezo'nun hemen yaninda üretim yapan
SÜTTE firmasi da salam, sosis ve jambonlarini markasiyla satiyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çesitli zamanlarda far kli isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Sütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adiyla satiliyor. Üstel ik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yili askin süreden beri et mamullerini SÜTTE firmasindan temin edip bizlere bir güzel yediriyor.

3- POLONEZ 5 yil öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip MIGROS'larda açik açik ürünlerini satarken, son yillarda %100 dana etinden ürünler imal ettigini iddia ediyor.

'Peki ya bunlari göz göre göre magazalarinda sattiran satin alma müdürleri aldiklari rüsvetin yani sira bu milletin vebalini aldiklarini da biliyorlar mi sizce?'

POLONEZ'in ciddi anlamda piyasaya yayilmasindaki en büyük faktör MIGROS' tur . O dönem Migros'un et mamulleri satin almasinda olan (Su an oyuncak reyonunda satin almacilik yapan) Coskun bey'in büyük paralar karsiliginda POLONEZ'le isbirligi içerisinde oldugunu ve bizzat domuzlari bizlere yediren kisi oldugunu biliyor muydunuz?

Peki ya
Migros'ta çalisan tüm tezgahtarlarin eksiksiz olarak her ay sonunda POLONEZ 'in sahibi MUSTAFA AKKAS beyden (veya satis müdürü sifati ile çalisan ALI ÖZYAVAS'tan) maaslarini ve primlerini (bizlere sattiklari et mamulleri üzerinden ) aldiklarini biliyor muydunuz?

Peki
METRO GROS MARKETLER'in (Su anki degil bir önceki) satin almaciligini yapan kisinin Su an BAGDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü restoranlari' nin sahibi oldugunu biliyor muydunuz?

Peki Izmir'in kalesi olarak görülen KiPA Marketler'in satin almaciligini yapan bayanin Polonez'in resmi hissedari oldugunu biliyor muydunuz?

PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZINCIRI < /FONT>
DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PIZZALARIN IÇERISINDE POLONEZ ET MAMULLERININ KULLANILDIGINI BILIYOR MUYDUNUZ?

PEKI GIMA MARKALI VE PIYASALARDA SATILAN OPI MARKALI ÜRÜNLERI POLONEZ'IN ÜRETTIGINI VE BUNUN KARSILIGINDA NE KADAR PARA YEDIRDIGINI BILIYOR MUSUNUZ?

'Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmis midir?'

4- NUTA öncelikle 7 TEPE markasi ile taninmakla beraber Güneydeki - Her sey dahil - tatil köylerinin birnumarali tedarikçisi, e tabi yabanci turistlerin yaninda yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle büyük alisveris merkezlerinde ayri bir stant açiyorlar. Ancak küçük Sarküterilerde karisik olarak duruyor ve birçok tüketici farkina varmadan domuz ürünlerini satin alabiliyor . Üstelik isin ilginç tarafi bu firma Simdi de firma tanitim cd si hazirlamis Carrefour gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptigini anlatiyor. Ama 7 TEPE SOSIS hafta sonlari marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satiliyor.

Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafini bile etmek istemedigimiz katkilar kullaniyorlar ... Domuz hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapilip piyasa sürüldügü bir baska yer de
NUTA'nin üretimin i yapan kisinin islettigi Dolapdere'deki imalathane. (IDEAL markali salam sosis imalatçisi )

5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSISININ IÇINDE yillardir taninan NAMLI PASTIRMACI'nin modern hali !!! Su an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPASA MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylik -günün 24 saati çalistiklarini düsünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satiyor.

Bu aradaki 200 tonluk kapasite açigini ise ISTANBUL DISINDA ne id ügü belirsiz imalathanelerde, merdiven alti firmalarda üretim yaptirip üzerine ' %100 NAMET KALITESI' bastiktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPASA'daki adresle rini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar.

Carrefour ve diger tüm zincir magazalarda POLONEZ'in uyguladigi benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor.



Peki, Cem Yilmaz'in dedigi gibi janjanli ambalaja sahip NAMLI pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeslerin ayni zamanda Çorlu'daki domuz çiftliklerinin yari hissesine sahip olduklarini da biliyor muydunuz?

