Disket Sürücü Kullanmadan SATA'ya XP Kurulumu

speed0972

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Disket sürücüsü olmayan laptop sahipleri, kurulum sırasında disketle uğraşmak istemeyenlenler ya da herhangibir sebepten disketten nefret edenler (ben) için windows xp kurulum cd'sine sata sürücülerinin gömülme işlemini anlatıyorum.

normalda bu işlem oldukça karmaşık olmasına rağmen nlite adlı sanat eseri bir program sayesinde 2-3 fare tıklamasına dönüştü. ben burada sadece windows xp kurulumunu anlatacağım, ancak program ile windows xp kurulumuna yapabilecekleriniz çok fazla.. (service pack entegre etmek, kurulumu özelleştirmek, yamaları gömmek vb.)

4 şeye ihtiyacımız var:

1. windows xp kurulum cd'si (legal olarak sahip olduğunuzu varsayıyorum)
2. doğru sata sürücüleri : sata disketiniz var ise bir arkadaşınıza disketin içeriğini internete koymasını isteyebilirsiniz ya da internetten sürücüleri bulabilirsiniz..
3. nlite programı - ücretsiz

http://www.nliteos.com/download.html

not: programın çalışması için .net framework 2.0 gerekli..
4. cd yazıcı (hard diskten kurmayı biliyorsanız gerek yok.. sadece sürücüleri gömdüğümüz veriyi boot edilebilir olarak cd ye çekmek için)

Diğer notebook ve pc ler için sata driverları

http://rapidshare.com/files/60741047/Win_xp_Sata_hdd_Drivers.rar

Başlıyoruz

1. Windows xp kurulum cd sini c:\xpcd gibi bir klasöre kopyalayın. Beklenen :

0ua5.png

Sata sürücülerinin c:\sata'da olduğunu varsayıyorum, bendeki sürüceler şöyle birşey:

1xl3.png

2. nlite programını açın, kutsal dilimiz türkçeyi seçin. 2. ekranda gözata basarak hafızaya çektiğimiz windows xp kurulum cd sini gösterin. Beklenen :

2oa6.png

3. nlite'ın 3. ekranının geçin. 4. ekranda "Sürücüleri entegre et" ve "Açılabilir ISO oluştur" u seçin ve devam'a basın.

4. karşınıza gelen 5. ekranda sürücüleri seçiyoruz.. bize gereken winxp klasörlerindeki *.inf dosyaları. doğru sürücüyü bilmiyorsanız hepsini yükleyin, büyük ihtimalle bir sorun çıkmayacaktır..

Sürücü eklemek için: "Ekle" -> "tek sürücü"

SATA\Winxp'deki VIASRAID.INF'yi eklediğmide şu ekran çıktı, doğal olarak winxp'yi seçtim..

3eh3.png

ayrıca sürücü klasörümdeki PIDE\Winxp 'deki sürücüyüde ekledim..

sonuç olarak şu ekran çıktı
4po9.png

TXT-MODE sürücüsünü mutlaka eklemeniz gerekli. Xp kur PNP sürücülerini kullanamaz!

5. "Devam" a basarak değişiklikleri onaylayın. Kısa bir süre sonra nlite c:\xpcd 'deki kuruluma sürücüleri entegre edecektir. Tamamlandığında "devam" a basın.

6. "Açılabilir ISO oluşturma" ekranı geldiğinde "ISO Oluştur" a basın ve ISO nun kaydedileceği bir yer seçin.

7. ISO oluşturma kısmı biraz uzun sürecektir. Bittiğinde ISO yu cd'ye çekerek SATA gömülü Win Xp kurulumunuzu kullanabilirsiniz.

ALINTIDIR

cakamo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ALINTI DAHİ OLSA SİSTEM KURMAKTAN YILAN ARKADAŞLAR İÇİN BİREBİRDİR.
AMA KENDİ BİLGİSAYARLARINIZDAN BAŞKA BİLGİSAYARLARDA DA KULLANABİLMEK İÇİN
CHİPSETLERİ EKRAN KARTLARINI VE SATA DRİVERLARININ TAMAMINI DA EKLEMENİZ GEREKEBİLİR. :D BEN SERVİCE PACK 2 EKRAN KARTINI ENTEGRE ETTİM VE TEK CD YE ÇOK RAHAT SIĞDI. YANİ OLDUKÇA TUTARLI VE DE KULLANIŞLI BİR PROGRAM KENDİ BİLGİSAYARINIZ İÇİN ÇOK RAHAT KULLANABİLİRSİNİZ SAYGILARIMLA BEN DENEDİM KULLANIYORUM SORUNSUZ AMA ADMİNİSTRATOR AYARI FALAN YAPMIŞTIM GAYET HOŞ STANDART KURULUM DAHA KOLAY AMA ÖZEL KURULUM SEÇENEKLERİDE GÖRMEYE DEĞER DEMEDİ DEMEYİN. ÇÜNKÜ DİYORUM. :O

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Ayrıca çoğu yeni anakartlar, SATA'yı RAID sürücüsü olmadan kullanabilme özelliğine sahiptirler. Eğer RAID ihtiyacınız yoksa, BIOS'tan girip, "SATA Mode" ayarını bulduktan sonra, bu ayarı "Legacy IDE" veya benzeri bir seçeneğe ayarlarsanız, yine disket veya herhangi ek bir işleme ihtiyacınız olmadan XP kurabilirsiniz.

Mr.Fastfinger

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Ben Pc toplarken disket sürücü almadım gerekte görmüyorum açıkcası.Sata disk driverına gelince benim tanıtma gibi bir sorunum yok anakart kendisi tanıyor zaten Raid haricinde Elmacik'ında dediği gibi yeni nesil anakartlarda gerek yok diyebilirim.Anlatım için teşekkürler birilerinin işine yarayabilir ;)