Dış İşleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı İşine Bisikleti ile Gitti

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dora
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Dora

Dekan
Emektar
Müdavim
Cezalı
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,743
Reaksiyon puanı
9,802
Puanları
1,708
Yaş
31
Dış işleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, koronavirüs nedeniyle toplu taşıma oranlarının düştüğünü ve özel araç kullanımının arttığını belirterek, “Bu sene Avrupa Hareketlilik Haftası’nın teması ‘Herkes İçin Sıfır Emisyonlu Hareketlilik.’ Bu daha fazla bisiklet, daha fazla toplu taşımayı kullanmak demek” dedi.

OlqPRPTYU25a87K3cz-OQ.jpg


Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında, video konferans yöntemiyle “Herkes İçin Sıfır Emisyonlu Hareketlilik” temasıyla tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Kaymakcı’nın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe, AB Türkiye Delegasyon Başkanı Christian Berger ile Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katıldı.

Burada konuşan Kaymakcı, bugün iş yerine Türkiye Belediyeler Birliği’nin hediyesi olan Bisan marka katlanır bisikleti “Helsinki”yle gittiğini belirterek, “Ankara’da bisikletle işe gitmek mümkün mü, değil mi deneyimlemek istedim. Ankara’nın her semtinde belki bu mümkün olmayabilir ama ‘neden olmasın’ diyerek bunu deneyimledim ve işe daha pozitif başladım” dedi.

Dünyada şehirlerin büyüdüğünü belirten Kaymakcı, 2030’da 43 kentin 10 milyon nüfus sınırını aşacağını söyledi. Kaymakcı, “Büyüyen şehirler için önlemler almamız lazım. Konut meselesini, su hizmetini, güvenliği, çevre temizliğini ve ulaşımı daha iyi planlamamız gerek. Bu, yaşam kalitemizi de artıracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

796vjHH5-0GeOQ6M5qhyag-1.jpg


Türkiye’de yerel yönetimlerin Hareketlilik Haftası etkinliklerine katılımının her yıl arttığını vurgulayan Kaymakcı, şöyle devam etti:

“Geçen sene 50 ülkeden 3 bin 136 belediyenin katılımıyla Hareketlilik Haftası’nı kutladık. Bu sayı, Türkiye’de de artıyor. Bu senenin teması, ‘Herkes İçin Sıfır Emisyonlu Hareketlilik.’ Bu daha fazla bisiklet kullanmak, daha fazla toplu taşımayı kullanmak demek. Ancak Covid-19 nedeniyle toplu taşımayı daha mesafeli kullanmalıyız. Biz araçların daha az kullanıldığını görmek istiyoruz. Umarız en kısa sürede normale dönebiliriz.”

Kaymakcı, AB ülkelerinde sıfır emisyon üreten şehirlere yönelik projeler yapıldığına değinerek, Türkiye ile AB arasında yapılan “Şehir Eşleştirme Projesi”yle Avrupa kentleri ile Türk kentleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanmasının planlandığını kaydetti.

Kaymakcı, bu kentlerdeki projelere AB Başkanlığı olarak 2,6 milyon avro destek verildiği bilgisini paylaştı.

Berger, Avrupa Hareketlilik Haftası’nın bu yılki temasına değinerek, “Avrupa’nın 2050’de sıfır karbon üretmesini planlıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için herkesin birbirine ihtiyacı var.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin son 10-15 yılda yaşadığı ekonomik büyümenin doğal sonucu olarak toplu taşıma kullanımının arttığını belirten Berger, bu araçların da sera gazı salınımının yüzde 20’sini gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Berger, Avrupa’da bu oranın düşürülmeye çalışıldığına işaret ederek, Covid-19 salgını nedeniyle toplu taşıma kullanım oranlarının düştüğünü, özel araç kullanımının ise arttığını söyledi.

cyclistmag

// Bisiklet elektrikli olmasa maske ve takım elbise ile nasıl sürdüğünü bilmek isterdim :)
 
Üst