2000 yilinda patlak vermis olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardesler tarafindan getirildigini hatt a Bayrampasa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve kameralarin gözü önünde basildigini, Engin Mepa'nin Show TV'ye, o dönemin 1 trilyon lirayi kendi elleriyle hediy e ettigini, sonra da Milliyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerine verdikleri dev ilanlarla tüm olanlari ve baskinlari yalanladiklarini biliyor muydunuz?

NAMLI Pastirmalarinin hem % 5 hissesine sahip olan, hem de imalat müdürlügünü yapan Muzaffer adindaki sahsin ayni dönemde kardesi ile Bagcilar semtinde açmis oldugu imalathanede at ve esek etinden yaptigi pastirmalari dilimleyerek zincir marketlere sattiklarini biliyor muydunuz?

2004 yilinda da Ugur Dündar ekibi tarafindan basilarak ekranlarda gösterildigini hatirlayabildiniz mi?

Domuz konusunda herkes topu baskasina atiyor. Bu noktada tüketicinin yapmasi gereken seyi Çevre Saglik Il Müdürlügü Gida ve Çevre Kontrol Subesi

Müdürü Irfan Yilmaz özetliyor;

'- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor.'
'Kisacasi ne yediginize dikkat edin. Çok emin olmadiginiz bilmediginiz markalarin ambalaj güzelligine kanmayin.'

Ömer KIZILIRMAK
TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri
 

webrettin

Profesör
Katılım
16 Mart 2009
Mesajlar
1,676
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Güvendiğim kasap var oradan alıyorum artık daha dikkatli olrum oluruz teşekkürler
 

ATmaCA53

Profesör
Katılım
21 Nisan 2009
Mesajlar
3,993
Reaksiyon puanı
35
Puanları
0
uyarın için sağol ;) domuz eti, at eti, her türlü hayvanın pisliğini yedirmeye çalışıyorar cavur oğlu cavurlar, bence en iyisi helal gıda diye bir girişim oldu bunların açılmasından yanayım, helal gıdaya muhtaçız hele böyle bir dönemde.
 

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Ne yediğimiz belli değil zaten.:)
 

sahan2106

Asistan
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
457
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
uyarın için sağol ;) domuz eti, at eti, her türlü hayvanın pisliğini yedirmeye çalışıyorar cavur oğlu cavurlar, bence en iyisi helal gıda diye bir girişim oldu bunların açılmasından yanayım, helal gıdaya muhtaçız hele böyle bir dönemde.

Aynen katılıyorum, burada aile KAsaplarının önemi iyice anlaşılıyor.Şahsen Büyük marketlerden et ürünü almam. Tanıdık kasap var, her türlü Et ürünlerini ondan alırım.
 

NikeSteeL

Dekan
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
İstanbulda yaşamıyorum allah tan .Büyük Şehirin Büyük Sorunları Olur
 

mc92001

Doçent
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
786
Reaksiyon puanı
16
Puanları
18
yaaaaw akşam akşam morali sıfıra indirdin valla. Şimdi nereye güvenip et alacaz (sanki etle besleniyoz da).
 

ATmaCA53

Profesör
Katılım
21 Nisan 2009
Mesajlar
3,993
Reaksiyon puanı
35
Puanları
0
yaaaaw akşam akşam morali sıfıra indirdin valla. Şimdi nereye güvenip et alacaz (sanki etle besleniyoz da).
bende etten pek anlamam ama et uzamanlarına sormak lazım, et alırken nelere dikkat etmeliyiz, ben genelde et alırken etin kırmızı oluşu sığır eti olduğuna kanaat getiririm
 

kryyltkn

Doçent
Katılım
13 Nisan 2009
Mesajlar
520
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Benim bildiğim domuz eti pahalı böle şeylere genelde At eşek martı gibi etler karıştırılıyor domuz etini neden karıştırsınlarki pahalı bişey.
 

serpinti

Öğrenci
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
56
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
kurbandan kalan etlerii kullanıyorum halaa zaten çok kırmızı et seven bri değilim ama asıl ilginç olan carrefour gibi bi mağzanın nasıl oluyoda bunuu yapıyo bunu almaıyorum
en azından artık bişyleri yani markaları biliyoruz
bilmeden yediysekte allah bunu vebalini bize değil onlara yüklesin
 

efk

Öğrenci
Katılım
21 Ocak 2008
Mesajlar
26
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Saçma ötesi yanlı bir haber...Domuz eti dana ve koyundan pahalıdır.Polonez ise mis gibidir, ayrıca da salak değildir ucuza dana satacağına 2 katına domuz satsın ve dana diye satsın. Bu ve benzeri saçma insanlara ve saçmalıklara inanmayın.Kafası olan zaten bu haberi yapamaz!
 

