Haber Depremde yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandı

Reaksiyon puanı
4,724

Müteahhitlere yurtdışına çıkış yasağı konsun

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Kesinlikle müteahhitlere geçici bir yurt dışına çıkma yasağı konulmalı. Sonra tek tek malzemeden çalanları tespit edip geri kalanların yasağı kaldırılmalı. Tespit edilenlerin cezasını sonra düşünürüz.

Reaksiyon puanı
19,113
Kesinlikle müteahhitlere geçici bir yurt dışına çıkma yasağı konulmalı. Sonra tek tek malzemeden çalanları tespit edip geri kalanların yasağı kaldırılmalı. Tespit edilenlerin cezasını sonra düşünürüz.
Güzel olurdu ama yasağı koymazlar...

delete user

Profesör
Reaksiyon puanı
3,781
Eo5tXxVXcAkS9C8.jpg

:)

Arjinn

Profesör
Reaksiyon puanı
660
Yakalanmasına çok sevindim ama umarım doğru düzgün ceza verirler. Serbest bırakmalarından yada hafif ceza vermelerinden korkuyorum.
Umarım verilir ama yanlizca müteahhit değil bu yapıya izin verenler,yapı denetim firması bunların hepsi hakkında soruşturma açılmalı yeni yapılan binaların yıkılmasının suçlulari müteahhitler buna izin veren devlet kurumları ilki bu ülkede sorgulanır ve günah keçisi yapılır ikincinin ne kadar sorgulanacağı meçhul

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
Umarım verilir ama yanlizca müteahhit değil bu yapıya izin verenler,yapı denetim firması bunların hepsi hakkında soruşturma açılmalı yeni yapılan binaların yıkılmasının suçlulari müteahhitler buna izin veren devlet kurumları ilki bu ülkede sorgulanır ve günah keçisi yapılır ikincinin ne kadar sorgulanacağı meçhul
Onların ileri derecede yapmaları imkansız. 1-2 günah keçisi seçilir oldu bittiye getirirler.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şeyma kardeşimizi kurtaramadılar !

YYILMAZZ

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
37
Her müthait kötüdür çalar algınısı bırakalım. İşini layığıyla yapan işçisini hakkaniyetli çalıştıran Betonundan demirinden çalmayan binlerce müthait arkadaşımız var. Bu meslekte ekmek yiyen birçok müthait kardeşimizin mesleğine ve onuruna leke sürmeyelim sırf akşamdan beton güzel kurulmadı diye perde aletini değiştiren yıkan o kadar fazla müthait kardeşimiz var ki müşterinin verdiği paranın üzerinde kaliteli konut yapan lütfen belirli meslek ve toplum gruplarını hedef göstermeden yorum yapalım

Alparslan 1905

Doçent
Reaksiyon puanı
1,537
Her müthait kötüdür çalar algınısı bırakalım. İşini layığıyla yapan işçisini hakkaniyetli çalıştıran Betonundan demirinden çalmayan binlerce müthait arkadaşımız var. Bu meslekte ekmek yiyen birçok müthait kardeşimizin mesleğine ve onuruna leke sürmeyelim sırf akşamdan beton güzel kurulmadı diye perde aletini değiştiren yıkan o kadar fazla müthait kardeşimiz var ki müşterinin verdiği paranın üzerinde kaliteli konut yapan lütfen belirli meslek ve toplum gruplarını hedef göstermeden yorum yapalım

Burada tüm müteahhitler dememiş arkadaşlar. İşini düzgün yapmayanlara tepki var.

YYILMAZZ

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
37
Burada tüm müteahhitler dememiş arkadaşlar. İşini düzgün yapmayanlara tepki var
tüm Müthaitlere yurtdışı çıkış yasağı istemiş bir arkadaşımız. Buna dayanarak konuştum. Muğlada çalışan müthaitin ne günahı var demek istedim.

Belirli meslek ve toplum grublarının meslek onuruna dokunmayalım. Suçlular en ağır şekide Yargılansın

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
tüm Müthaitlere yurtdışı çıkış yasağı istemiş bir arkadaşımız. Buna dayanarak konuştum. Muğlada çalışan müthaitin ne günahı var demek istedim.
Mesajımın tamamını okumadan yorum yaptığınız belli. Ben dedim ki; "GEÇİCİ bir yurt dışı yasağı konulmalı. Sonra tek tek malzemeden çalanları tespit edip GERİ KALANLARIN YASAĞI KALDIRILMALI."

