graphicxer
Doçent
- Reaksiyon puanı
- 20
Bir dizinin indirme linkini vermek ya da bir video sitesine yükleyip foruma koymak illegal paylaşıma girer mi?
Bir dizinin indirme linkini vermek ya da bir video sitesine yükleyip foruma koymak illegal paylaşıma girer mi?
Mesela ulusal bir kanalın dizisinin indirme linkini versek mesela aklıma Lost geldi. Lost'un indirme linkini bu forumda versek suç yapmış olur muyuz? Bunu kastedmiştim.
Konuyu detaylandırmak gerekirse ve örneğe göre gitmek gerekirse; Mesela Lost dizisinin linklerini yayınlamak yasal değildir. Aynı şekilde Türkiyede gösterimi yapılmış ve Türkiyedeki yayın hakları alınmış bir dizinin linklerinin verilmesi yasal değildir. Bunları yayınlayamaz veya başka bir sitenin linki bile olacak olsada linklerini veremezsiniz. Ama Türkiyede hiç bir şekilde yayın hakları satın alınmamış bir dizinin yayınlanmasında bir sorun yok. Çünkü Türkiyede bu işi resmi yollar ile takip edecek bir kişi veya şirket bulunmamakta. Ne yazıkki Türkiyede bir çok dizi yasal koruma içerisindedir. Bunların takibini yapan ve yasal yollara başvurarak sonuca ulaşan kurumlar var. Kaldıki yayınlamanın haricinde kendi HDD bulunan filmler için bile cezai işlemler uygulabiliyor. Bu riske girmeye gerek yok gibi. Örneğin bunu ben Japon animelerinde çok yaşadım ve araştırdığım için biliyorum. Japon animelerinin bir çoğunun Türkiyede yayıncı şirketi yok. Bu sebebten dolayı herhangi bir yasal zorunluluğu yok. Kaldıki alt yazı çalışması yapmanın hiç bir yasal tehlikesi yok. Ama Amerikan dizileri için aynı şeyi diyemiyeceğim.