halo5

Öğrenci
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
90
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
ben zaten beyaz et severim kırmızı etide sadece kurban bayramında yerim
 

zootechnist

Doçent
Katılım
29 Mayıs 2009
Mesajlar
837
Reaksiyon puanı
22
Puanları
18
Gıda ürünleri ve özellikle et konusu yıllardır ülkemizde tartışma konusu olmuş ve açıklığa kavuşturulamamış bir konudur.

Bir Zooteknist olarak (Türkçesi Hayvansal Üretim Uzmanı Ziraat Mühendisi :) ) kırmızı et için güvendiğim kasaplara beyaz et içinse tesislerini gezdiğim ve güvenilir olduklarını gözümle gördüğüm bazı firmalardan alışveriş yapıyorum.(reklama girer derler diye isimleri burada yazamıyorum)

Domuz eti karkas olarak (gövde et) açık pembe renktedir ve çiğ haliyle diğer etlerden kolaylıkla ayrılır.Ancak kıyma vb. işlemlerden geçerek ve sucuk,salam vb. ürünlere işlenerek ya da diğer etlerle karıştırılarak sunulursa anlaşılmaz.

Bazı arkadaşlar konunun abartıldığını düşünüyor.Ama maalesef yukarda yazılanlar az bile.

Denetim mekanızmasının zayıf oluşu (hatta yok bile denebilir) gerek bitkisel gerekse hayvansal ürünlerde sağlığımız açısından büyük tehlike arzediyor.

size şahsen yaşadığım bir olayı anlatayım.Teknik gezi için büyük tavuk üreticilerinden birinin kesim tesislerine gitmiştik.Kesim yerine geldiğimizde gördüm ki, tavuklar başaşağı çengellere asılıyor su akan bir tünelden geçiriliyor ve düşük miktarda elektrik verilerek gagası suya değen tavuğun bayılması sağlanıyordu.Sorumlu mühendise sordum,peki tavukların ölme riski yok mu bu esnada? Verdiği cevap: "%1-2 ölen oluyordur mutlaka ama tespit etme şansımız yok".

Ve dinimize göre bu hayvanlar leş oluyor.Sağlık açısından da kan akıtılmadığı için riskler mevcut.

Daha neler gördük ama anlatsam sanırım hiç kimse birşey yiyemez :)

O yüzden acizane tavsiyem.Hayvansal ürünlerde güvendiğiniz yerlerden alın ve bitkisel ürünlerde herşeyi mevsiminde yiyin.
 

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Bu yazı yalan ve eğer sen yazdıysan başına büyük dert açacaktır.Biz istanbulda çalışma yapacak domuz çiftliği bulamıyoruz, senin dediğine bak.İçlerinden çok iyi bildiğim polonez, son 3-4 yıl öncesine kadar, sığır dan ayrı domuz çiftlikleri vardı ama başka bir firmanın böyle bir mail yayması sonucu, o tesisini de kapadı.

Edit: Gerçi banlanmış, banlanmasa iyi olacaktı.
 

serpinti

Öğrenci
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
56
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
neden banlanmış merak ettim bunu bi açıklayan olsa süper olur
yazdıklarının doğrumu değilmi olduğu bile değilken ban birz agır olmamışmı
ha hak etti diyosanız bu konunun burda ne işi var hala
 

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Tübitak görevlisi olarak ismi geçen kişi bile açıklama yapmak zorunda kaldı, bu nedenle.Bence konunun kaldırılması gerek.
 

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
neden banlanmış merak ettim bunu bi açıklayan olsa süper olur
yazdıklarının doğrumu değilmi olduğu bile değilken ban birz agır olmamışmı
ha hak etti diyosanız bu konunun burda ne işi var hala


Keskinsoft ikinci hesaptan kanatlandı...:yes:
 

beyazad

Profesör
Katılım
6 Temmuz 2008
Mesajlar
1,115
Reaksiyon puanı
22
Puanları
0
yani ucuz sucuk salamlarda kesin var tabi
 
Üst