YYILMAZZ

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
37
Mesajımın tamamını okumadan yorum yaptığınız belli. Ben dedim ki; "GEÇİCİ bir yurt dışı yasağı konulmalı. Sonra tek tek malzemeden çalanları tespit edip geri kalanların yasağı kaldırılmalı."
Geçicide olsa azınlıktan dolayı tamamen bir meslek grubu yargılanmamalıdır. Hedef gösterilmemlidir. Zaten ülke olarak çok kötü günler geçiyor. Bir meslek grubu hedef gösterilmemeli

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Geçicide olsa azınlıktan dolayı tamamen bir meslek grubu yargılanmamalıdır
Sen malzemeden çalanların tamamının isim soyisminin listesini çıkar buraya o zaman hepsine yasak gelmez. Biz nereden bilelim kimin çalıp çalmadığını? Hepsine koyulacak ondan sonra malzemeden çalınanlar tespit edilecek. Sence onları tespit etmeden nasıl ceza vermemiz mümkün?

YYILMAZZ

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
37
Sen malzemeden çalanların tamamının isim soyisminin listesini çıkar buraya o zaman hepsine yasak gelmez. Biz nereden bilelim kimin çalıp çalmadığını? Hepsine koyulacak ondan sonra malzemeden çalınanlar tespit edilecek. Sence onları tespit etmeden nasıl ceza vermemiz mümkün?
Dostum, ilk olarak sen yargı mercii değilsin kimseye ceza veremezsin ikinci olarak hiç kimseyi hedef Gösteremezsin üçüncü olarak yapı denetim yapan firmalar zaten vardır mütahit İnşaatı tamamlar kura usulü olarak yapı denetim firması kuradan çıkan firma gelir denetimini yapar eğer onay vermezse binanın ruhsatı mütahitin ruhsatı kaldırılır oturum sağlanamaz burada bir suçlu varsa yapı denetimini ve denetim şartlarını oluşturan labaratuvarda bir sorun vardır ülke çapında ki bütün mütahitlere yasak olsun diye bir şey olamaz insanların işi gücü var yurtdışından malzeme alır iş makinası alır seyahati olur ekonomiyi olumsuz etkiler şaibeli mütahitler varsa tabii ki yargının verdiği en ağır kararı almasını ben de isterim anlaştık mı

Dostum, ilk olarak sen yargı mercii değilsin kimseye ceza veremezsin ikinci olarak hiç kimseyi hedef Gösteremezsin üçüncü olarak yapı denetim yapan firmalar zaten vardır mütahit İnşaatı tamamlar kura usulü olarak yapı denetim firması kuradan çıkan firma gelir denetimini yapar eğer onay vermezse binanın ruhsatı mütahitin ruhsatı kaldırılır oturum sağlanamaz burada bir suçlu varsa yapı denetimini ve denetim şartlarını oluşturan labaratuvarda bir sorun vardır ülke çapında ki bütün mütahitlere yasak olsun diye bir şey olamaz insanların işi gücü var yurtdışından malzeme alır iş makinası alır seyahati olur ekonomiyi olumsuz etkiler şaibeli mütahitler varsa tabii ki yargının verdiği en ağır kararı almasını ben de isterim anlaştık mı
Sen betonu çok kaliteli de kullansan en kaliteli Fore kazık C 40 beton tünel kalıp sistemi kullansan hatta normalin iki katı demir c40 beton tünel kalıp Fore kazık bunların hepsini tek binada yapsan dahi kul yapımı sonuçta sorun olup olmadığını söyleyen uzmanlar var sen mükemmel iş çıkarsan da sorun çıkabilir demek istiyorum mütahit çok kaliteli de yapsa sorun çıkabilir bunuda unutmayalım Suçsuz ve üzerinde suç şaibesi olamayan bir insanın seyahat hakkını kısıtlamak anayasal ve insan hakları bakımından yapılamaz Temel insan haklarından biri özgürlük ve seyahat hakkıdır. Hem anayasal Hemde insani boyutta Sözünü ettiğin binlerce müthait kardeşimizin yurtdışı çıkış yasağı Anayasal ve temel insan haklarına aykırıdır. Ben seni çok iyi anlıyorum bir acın var üzülmüşsün canın sıkkın yakınların etkilendiyse çok geçmiş olsun ama bunun çözümü bu değil ülke çapında ulusal çapta bütün ülkeyi denetime alalım desen daha doğru olur. Senin içinde sorun çıkan bütün mütahitlere kesinlikle adalet bakanlığımız araştırma yapsın suç bulunursa yargı mercileri cezasını versin ben de isterim

Son düzenleme:

