acarnet
Öğrenci
- Katılım
- 18 Ekim 2014
- Mesajlar
- 26
- Reaksiyon puanı
- 1
- Puanları
- 1
DNS kısaltması Domain Name System teriminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe karşılığı ise Alan adı sistemi olarak verilebilir. İnternet sistemine bağlı bütün cihazlar, kaynaklar ya da diğer hizmetler hiyerarşik olarak dağıtılmış olan bir adlandırma sisteminden oluşur. Aslında bilgisayarlar için bir şey ifade etmez. Çünkü bilgisayarlar tarafından algılanan adres sayısal ifadelerin yer aldığı IP adresleridir. DNS bu sayısal adresleri akıllarında tutmakta zorlanacak olan insanlar için yaratılmış bir sistemdir. İnsanların hatırlayabileceği alan adlarını bilgisayarlar tarafından algılanan IP adresleri ile eşleştirir. DNS yani alan adı sistemi insanların girdiği alan adı isimlerini, bu hizmet veya bilgisayar ile eşleştirilmiş olan IP adresine çevirir. Böylece cihazınız gitmek istediğiniz adresi algılar ve sizi oraya yönlendirir. Sistemde bir alan adına bir IP numarası karşılığı olması zorunlu değildir. Aynı alan adına çok sayıda IP adresi atanabildiği gibi, bir tek IP adresine birden çok alan adı verilebilir. İkinci seçenek daha yaygın bir uygulamadır. Virtual Hosting adıyla bilinir. Türkçeye çevirirsek sanal ev sahipliği anlamına gelen bir terimdir.
DNS Sorgulama:
DNS istemcisi, DNS sunucularını sorgular. Bu şekilde ad çözümlemesi yapabilir. Kullanıcı tarafından girilmiş olan alan adını çözümler ve o ad ile ilişkili bilgileri (başta IP adresi) oluşturur. DNS sorgulaması yapmadan yapılacak olan bir tarama sonucunda DNS bilgileri alan adı sunucusu olarak görülür. Bu işlemden sonra yapılacak DNS sorgulaması ile daha fazla bilgiye ulaşmak mümkün olur. Bölge transferi olarak adlandırılan atak ise yanlış yapılandırılmış olan DNS sunucusunun ortaya koyduğu sonuçlar arasında bulunabilir. Bölge transferi, sunucunun çalışmakta olduğu alan adı hakkındaki bütün verileri içerir. Bölge transferi sonucu yapılacak oln DNS sorgulaması ile kullanılan IP adresi, cihazdaki işletim sistemi hatta e-mail sunucusunun ismi gibi kişisel bilgilere ulaşmak mümkün olur. Bu tür risklerden korunmak için private domain haline getirilecek alan adı bazı tehlikelerden korunmanızı sağlar. Bu alan adlarında kişisel bilgiler Private yani özel hale gelir. Gerçek bilgilere ulaşmak mümkün olmaz. Ancak tr uzantısı ile biten alan adını bu şekle getiremezsiniz. Ayrıca bütün domain sağlayıcılar bu hizmeti vermemektedir. DNS bilgileri kişiye özel ve önem arz eden bilgilerdir. Dolayısıyla DNS sunucularının ayarları yapılırken mümkün olduğu kadar az bilgi verilmelidir, özellikle sistemle ilgili bilgileri. Kullanılan işletim sistemi bilgisini girmemek ve DNS sunucusuna bunu anımsatacak bir isim vermemek yerinde olur. Her koşul altında güvenlik durumlarını kullanmak uygun olacaktır. Ayrıca kullanılan portlara dikkat edilmeli ve gerekirse yetkisiz bağlantıları önlemek amacıyla kapatılmalıdır. İki DNS sunucusu kullanmak da bazı sorunlar için çözüm sağlayabilir. İç ağ için kullandığınız sunucu internete bağlanmak istediğinizde Proxy sunucusu gibi davranır. Bu sunucu dış DNS sunucusuna isteğinizi bildirir. Böylece dışarıdan bir müdahale olsa bile, dış ağdan bu müdahaleyi gerçekleştiren kişi sadece dış DNS sunucusu tarafından barındırılmakta olan bilgilere erişir.
DNS ayarlarını değiştirmek:
DNS ayarlarını elle değiştirmeniz mümkün. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin ülkemizde sık olarak yaşayabildiğimiz erişim yasaklarından kurtulmak için bu yola başvurmak mümkün. Paralı veya ücretsiz hizmet vermekte olan DNS kullanarak bu yasakları aşmanız mümkün. Ancak otomatik olarak atanan DNS ayarlarını kullanmadığınız, elle ayarladığınız DNS ayarlarını kullandığınız zaman, sabit ya da statik olarak ifade edilen bir IP adresi belirlemiş olursunuz. DNS ayarlarını değiştirme işlemi kullandığınız işletim sistemine kullandığınız cihaza göre farklılıklar gösterebilir. Ayrıca DNS ayarlarını değiştirmiş olsanız bile eski ayarları not etmeyi unutmayın. Eski duruma dönmeniz gerekebilir.
Bu makale avcılar web tasarım sitesinden alınmıştır.