Domain tam olarak nasıl çalışır?

Batuhan ilter

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhaba,
Bir site yapmak istiyorum ve sitemi kendi kurduğum bir sunucudan açmak gibi bir planım var. Araştırırken domeine takıldım. Domeini bir yerden satın mı almam gerekiyor. Kendim oluşturamaz mıyım? Kısaca bu domein sistemi nasıl çalışıyor. Domeinleri kim sağlıyor ve ben satın almak dışında bunu elde edemez miyim?
bilgilendirirseniz çok memnun olurum teşekkürler.

Pie

Asistan
Reaksiyon puanı
29
Domain'i kendin oluşturamazsın. Domain'i satın alman gerekiyor. Google'ye domain al yazarak Domain alabilirsiniz. Domain'i sunucunun NameServer'leri ile aktif edebilirsiniz.

HyperFuryXI

Asistan
Reaksiyon puanı
138
Domain senin sitenin bir nevi kimliği,adı onu satın alman gerekmekte godaddyden almanı öneririm

Szayel

Profesör
Reaksiyon puanı
1,147
Ücretsiz domain verenler de var (ücretli olanları değil tabi, reklam içeriyor ), kendi sitesi üstünde senin sunucuna link verenlerde.

Kendi sunucundan tavsiye etmem eğer evden düşünüyorsan.

CapScroLL

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,683
Domainler ICANN tarafından verilir, ICANN'in yetki verdiği (Registrar) firmalar domain kayıt edebilirler. Örneğin Godaddy firmasının ICANN'de kaydı vardır ve domainleri kendisi satar, X firması Godaddy'den bayilik ister belirli bir kâr karşılığında Godaddy bu firmaya bayilik verir (Godaddy'nin bayilik verdiği hakkında bilgim yok, örnek veriyorum.). Şu adrese giderek ICANN'in Registrar yetkisi verdiği firmaları görebilirsiniz. Domainlerin nasıl çalıştığına gelirsek DNS mantığı ile yürür, örneğin benim sunucumun IP adresi 1.1.1.1 diyelim bir alan adı alıyorum ve bu alan adını kendi IP adresime yönlendiriyorum. Alan adım example.com olursa kullanıcılar "example.com" adresine girdiğinde aslında 1.1.1.1 IP adresine bağlantı kurarlar, firmaların yönlendirici (nameserver) sunucuları sayesinde karmaşıklık ve güvenlik problemleri çözülür.

Alphaghost

Asistan
Reaksiyon puanı
84
Domain : Alan adı sağlayıcıları tarafından, bir ip adresine bağlanan ve siteye daha kolay ulaşılmasını sağlayan, bir nevi nicknamedir.
Domaniler nameserverlara bağlı ip adreslerine ulaşarak, senin hostingin ve son kullanıcı arasında bağlantı kurar. Eğer kendi sunucun varsa, ip adresini, kendi domaininin nameserverine girmen gerekir.
Ayrıca bazı şirketler, bazı uzantıları bedava sağlayabilir(.tk vs).
Mesaj otomatik birleştirildi:

Domainler ICANN tarafından verilir, ICANN'in yetki verdiği (Registrar) firmalar domain kayıt edebilirler. Örneğin Godaddy firmasının ICANN'de kaydı vardır ve domainleri kendisi satar, X firması Godaddy'den bayilik ister belirli bir kâr karşılığında Godaddy bu firmaya bayilik verir (Godaddy'nin bayilik verdiği hakkında bilgim yok, örnek veriyorum.). Şu adrese giderek ICANN'in Registrar yetkisi verdiği firmaları görebilirsiniz. Domainlerin nasıl çalıştığına gelirsek DNS mantığı ile yürür, örneğin benim sunucumun IP adresi 1.1.1.1 diyelim bir alan adı alıyorum ve bu alan adını kendi IP adresime yönlendiriyorum. Alan adım example.com olursa kullanıcılar "example.com" adresine girdiğinde aslında 1.1.1.1 IP adresine bağlantı kurarlar, firmaların yönlendirici (nameserver) sunucuları sayesinde karmaşıklık ve güvenlik problemleri çözülür.
Benden daha açıklayıcı şekilde yazmışsın. Tebrik ederim.

CapScroLL

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,683
Domain : Alan adı sağlayıcıları tarafından, bir ip adresine bağlanan ve siteye daha kolay ulaşılmasını sağlayan, bir nevi nicknamedir.
Domaniler nameserverlara bağlı ip adreslerine ulaşarak, senin hostingin ve son kullanıcı arasında bağlantı kurar. Eğer kendi sunucun varsa, ip adresini, kendi domaininin nameserverine girmen gerekir.
Ayrıca bazı şirketler, bazı uzantıları bedava sağlayabilir(.tk vs).
Mesaj otomatik birleştirildi:

Benden daha açıklayıcı şekilde yazmışsın. Tebrik ederim.
Estağfurullah, bilgi bilgidir eleştiriye gelmez.