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Dostum, ilk olarak sen yargı mercii değilsin kimseye ceza veremezsin
Evet ben yargı mercii değilim ve kimseye ceza veremem, burada varsayımlar üzerinden tartışıyoruz zaten.
ikinci olarak hiç kimseyi hedef Gösteremezsin
Ben kimseyi hedef göstermedim?
üçüncü olarak yapı denetim yapan firmalar zaten vardır mütahit İnşaatı tamamlar kura usulü olarak yapı denetim firması kuradan çıkan firma gelir denetimini yapar eğer onay vermezse binanın ruhsatı mütahitin ruhsatı kaldırılır oturum sağlanamaz burada bir suçlu varsa yapı denetimini ve denetim şartlarını oluşturan labaratuvarda bir sorun vardır ülke çapında ki bütün mütahitlere yasak olsun diye bir şey olamaz insanların işi gücü var yurtdışından malzeme alır iş makinası alır seyahati olur ekonomiyi olumsuz etkiler şaibeli mütahitler varsa tabii ki yargının verdiği en ağır kararı almasını ben de isterim anlaştık mı
Burada yapı denetim firması kadar  o mütehhitlerde suçlu, zaten yapı denetim onaylamaz diye müteahhitin kafasına göre bina yapma hakkı yok eğer böyle bir şey varsa zaten o firmalarda rüşvet alıyordur ben konumuz müteahitler olduğu için onlardan bahsettim yoksa o firmaları aklamaya falan çalışmıyorum. Tamam senin dediğin olsun ülke çapındakilere değil depremden etkilenen illerde bina yapanlara yasak getirilsin ki getirilebilir, ohal ilan edilmiş yerlerden bahsediyorum gayet te getirilebilir. Ohal ilan edilmişken o müteahhitlerin işi gücünden çok o canlar önemli işi gücüne önem verseydi o binaları öyle yapmazdı zaten. Seyahati var diyorsun insanlar onun yüzünden (malzeme çalanlar) enkaz altında sence onlar mı daha önemli yoksa o çakma müteahhitlerin seyahati mi önemli? O malzemeden çalıp insanların ölümüne sebep olan müteahhitlere en ağır cezayı vermek için dediğim şey yapılmak zorunda başka bir yolu yok, ha başka yolu varsa siz söyleyin onu da tartışalım konuştuklarımız bir şey değiştirmiyor zaten.

YYILMAZZ

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
37
Evet ben yargı mercii değilim ve kimseye ceza veremem, burada varsayımlar üzerinden tartışıyoruz zaten.

Ben kimseyi hedef göstermedim?

Burada yapı denetim firması kadar  o mütehhitlerde suçlu, zaten yapı denetim onaylamaz diye müteahhitin kafasına göre bina yapma hakkı yok eğer böyle bir şey varsa zaten o firmalarda rüşvet alıyordur ben konumuz müteahitler olduğu için onlardan bahsettim yoksa o firmaları aklamaya falan çalışmıyorum. Tamam senin dediğin olsun ülke çapındakilere değil depremden etkilenen illerde bina yapanlara yasak getirilsin ki getirilebilir, ohal ilan edilmiş yerlerden bahsediyorum gayet te getirilebilir. Ohal ilan edilmişken o müteahhitlerin işi gücünden çok o canlar önemli işi gücüne önem verseydi o binaları öyle yapmazdı zaten. Seyahati var diyorsun insanlar onun yüzünden (malzeme çalanlar) enkaz altında sence onlar mı daha önemli yoksa o çakma müteahhitlerin seyahati mi önemli? O malzemeden çalıp insanların ölümüne sebep olan müteahhitlere en ağır cezayı vermek için dediğim şey yapılmak zorunda başka bir yolu yok, ha başka yolu varsa siz söyleyin onu da tartışalım konuştuklarımız bir şey değiştirmiyor zaten.
Son cümlenize hak veriyorum maalesef konuşsak da hiçbir şey değişmiyor bir mütahit olarak bütün ülke çapında genel anlamda özel şirketlere verilmeden kamunun yapı denetim firmaları ve uzmanları ülke çapında beş yaşından eski bütün binaları denetime alsın herhangi bir hak kaybı malzeme çalınması gibi durumda mütahitin bütün mal varlığına el koylarak tekrar o binayı sağlam şekilde yapması hükmedilsin diye düşünüyorum ama hepimiz biliyoruz ki on gün sonra hiçbiri yapılmayacak maalesef ben de üzgünüm yapacak bir şey yok

