Domain Uzantısının SEO'ya Olan Etkileri Neler?

seo_uzmanı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Öncelikle herkese selamlar.
Ben Semih, SEO Uzmanıyım ve yaklaşık 5 yıldır sektörün içerisinde olan birisiyim.
Bugün sizlere sohbet tadında bir konu ile domain uzantısı seçmenin öneminden bahsedeceğim.

Öncelikle internetteki web sitelerinin %60'ından daha fazlası .com uzantılı bir domain kullanıyor. Peki neden?
.COM İlk çıkan alan adı uzantısıdır ve anlamı İngilizce bir kelime olan "Commerical" yani genel ticaretten gelmekte ve artık neredeyse bütün şirketler .com uzantısını sadece genel prestij için kullanıyor.

Peki diyelim ki siz bir Psikolog ya da Avukatsınız. Web sitenizi açarken .COM uzantısı mı alırsınız?
Bana kalırsa bu yapılabilecek en büyük hatalardan birisidir. .COM İsimlerinin neredeyse tamamı başka bir kullanıcı tarafından kaydedilmişken ve SEO (Search Engine Optimization) için neden .psychology .lawyer gibi uzantıları tercih etmeyeyim ki?

İnsanlar bu uzantıları başlangıçta alışamayabilir ancak zaman ile bütün kullanıcılarınız bu uzantıların anlamına adapte olacak ve sizi "Markanızdan" hatıralyacaktır.

Örneğin 2 farklı E-Ticaret sitesi düşünelim. İkisi de A'dan Z'ye aynı içerikleri içeriyor ve aradaki tek fark bir sitenin uzantısı .com iken diğer sitenin uzantısı .STORE.

Bu durumda sizce ne olur?
.STORE Uzantılı web sitesi öncelikle reklam maliyeti açısından tasarruf etmeye başlar. Daha hızlı bir şekilde Indexlenir (Google gibi arama motorlarında görünür olur.) ve sıralamaları .COM'a kıyasla 100% olarak daha iyi performans gösterir.

Bu konu ile ilgili geçmişte yapılan bir test: Does the .Store TLD have an advantage for SEO/SEM? A Domain Experiment

Bir SEO Uzmanı olarak önerim yeni TLD (Top Level Domain) uzantılarını tercih etmeniz ve önyargınızı kırmanız olacaktır.
Pek çok sitemde .ARCHI, .STORE gibi uzantıları kullandım ve bunları tercih etmem 1-0 öne geçmemi sağladı.

Atak Domain TLD Listesi: Bu bağlantı ile yeni domain uzantılarını bulabilir ve kolayca kaydedebilirsiniz

Serdar13

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhaba. Çok ilginç bir makale. Neden .story arama motorları tarafından .com daha iyi indeksleniyor?