Doğunun Limanları

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
arkadaşlar kitabı daha önce okuyan varmı?
ben okduum ve sonunu beğenmedim daha farklı bitmeliydi
acıkcası anlamadım sonunu :D
bide kitapdaki kahramanın yerinde hissettim okurken ve her seferinde isyan ettim hayata

zabata

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Amin Maalouf, “Doğunun Limanları’nda sadece dört güne; üç kuşağın acılarını, yaşanan savaşları, savaşa kurban verilen yarım kalmış bir aşkı ve yaşanmamış bir ömrü ustaca sığdırmıştır.

Akdeniz ve Asya kültüründen, farklı dinlere, farklı milliyet ve etnik gruplara mensup insanların hayatlarını kusursuz bir şekilde betimlemiştir.

Tarihi perspektiften bakıldığında; 1939 yılında patlak veren 2. Dünya Savaşı ve Nazizm fırtınası ile Ortadoğu’da Yahudi - Arap mücadelesinin kaçınılmaz sonu olan ve 1948 yılında başlayan İsrail-Filistin savaşı ile yakın tarihe ışık tuttuğu görülecektir.

Beyrut ve Hayfa arasına çizilen yasak sınır, iki şehirden ziyade seven iki kişi arasına örülmüş bir duvar olmuştur.

Romanın dili oldukça yalın ve üslubu oldukça duygusaldır. Yazarın roman kahramanı İsyan ile söyleşisinde üçüncü kişi olarak zaman zaman müdahalesi, anlatımı canlı tutmuştur.

Öyle sanıyorum ki; romanda okuru en çok etkileyen nokta; savaşın gölgesinde yarım kalmış bir aşkın ve yaşanmamış birlikteliğin yeniden hayat bulup bulmayacağı ve yıllar sonra iki kişinin yazgılarını birleştirme arzusuna dair, o bilinmeyen akıbetinin son sayfa ile noktalanmış olmasıdır.
Okunmasını tavsiye ediyorum...