Disk Birleştirme ve OEM Disk Silme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dora
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Dora

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,812
Selam elimde 25 GB D diski vardı bu diski silip C'y atayım dedim. D silindi ama C'ye sağ tıklayınca Birimi Genişlet pasif ve yeni yeni diskler çıkmış nedir bunlar?
Screenshot

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,018
Çalışan bir bölümü genişletemezsin. Sistem buna izin vermiyor, çümkü sistem zarar görecek. Yeni diskler dediğin belki daha önce gizli olupta, sonradan gördüğün kurtarma bölümü olabilir. Fazla detey yazmamışsın, böyle tahmin etmek zor.

Dora

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,812
Hocam ekran görüntüsü var. D' sağ tık sil diyorum. Siliniyor. Sonra C sağ tık genişlet demek istiyorum orası pasif amacım D'yi C'ye taşımak. Veya asıl amacım D'yi 75 GB yapmak. Bunu yapmak için önce D silip C'ye atayım dedim. C büyümüyor. Genişlet tuşu pasif.

Screenshot

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,018
Yazdığım gibi C de sistem var ve C de yapılan bir değişiklik sistemi siler. Bunu yapabilmek için İşletim sistemi kapalı olmalı. O zaman da bilgisayar da kapalı olur. CD'den çalışan Linux ile bu işlemi yapabilirsin. Önce disk birleştirmesi yapmanı tavsiye ederim. Çünkü yine bir şeylerin zarar görmesi mümkün.

Dora

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,812
Hocam daha önce D'yi küçültmek için bu adımları uyguladım. İlk kez karşılaştığım bir sorun bu. Amacım C'nin hafızasına dokunacak bir şey yapmak değil. C 800 iken 825 yapmak sonra bunu 775 yapmak. Önceden yaptım bunu

Usain

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
15,172
Yazdığım gibi C de sistem var ve C de yapılan bir değişiklik sistemi siler. Bunu yapabilmek için İşletim sistemi kapalı olmalı. O zaman da bilgisayar da kapalı olur. CD'den çalışan Linux ile bu işlemi yapabilirsin. Önce disk birleştirmesi yapmanı tavsiye ederim. Çünkü yine bir şeylerin zarar görmesi mümkün.
Ben daha önce C'den 100 gb ayırdım Windows ile. Yani ayrılması lazım.:)

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,395
Ancak MiniTool Partition Wizard gibi üçüncü parti bir program ile yapabilirsin. Program kullanımına ilişkin link.
Arada 830 MB'lik bir bölüm var, yerel disk C'yi genişletemezsiniz.

Usain

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
15,172
Bir de bu disk ayırma işleri uzun sürüyor. Biraz bekleyin derim.

Dora

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,812
Peki bu arada pırtlayan OEM'ler neci? Ben her şeyi silip sadece C görmek istiyordum. Sağ tıklayınca bir tek yardım sekmesi çıkıyor

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,395
Peki bu arada pırtlayan OEM'ler neci? Ben her şeyi silip sadece C görmek istiyordum. Sağ tıklayınca bir tek yardım sekmesi çıkıyor
Birimi küçültme yapabiliyorsun?

Soldan ilk üç birim muhtemelen Windows'a ait sağdan üçüncüsü de en sondaki Recovery'nin bir parçası sanırım.

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,395
MiniTool Partition Wizard yazılımı ile işlem yapmayı denedin mi? Son durum nedir? :)
Screenshot bir yerlerde yanlış bir şey var.

Şu yazıda şöyle bir bilgi var ve devamı linkte yer alıyor.
Teoride diskinizde bulunan boş alanın tamamını ayrılmamış alan olarak oluşturabilmeniz gerekir. Ancak pratikte bu -genelde- böyle olmaz. Çünkü sabit disklerde veriler baştan sona sırayla yazılmaz....

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,018
Kurtarma bölümü ve belki medya tuşları için gerekli bölüler olabilir o OEM disk bölümleri. Bilgisaya üreticinin ne tür bir yapılandırma kullandığını tam olarak bilemeyiz.