Soru Doların Kaç Tl Olduğu Ekonominin Kötü Olduğunu Göstermez ?

Berkecans

Öğrenci
Reaksiyon puanı
27
Arladaşım böyle bir şey diyor şimdi anlamadim cevapda veremedim adam gibi doğru mu diyor xd

Ekli dosyalar

• 20210701_220717.jpg
    20210701_220717.jpg
    54.2 KB · Görüntüleme: 138

WindStone

Dekan
Reaksiyon puanı
2,673
Arladaşım böyle bir şey diyor şimdi anlamadim cevapda veremedim adam gibi doğru mu diyor xd
doların kaç tl olduğu dışarıdan alacağın elektronik eşyaların, arabaların vb. şeylerin fiyatını belirler. Eğer Hiç birşey üretmez ve hep dışardan alırsanız o zaman ekonominiz kötü olur. Ama japonya ya bakınca görüyoruz ki en büyük firmaların çoğu onlarda dışa bağımlılık yok. O yüzden 1 dolar 1000 yen de olsa telefonlarının arabalarının fiyatı artmıyor o yüzden insanlar refah içerisinde yaşıyor.

Dertsizali

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Rusya ve cin örnekleri de var bu dönem niyeyse kendi parasını degersizleştirme yarışına girdiler sanki abd de biraz piyasaya para sürdü şimdi geri çekiyor iddiaları var ama devletler dolar bulamazsa ne yapacak? Benim tahminim yeni rezerv para yuan olacak ama ytd

Lexa Silverhand

Asistan
Reaksiyon puanı
134
biz dış ülkelerdeki gibi 200k birim mi alıyoruz sanki bir şey bilmeden böyle konuşuyor. Böyle insanlar yüzünden ülke bu halde zaten xD

Berkecans

Öğrenci
Reaksiyon puanı
27
biz dış ülkelerdeki gibi 200k birim mi alıyoruz sanki bir şey bilmeden böyle konuşuyor. Böyle insanlar yüzünden ülke bu
biz dış ülkelerdeki gibi 200k birim mi alıyoruz sanki bir şey bilmeden böyle konuşuyor. Böyle insanlar yüzünden ülke bu halde zaten xD
Tm onu diyor işte dolar 100yen ama adamlar 200k maas aldigi icin ekonomileri kotu olmuyor bizde de dolara bakarak ekonomi kotu diyemeyiz falan diyor

Reaksiyon puanı
1,766
Arkadaşın haklı
Tabii bizde asgari ücrete çok fazla zam yapıldığı için doların yükselmesi cok anormal gözüküyor ama gayet normal ve doların düşük olduğu orneğin 2001 yılına göre hesaplayınca dolar şu an daha düşük

Reaksiyon puanı
1,766
Dışabağımlılık konusunda;
Boşuna asgari ücret üzerinden hesaplamadık doları senin kazandığın 1 den 2 ye çıktı dolar da sayı olarak yükseldi ama ortalamaya bakınca dolar değeri düşmüş oldu (son birkaç yılda asgari ücretten fazla zam aldı ama 20 yıllık ortalamada hâlâ dolar düşmüş gözüküyor)

Berkecans

Öğrenci
Reaksiyon puanı
27
Arkadaşın haklı
Tabii bizde asgari ücrete çok fazla zam yapıldığı için doların yükselmesi cok anormal gözüküyor ama gayet normal ve doların düşük olduğu orneğin 2001 yılına göre hesaplayınca dolar şu an daha düşük
Yanlış düşünüyorsun bence
Mesaj otomatik birleştirildi:

Doğru demiş miyim sizce yoksa saçma bir şey mi dedim

Ekli dosyalar

• Screenshot_20210701-222941_Instagram.jpg
    Screenshot_20210701-222941_Instagram.jpg
    61.7 KB · Görüntüleme: 141

Dertsizali

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Yurt dışındakilerin çoğu gelmesinin nedeni orda 10 dolara alacakları şeyleri burda 5 dolara aldıkları için geliyorlar.. biz dolarla maaş almıyoruz ?