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Son cümlenize hak veriyorum maalesef konuşsak da hiçbir şey değişmiyor bir mütahit olarak bütün ülke çapında genel anlamda özel şirketlere verilmeden kamunun yapı denetim firmaları ve uzmanları ülke çapında beş yaşından eski bütün binaları denetim getirilsin bence herhangi bir hak kaybı malzeme çalınması gibi durumda mütahitin bütün mal varlığına el koylarak tekrar o binayı sağlam şekilde yapması hükmedilsin diye düşünüyorum ama hepimiz biliyoruz ki on gün sonra hiçbiri yapılmayacak maalesef ben de üzgünüm yapacak bir şey yok
Maalesef malzemeden çalanlar ceza falan almayacak yakında büyük marmara depremi olmasına rağmen hiçbir denetleme de gelmeyecek sadece konuşmuş oluyoruz. Ama o malzemeden çalanlar tüm mal varlığına el konulmasından daha fazlasını hakediyor konu insan canı, böyle kritik bir konuda ihmal yapan bundan fazlasını hakediyor bence.

YYILMAZZ

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
37
Maalesef malzemeden çalanlar ceza falan almayacak yakında büyük marmara depremi olmasına rağmen hiçbir denetleme de gelmeyecek sadece konuşmuş oluyoruz. Ama o malzemeden çalanlar tüm mal varlığına el konulmasından daha fazlasını hakediyor konu insan canı, böyle kritik bir konuda ihmal yapan bundan fazlasını hakediyor bence.
Piyasaya ne kadara kimsiniz bilmiyorum fakat genelde %100'ün altında kar marji ile çalışan hiçbir mütahit yok özellikle kıyı bölgelerde %150 %200 gibi karlarla çalışılıyor yani 450 500 $ metre kare maliyeti var lüks inşaatın binaların altına sismik izolatör ve bir üst Sekment C35 C 40 beton kullanılırsa minimum standartın üzerinde maliyet sadece 520 $ olur genel inşaat maliyetine belki %5 %6 etkiler bunlar net hesabını ben yapamam mühendis yapması lazım mimar arkadaşımdan teyit ettim ama %5 etkiler diyor genel maliyeti yani 1 milyona mahal olacak bir bina sadece 1.050.000 TL'ye mahal olur yapmıyor insanımız yapacak bir şey yok 50.000 TL daire başı kazanmayı kabul etmiyor maalesef

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Piyasaya ne kadara kimsiniz bilmiyorum fakat genelde %100'ün altında kar marji ile çalışan hiçbir mütahit yok özellikle kıyı bölgelerde %150 %200 gibi karlarla çalışılıyor yani 450 500 $ metre kare maliyeti var lüks inşaatın binaların altına sismik izolatör ve bir üst Sekment C35 C 40 beton kullanılırsa minimum standartın üzerinde maliyet sadece 520 $ olur genel inşaat maliyetine belki %5 %6 etkiler bunlar net hesabını ben yapamam mühendis yapması lazım mimar arkadaşımdan teyit ettim ama %5 etkiler diyor genel maliyeti yani 1 milyona mahal olacak bir bina sadece 1.050.000 TL'ye mahal olur yapmıyor insanımız yapacak bir şey yok 50.000 TL daire başı kazanmayı kabul etmiyor maalesef

Bunu bir arkadaştan da duymuştum. Müteaahit ona "Daire başı %100 kar etmeyeceğim işe girmem" diyerek söylemde bulunmuş.

Biraz parası, sermayesi olan her insan müteahhit olursa sonuç bu olur. Bizim burda bina yaparken tek denetledikleri betonun kalitesi. Demire, projeye hiç baktıklarını zannetmiyorum. Müteahhit insafına kalmış.

Umarım bu üzücü afetten ders çıkarırız diyeceğim ama üç-beş ay sonra unutulur gider. Seçimi, kampanyası, adayı derken unutulur.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Bunu bir arkadaştan da duymuştum. Müteaahit ona "Daire başı %100 kar etmeyeceğim işe girmem" diyerek söylemde bulunmuş.

Biraz parası, sermayesi olan her insan müteahhit olursa sonuç bu olur. Bizim burda bina yaparken tek denetledikleri betonun kalitesi. Demire, projeye hiç baktıklarını zannetmiyorum. Müteahhit insafına kalmış.

Umarım bu üzücü afetten ders çıkarırız diyeceğim ama üç-beş ay sonra unutulur gider. Seçimi, kampanyası, adayı derken unutulur.
Ne 3-5 ayı 2 hafta sonra lafını eden kalmaz. Herkes kan ağlamaya devam etsin demiyorum ama %100 unutulacak olması da üzüyor.