Reaksiyon puanı
1,766
Yanlış düşünüyorsun bence

Doğru demiş miyim sizce yoksa saçma bir şey mi dedim
(anladığım kadarıyle söylüyorum yanlış anlamışsam düzeltin) biz japonya karşılaştırması yapmıyoruz sadece diyoruz ki onlarda dolar şu şu seviyelerde ama ekonomileri kötü diyemeyiz yani sayılar değil asgari ücret bizim karşılaştırma yöntemimiz olmalı

Dertsizali

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Benim soyledigim şeyin aynısını ama farklı şekilde söylüyorsun dedi not: akpli değil :)
Aslında bende akp li değilim ama dolarla para birimleriyle ölçülmesi rusya gördükçe bana mantıksız geliyor

Trump ın cin para birimi bizden düşük diye kızıyordu

WindStone

Dekan
Reaksiyon puanı
2,673

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
Teknoloji sitesindeyiz teknoloji olarak bakalım olaylara. Tam tersi olduğunu düşünün her şeyin. Mesela 1 tl 10 dolar olsun. İstersen maaşın düşük olsun. Küçük düşünme rakam büyüdükçe paranın miktarı da büyüyor. Onların satışta olan 10 k lık oled tv sini son seviye yada 50k lık tv olsun. Adam belki ömrü boyunca göremeyecek o tv yi. Sen çıkartıp 1 haftada o parayı çalışıp vereceksin 5k yı bu kadar basit.

Reaksiyon puanı
1,766
Beyler konuyla alakasız kusura bakmayın da alım gücü lirası gibi birşey vardı adını unuttum dolar gibi birşey
Hatırladığım kadarıyle 1,50TL=1 alım gücü lirası ediyordu
onun ismini bilen var mı

Berat-

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Biz o ülkedeki ortalamayla eşit maaş almıyoruz ama :Dd
ben de onu diyorum zaten doların 9 olması ekonomimizin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Onların 100 dolara yaptığı alışverişi biz 1000e yapıyoruz onlar bir maaşla 16 kez bu bu alışverişi yapabiliyor biz bir maaşla 3 kez. Maaşımız paramızın değerine göre düşük olduğu için ekonomi kötü

404 Error

Dekan
Reaksiyon puanı
12,459
Dolar yüzünden yurtdışından gelen şeylerin fiyatı artıyor. Tabii tek o yok vergiler falanda var.
Biz hep böyle yurtdışından alıp, çoğu şeyi üretmezsek daha da pahalılaşır her şey her zaman. Bu ülkede çok para gidecek diye kendimiz üretemiyoruz, yani yanaşmıyorlar.
Her şeyi kendimiz üretmeliyiz ki, yurtdışına bağımlılık azalır ve biter. Sonra da biz başka ülkelere satarız. Ekonomimizde böylece daha da yükselir. Alacağımız şeylerde burada üretileceği için daha uygun olurdu. Ama olacak mı veya ne zaman olacak belli değil. ?

buskudar

Asistan
Reaksiyon puanı
75
Çin parasını bilerek değersizleştiriyor kendi ülkesine gelen şirketlere ucuz iş gücü ile cezbediyor. Türkiye'de Çin gibi parasını değersizleştirip ucuz iş gücü sağlamak istiyor bence, şirketleri Çin gibi cezbetmek istiyoruz ama Türk halkı Çinliler gibi olmak istiyor mu mesele bu Devlet görevlileri refah içinde yaşarken halk organize sanayi bölgelerinde paralı kölelik yapmak istiyor mu? bunu insanlara sormak lazım

Reaksiyon puanı
1,766
ben de onu diyorum zaten doların 9 olması ekonomimizin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Onların 100 dolara yaptığı alışverişi biz 1000e yapıyoruz onlar bir maaşla 16 kez bu bu alışverişi yapabiliyor biz bir maaşla 3 kez. Maaşımız paramızın değerine göre düşük olduğu için ekonomi kötü
Reis el insaf ya karşılaştırdığın ülkelere bak :)

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Türkiyenin devletinden özel sektörüne vatandaşına kadar dolarla bir işi olmasaydı ve dolarla dışarı borçlu olmasaydık dolar istediği kadar artsın bir anlamı yoktu ama aksine dolarla çok işimiz olduğu için doların yükselmesi tl nin değersizleşmesi bizi daha zayıf bir ekonomi haline getiriyor.